Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MTD Bolens, silnik Kohler, brak ładowania

cygan159 08 Nov 2019 10:06 1212 0
Suntrack
    cygan159
    Level 1  
    Witam wszystkich proszę o pomoc bo ręce opadają. Mam ciągniczek kosiarkę MTD Bolens z silnikiem Kohler Courage 15 i nie mam w nim ładowania. I tak z alternatora wychodzą dwa kable które wchodzą do regulatora napięcia oraz łączą się z przekaźnikiem (stycznikiem) 50A/30A, z przkaźnika wychodzą kolejne dwa czerwony i biały (w białym jest dioda prostownicza-sprawna) i wchodzą do kostki i dalej kolejno do stacyjki do rozrusznika i na tył do solenoidu i do akumlatora i co udało mi się ustalic??? Alternator generuje na wolnych obrotach 31V AC i na max obrotach 40V AC i to wchodzi do regulatora napięcia z niego wychodzi zaś jeden kabel i tam mam ok 14,2V DC i to już leci sobie przez stacyjkę do akumulatora. Wszystko było by super gdyby nie fakt że ładowanie mam wtedy gdy odłączony jest przekaźnik lecz pali mi bezpiecznik (oryginalnie był 10A, po włożeniu 15A silnik pracował i miałem czas żeby wszystko pomierzyć i ładowanie jest aż ciut za duże bym powiedział) i ciągnik gaśnie po podpięciu przekaźnika ładowania brak i na aku mam 12.6V czyli tyle ile w stanie spoczynku o co tu chodzi ????
    Wymieniłem już:
    -akumulator
    -regulator napięcia
    -przekaźnik ( nr 896H-1CH-S1-R1 U08) Song Chuan
    Dioda prostownicza sprawdzona ciągłość kabli sprawdzona przekaźnika inaczej nie da się podłączyć bo piny nie pasują, pomożecie??
    MTD Bolens, silnik Kohler, brak ładowania
  • Suntrack