logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka HP Deskjet Advantage 5075 - problem z wykrywaniem przez Windows 10

dozoku 08 Lis 2019 16:48 5484 12
REKLAMA
  • #1 18265870
    dozoku
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    założyłam nowy temat, ponieważ inne podobne były sprzed nastu lat, wszystkie archiwalne...

Kupiłam drukarkę HP deskjet advantage 5075, drukarka została zainstalowana przy komputerze, który chodzi na windows 10 (system oryginalny legalny kupiony razem z komputerem), sterowniki pobrane z oficjalnej strony hp, drukarka jest bezprzewodowa ale podłączona kablem USB (3-m, zupełnie nowy). Po instalacji kilka dni chodziła ok, drukowała, skanowała i kserowała (urządzenie wielofunkcyjne) i przestała. Strona testowa się drukuje, ale komputer przestał ją widzieć. Dzwoniłam na infolinię wsparcia technicznego hp. Sugerują, że powodem może być coś z systemem. Pomyślałam, że może faktycznie, bo tego samego dnia po tym, kiedy jeszcze drukowała, była jakaś aktualizacja windowsa, a potem właśnie przestała drukować. Dałam po prostu "uruchom ponownie" komputer i stał się cud: drukarka hula!
    Ale następnego dnia rano, kiedy próbuję coś wydrukować, znowu to samo, komputer nie widzi podłączonej drukarki, restart komputera nic nie daje.
    O co może chodzić? Problem z kablem (bo np. za długi)? Problem z oprogramowaniem drukarki albo komputera? Od czego zacząć?
    No i zaznaczam, że nie znam się kompletnie na komputerach, drukarkach itp i dlatego pewnie nie widzę rozwiązania problemu... A może to prosta sprawa?
  • REKLAMA
  • #2 18266011
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18339619
    dozoku
    Poziom 11  
    Program ściągnięty, nie znalazł błędu, korzystaliśmy też z pomocy zdalnej infolinii hp - zalecali ponowną instalację windowsa i to również zrobiliśmy. Po wszystkich zabiegach drukarka chodziła 2 dni i trzeciego dnia znowu wyświetlił się po puszczeniu wydruku komunikat: oczekuje na drukowanie, po czym komunikat znikł ale nic się nie wydrukowało. Drukarka w końcu trafiła do serwisu, dostaliśmy po paru dniach podobno nową (nie w oryginalnym opakowaniu, ale pozaklejana jak nowa). I ten sam problem, drukarka skanuje, kseruje, nie drukuje... O co może chodzić? Może to problem z komputerem? Albo z windowsem 10?
  • REKLAMA
  • #4 18340241
    xxAdamxx
    Poziom 11  
    Zmień kabel. Zainstaluj sterowniki ze strony Hp. Nie pomoże to skonfiguruj do pracy poprzez WiFi.
  • #5 18340255
    dozoku
    Poziom 11  
    Sterowniki za każdym razem były pobierane, piszę za każdym, ponieważ faktycznie sterowniki były pobierane 3 razy. Drukarka była za pierwszym konfigurowana przez wifi - nie działała tak, jak trzeba, za drugim razem po kablu, też nie działała jak trzeba. Teraz po wymianie jest zainstalowana po kablu i znowu jest to samo. Dlatego pomyślałam o samym komputerze, bo podłączana jest wciąż do tej samej stacji. Ale z drugiej strony, gdyby było z drukarką wszystko ok, to chyba by jej nie wymieniali?
  • REKLAMA
  • #6 18340303
    xxAdamxx
    Poziom 11  
    Ok to jeszcze zostały dwa kroki o których pisze wyżej.
  • #7 18340317
    dozoku
    Poziom 11  
    xxAdamxx napisał:
    Ok to jeszcze zostały dwa kroki o których pisze wyżej.

Czyli zmienić kabel? I skonfigurować tą drugą wymienioną drukarkę przez wifi? A jak to tez nic nie zmieni, to co wtedy?
    Gdyby kabel był walnięty, to rozumiem, że powinna bezprzewodowo chodzić przynajmniej ta pierwsza, ale tak nie było. Poza tym, co to znaczy zmień kabel? Skąd mam niby wziąć drugi? Mam sobie kupić i inwestować w sprzęt, który nie działa jak powinien?
    Nie mam pretensji, tylko kupiłam drukarkę, która miała masę dobrych opinii i miałam nadzieję, że u mnie też tak będzie...
  • #8 18340321
    xxAdamxx
    Poziom 11  
    Zmień kabel. Nie pomoże to prześlij kabel do innego wyjścia usb. Nie pomoże to próbuj konfigurować poprzez WiFi.
  • #9 18340330
    dozoku
    Poziom 11  
    xxAdamxx napisał:
    Zmień kabel. Nie pomoże to prześlij kabel do innego wyjścia usb. Nie pomoże to próbuj konfigurować poprzez WiFi.

Kabla zmienić nie mam jak, chyba że kupię drugi, ale wejścia były zmieniane i nic to nie dało.
    Tu jeszcze nie próbowałam konfiguracji przez wifi, ale w poprzedniej tak, bez ofektów, o czym pisałam wcześniej.
    Mnie chodzi o to, żeby ktoś posunął pomysł, co może być przyczyną (jeśli kabel i wifi nie pomogło).
    Czy nie powinno być tak, że podłączam sprzęt i on po prostu drukuje?
  • #10 18346445
    PrintHunter
    Poziom 8  
    Miałem podobny przypadek i pomogła aktualizacja Windows do najnowszej wersji. Byłem przekonany, że mam aktualną wersję Windows, jednak gdy wszedłem w "sprawdź aktualizację" okazało się, że wisi tam jakaś poprawka zbiorcza. Zainstalowałem i problem zniknął.
  • #11 18352295
    dozoku
    Poziom 11  
    Zmieniłam urządzenie (na laptopa) i do niego podłączyłam nieszczęsną drukarkę, instalacja zupełnie od nowa, sterowniki pobierane ze strony hp, podłączenie najpierw kablem, potem podłączyłam ją bezprzewodowo. Laptop widzi drukarkę, ustawił ją nawet jako domyślną, po instalacji uruchomienie ponowne laptopa. Kiedy jednak próbuję zrobić wydruk nie dzieje się nic, nie drukuje, nie wyświetla się żaden komunikat, próbowałam zrobić skan, pokazał się "błąd podczas skanowania" i skan również nie działa. Jedynie co się robi, to ksero... Zainstalowałam jakiś program naprawczy "doktor i coś tam", przeszłam wszystkie etapy, dochodząc do "wydrukuj stronę testową". Strona testowa się oczywiście nie drukuje i koniec działania doktora. Jakiś pomysł? Jeśli nie na usunięcie tej "usterki w działaniu" to może chociaż jak drukarkę skutecznie oddać do sklepu (media expert) i dostać zwrot kasy?

PS. Przed chwilą zainstalowałam jakąś aktualizację Windowsa, zresetowałam drukarkę, wyczyściłam bufor wydruku, ponownie go włączyłam, ponownie zainstalowałam drukarkę i dalej nic. Generalnie, kiedy się na niej coś ustawi do drukowania, na samej drukarce, np. adres email drukarki i info o tym mailu, to idzie normalnie. Kiedy jednak chcę coś puścić z PC, pokazuje się komunikat oczekiwanie-buforowanie-drukowanie, coś się w wałkach drukarki porusza i nie drukuje. W każdym razie nic nie wychodzi z drukarki... Jakiś pomysł?
  • #12 18356746
    dozoku
    Poziom 11  
    Zaangażowałam znajomego "zakładowego" informatyka. Na razie się poddał. Oczywiście wszystko odinstalował i zainstalował ponownie, sterowniki itd. Widział, że drukarka widzi co ma drukować, "puszcza" druk ale nic z niej nie wyłazi. Sprawdzał router ale nie bardzo wiem, co by mi to miało dać, bo tam gdzie ona ma stać docelowo, jest przecież inny router... Ma wrócić do tematu po Świętach. Szlag mnie trafia, bo skończy się tak, że będę musiała mu jakoś zapłacić za to, że on mi powie, co jest w niej nie tak. O ile coś znajdzie... Panowie, i Pani jeśli są, nikomu nic się nie kojarzy, co może być nie tak?
    c.d. - drukarka poszła do serwisu, na infolinii powiedzieli że akurat ten model ma problemy na urządzeniach z windows 10, gdzieś zaraz po ściągnięciu sterowników, są one chowane/usuwane i urządzenia nie mogą się poprawnie połączyć z drukarką.
  • #13 18762980
    single_malt
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Witam,
    trochę czasu mineło ale napisze dla innych dotkniętych jak ja WirusemHP co trzeba zrobić.
    Po pierwsze uruchomić w ustawieniach Windows serwis Windows Image Acquisition (WIA), ustawiajaąc go na uruchamianie automatycznie (nie na automatycznie z opóźnieniem). To jest opisane w poradnikach HP.
    Po polączeniu urządzenia przez wifi z routerem (wprowadzamy nasz klucz wifi na panelu drukarki) sprawdzamy w aplikacji HP Smart czy drukarka jest gotowa do pracy (OK, czyli widzimy zielony haczyk)
    Następnie nadal w HP Smart wchodzimy w Ustawienia i dalej w Ustawienia Zaawansowane. Tam widzimy Serwisy Web i w nich WebScan z ustawieniami. Trzeba go aktywować.
    Drukarka ma wbudowany własny serwer web i bez jego uruchomienia scan przez USB także nie zadziała.
    (Po co robić coś prosto jeśli da się też skomplikowanie. Cheers HP).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką HP Deskjet Advantage 5075, która przestała być wykrywana przez system Windows 10 po aktualizacji. Mimo że drukarka działała poprawnie przez kilka dni, po restarcie komputera problem powrócił. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym instalacji sterowników z oficjalnej strony HP oraz korzystania z programu HP Print and Scan Doctor, jednak bez skutku. Po wymianie drukarki na nową, problem nadal występował. Użytkownicy sugerują sprawdzenie kabla USB, konfigurację przez WiFi oraz aktualizację systemu Windows. Wskazano również na możliwe problemy z usługą Windows Image Acquisition (WIA), która powinna być ustawiona na automatyczne uruchamianie. Ostatecznie, użytkownik rozważa oddanie drukarki do sklepu z powodu ciągłych problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA