logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes E class 270CDI 170KM - Automat nie zmienia biegów, tryb awaryjny, kompu

idziemynaryby 09 Lis 2019 15:36 5493 2
REKLAMA
  • #1 18267510
    idziemynaryby
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam ciekawy przypadek w swoim w210 w dieslu z 2002r. (125kw) AUTOMAT od jakiegoś czasu przy mocniejszym, a nagłym naciśnięciem gazu, automatyczna skrzynia blokowała się na jakimś biegu (zazwyczaj na 3 lub 4 biegu), ale to wystarczało dojechać do świateł i zrestartować stacyjkę i biegi śmigały normalnie. Dało sie z tym żyć :)
    Jednak ostatnio na trasie (przejechane 100km) też się blokował na określonym biegu (znów 3 lub 4), ale wyłączenie i włączenie silnika na nowo powodowało tylko że przejechał chwlę i się zblokowywał na 3 i tak w koło macieju restart niewiele dawał.
    Ale auto zajechało i tu zdziwienie, że próba wrzucenia wstecznego okazała się tylko próbą nieudaną - zachował się jak na neutralu. Restart kompletnie nic nie dawał, a do przodu podjechać się nie dało (przeszkoda). W końcu wypchnąłem auto i wrzucilem mu Drive, szarpnęło i pojechal do przodu, bieg wsteczny też się "odblokował".
    Powrót za to był tragiczny, wpadał w tryb awaryjny i po zatrzymaniu na skrzyżowaniu, trzeba było robić koniecznei restart silnika.
    Spróbowałem go przerzucić na manual, start z 1, potem 2 i 3, by wrzucić 4 bieg. jechał tak kilkadziesiąt kilometrów, ale jak spotkał dość stromy podjazd, to tracił moc i musiałem się ratować zjazdem na pobocze. Potem znów na manual i od 1 do 2 by pokonać górkę, potem 3 i 4 jak z gorki. Po 60 km i kolejnym zatrzymaniu się i restarcie wpadł w tryb awaryjny no i ograniczył się do 2 biegu. Pomyślałem że git, że na pewno dojadę, ale po 30km ten tryb awaryjny zaczął się chrzanić i znów zanik mocy, postój, restart i tak non stop.
    Podczas jazdy słychać tak jakby jechał na 1 biegu, ale osiąga 60km spokojnie przy ok 3500obrotach, no ale taki metaliczny jakby dźwiek, jak przy jedynce.
    Myślełem że padł przekaźnik zmiany biegów w skrzyni, czy obrotów, ale mechanik podłączył komputer i powiedział, ze komputer nie wykrył nic. Jak to możliwe? czy tzn że wszystkie elektryczne części są ok, a szukać trzeba w mechanice?
    Ponieważ nie wiem czy go naprawiać (17 lat, przejechane 335tys) i nie wiem czy go reanimować, to zanim podejmę tą decyzję chciałbym posłuchać waszych opinii, czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem i czy to padła cała skrzynia, czy coś innego?
    Mechanik proponuje otwarcie misy, zlanie oleju i sprawdzenie czy są opiłki. Ale gdyby to skrzynia jest złomem, to wolę takiego sprzedac na części i nie dokladać jeszcze robocizny w zidentyfikowaniu problemu.
    Stąd drodzy forumowicze prośba o pomoc, bo dokładać nie chcę jeśli to już złom jest :(
    Mieliście podobny przypadek i odpowiednio zdiagnozowany?
  • REKLAMA
  • #2 18268899
    romuald-f
    Spec Automatyczne skrzynie biegów
    Ocena: 1546
    Podłącz interfejs pod gniazdo OBD i sprawdź czy występują kody błędów w silniku, skrzyni biegów i ABS.
  • #3 18270620
    idziemynaryby
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć, dzięki , ale mechanik już podłączył komputer i nie wykryło żadnego błędu. Powiedzial mi iwęc, że to błąd mechaniczny i trzeba szukać.
    Chyba że komputer to nie interfejs?!
REKLAMA