logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] FiiO D03K Taishan DAC - Jaki kabel zastosować do wejścia Coaxial?

teriero 17 Lis 2019 01:23 1821 5
REKLAMA
  • #1 18282691
    teriero
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Dobry Wieczór
    Będę łączył TV i dekoder Kabel TV (oba wyjścia Toslink) z mini wieżą stereo (wejście cinch L/P)
    poprzez Konwerter DAC FiiO D03K Taishan.
    Posiada on 2 gniazda wejściowe.
    O ile wiadomo mi, że jedno z nich (Optical) wymaga klasycznego kabla Toslink, o tyle nie bardzo wiem jakiego kabla używa się do gniazda nr.2 oznaczonego Coaxial.
    W instrukcji obsługi nie znalazłem oznaczenia tego kabla poza nazwą Coaxial.

Spoiler:
    FiiO D03K Taishan DAC - Jaki kabel zastosować do wejścia Coaxial?

Spoiler:

Jaki kabel użyć do podłączenia drugiego urządzenia do wejścia coaxial?
    Czy są dostępne dla tego wejścia w DAC - kable z jednej strony Toslink z drugiej ten właśnie Coaxial?
    Jaki kabel wybrać dla dobrego Audio?
    Będę wdzięczny za informacje.
    Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18282709
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1277
    teriero napisał:
    o tyle nie bardzo wiem jakiego kabla używa się do gniazda nr.2 oznaczonego Coaxial.

Do połączeń COAX ("elektrycznego" cyfrowego audio) używa się przewodów CINCH (in. RCA)
    teriero napisał:
    Czy są dostępne dla tego wejścia w DAC - kable z jednej strony Toslink z drugiej ten właśnie Coaxial?

Nie, nie ma takiego kabla - TosLink - to przecież sygnał optyczny, Coax - to sygnał elektryczny. Konieczny jest konwerter, w tym przypadku "Opt In -> Coax Out", aby wykorzystać te wejście Coax.

Na miejscu kolegi rozważyłbym inne rozwiązanie.
    teriero napisał:
    Będę łączył TV i dekoder Kabel TV (oba wyjścia Toslink)

Jak już wspomniałem powyżej, aby wykorzystać wejście Coax w tym DAC, konieczny byłby konwerter sygnału optycznego audio na "elektryczny" Coax.

Moim zdaniem znacznie wygodniejsze byłoby użycia selektora sygnału optycznego 2 -> 1. Do wejść owego selektora podłączone byłyby TV i dekoder przewodami TosLink,
    a wyjście onego selektora podłączone byłoby do wejścia optycznego DAC.
    Moim zdaniem, takie połączenia lepiej się sprawdzą niż dodatkowy konwerter.
    Przykład selektorów:
    manualny -> Allegro -> Link
    z pilotem -> Morele -> Link
  • REKLAMA
  • #3 18282788
    teriero
    Poziom 12  
    Witam. Dziękuję za odpowiedź.
    Ale z tego co widzę w opisie to FiiO D03K Taishan DAC ma cyt." -...Możliwość wybrania wejścia sygnału, pomiędzy wejściem optycznym i koncetrycznym".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18283534
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1277
    teriero napisał:
    Możliwość wybrania wejścia sygnału, pomiędzy wejściem optycznym i koncetrycznym".

Zgada się, jak najbardziej.
    Ale, aby korzystać z wejścia Coax, kolega będzie musiał kupić konwerter -> sygnał optyczny audio na Coax.
    Pisałem o tym przecież powyżej.

W tej chwili kolega może się zdecydować, które rozwiązanie przyjąć.

W rozwiązaniu, które zasugerowałem powyżej tj. selektor sygnałów optycznych, wejście Coax w DAC nie będzie wykorzystywane.
  • REKLAMA
  • #5 18293437
    teriero
    Poziom 12  
    O.K.
    Dziękuję Koledze serdecznie za wszystkie wyjaśnienia.
    Generalnie staram się "zbudować" multimedialny system domowy oparty na laptopie, zestawie audio, kilku dyskach ssd, routerze z udostępnianiem plików, dekoderze kablowym i TV Philips.Ten ostatni (7303 series) jest problematycznym punktem. Kupując go jednym z kryteriów była deklarowana obecność Bluetooth - co pozwoliłoby mi na wygodne łączenie. Jak się później okazało, po mimo deklaracji technicznych - Bluetooth w tym TV służy jedynie do podłączenia zewnętrznej bezprzewodowej klawiatury i gamepada(i to jeszcze "wybranych"...)
    Parowanie BT nie reaguje na np. słuchawki BT Creative Sound Blaster JAM, ani na klawiaturę BT Microsoft TV .
    Powracając jednak do FiiO D03K Taishan ma on wyjście analogowe 3,5 o którym obiło mi się o uszy, że jest przewidziane do sterowania nadajnikiem audio BT.
    Będę potrzebował dobrej jakości sygnał BT Audio do sterowania słuchawkami i głośnikami BT w innych pomieszczeniach. Ale o tym w innym poście-zapytaniu.
    Temat do zamknięcia.
  • #6 18293439
    teriero
    Poziom 12  
    O.K.
    Dziękuję Koledze serdecznie za wszystkie wyjaśnienia.
    Generalnie staram się "zbudować" multimedialny system domowy oparty na laptopie, zestawie audio, kilku dyskach ssd, routerze z udostępnianiem plików, dekoderze kablowym i TV Philips.Ten ostatni (7303 series) jest problematycznym punktem. Kupując go jednym z kryteriów była deklarowana obecność Bluetooth - co pozwoliłoby mi na wygodne łączenie. Jak się później okazało, po mimo deklaracji technicznych - Bluetooth w tym TV służy jedynie do podłączenia zewnętrznej bezprzewodowej klawiatury i gamepada(i to jeszcze "wybranych"...)
    Parowanie BT nie reaguje na np. słuchawki BT Creative Sound Blaster JAM, ani na klawiaturę BT Microsoft TV .
    Powracając jednak do FiiO D03K Taishan ma on wyjście analogowe 3,5 o którym obiło mi się o uszy, że jest przewidziane do sterowania nadajnikiem audio BT.
    Będę potrzebował dobrej jakości sygnał BT Audio do sterowania słuchawkami i głośnikami BT w innych pomieszczeniach. Ale o tym w innym poście-zapytaniu.
    Temat do zamknięcia.

Dodano po 49 [sekundy]:

jak w poście.
REKLAMA