Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dziwna praca skrzyni biegów (automat) mercedes e200 cdi

MysticAngel 08 May 2010 22:40 7839 8
    MysticAngel
    Level 10  
    Witam szukałem tematów w archiwum ale nie znalazłem takiego wiec opisuje swój problem
    Mam mercedesa e200 CDI 2148cm3 85KW 2000r. skrzynia tiptronic!!! mam go od 2 tygodni
    problem jest taki:
    jeśli silnik jest zimny skrzynia pracuje normalnie bez żadnych zastrzeżeń
    ale
    jeśli temperatura przekracza 80 stopni C i jadę spokojnie bez wciskania pedała mocno tylko spokojnie to zmienia z 1 do 3 normalnie biegi ale jeśli mam już 3 i jadę dalej (wcześniejsze biegi zmieniają się max przy 2,5 tysiaca obrotów) to dochodzi do nawet 5 tysiacow obrotow i bieg 4 sie nie przelacza... musze zwolnic do 2 biegu dac mocno w Pi&*^&% i normlanie chodzi
    przy zmianie i wcisniecia przycisku sport skrzynai pracuje normalnie tak samo jak jest zimny silnik. nie wiem co jest mam przypuszczenia ze to olej jest zrabany w skrzyni ale nie jestem pewien jest sobota a do poniedzialku warsztaty zamkniete jestem taksowkarzem i prosilbym o szybka odpowiedz!!!!
    wczesniejszy wlasciciel zapewnial ze wymienail wszystkie oleje i filtry i nie mial takiego problemu tzn on wymienil olej niby tak jak mowil i od razu sprzedal auto... na komuterze wyswietla sie informacja ze service A powinien byc wykonany dopiero za 16400 km... To tyle Prosze o Szybka odpowiedz!!!
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pewnie olej wymieniony. Może zobaczył, że był metaliczny kolor oleju i auto sprzedał. Pytanie brzmi czy to wina pompy oleju czy przebieg już wskazuje na kończącą się skrzynię.
    MysticAngel
    Level 10  
    co do przebiegu to 400 tysiecy niby jest
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    I na tę skrzynię wystarczy.
    MysticAngel
    Level 10  
    no co ty bez przesady kres jej wytrzymałosci??? mialem juz wczesniej 124 i miala duzo wiecej km i spokojnie jezdzila dalej....
    slyszalem ze moze to jakies sterowniki od skrzyni,uszkodzony konwerter lub któryś z elektrozaworów lub przewodów ciśnieniowych w skrzyni??
    automix
    Level 19  
    Podłącz komputer i zobacz co on powie. Przypuszczenie :
    przytkany filtr oleju ASB
    Zły olej ASB ( być może nie taki jak powinien być )
    Uszkodzony sterownik ( taka czarna płyta ) w skrzyni.
    To chyba tak na wstępie.
    tm01
    Level 10  
    najczęściej powstaje przeciek oleju do sterownika skrzyni poprzez gniazdo pin skrzyni olej jest wtlaczny koszulkami przewodów do sterownika.wyjmij sterownik i zobacz czy nie ma oleju w nim.w twoim mercu nie ma opcji SPORT jest S -standard i W-winter(zima).po 180000km pada czujnik obrotów 3 biegu w skrzyni i trzeba wymienić płytę sterującą skrzyni ale musisz podpiąć ją pod kompa i sprawdzić .minęła era młotka i obcęg:)
    GRZEŚ 1979Z
    Level 10  
    witam,nie wiem czy dobrze pamiętam ale w tej skrzyni chyba były takie śruby do podkręcania ciśnienia oleju,można by tego spróbować,jeśli nie to faktycznie,może zaworki się przycinają,można przemyć estrakcyjną,ale pewnie sam sobie z tym nie poradzisz.a jak wygląda olej,ma takie drobinki metalu? jesli tak to kosze i tarczki do wymiany,ta skrzynia jest łatwa w naprawie więc nie powinno byc problemu.
    Waldo608
    Level 2  
    Hola , hola ,skrzynie mercedesa sa najlepszymi na świecie ,milion to mały pikuś. Koleś przed Tobą pewnie zapomniał że olej należy wymieniać co max 60 tys w ,zależności od obciążeń, mniej . ptrzepłukaj skrzynięOraz ponownie zalej, zimna stan 10.5-20.8 , ciepła 54.4-64.5. Na zachód od naszej granicy myślą że to jest wieczne, a to nieprawda.Na bagnecie wsuniętym do końca/opór/ w mm.