Dzień dobry
Chcę zrobić a właściwie zmodyfikować pomiary temperatur w pomieszczeniach.
Założenie jest takie:
1. dwie linie 1Wire odczytywane przez arduino, 9 i 12 czujników kilka sztuk jeszcze pewnie dojdzie. (wcześniej było wszystko na jednej ale pojawiały się problemy).
2. wysłanie danych na serwer www metodą GET, POST lub plik z danymi? docelowo dane trafiają i tak do SQL (teraz mam podłączone do serwera po USB dwa odczytujące arduino, na serwerze są uruchomione 2 programy odczytujące i zapisujące dane do bazy danych). Tutaj problemem są odległości dlatego chcę przejść na przesyłania danych po sieci.
ale po kolei:
chcę uruchomić na jednym arduino dwie linie 1Wire mam taki programik, zacząłem coś kombinować na pinach 2 i 3 ale efekt końcowy był taki, że dublował odczyty:
wyglądało to w ten sposób że odczytywał po kolei:
1 ds - linia pierwsza
1 ds - linia druga
2 ds - linia pierwsza
2 ds - linia druga
3 ds - linia pierwsza
1 ds - linia druga (zdublował odczyt)
jak ten program zmodyfikować, aby odczytał to co ma odczytać z pinu 2, jak skończy odczytać dane z pinu 3
potem pętla i od początku?
ten zmodyfikowany wyglądał tak:
Chcę zrobić a właściwie zmodyfikować pomiary temperatur w pomieszczeniach.
Założenie jest takie:
1. dwie linie 1Wire odczytywane przez arduino, 9 i 12 czujników kilka sztuk jeszcze pewnie dojdzie. (wcześniej było wszystko na jednej ale pojawiały się problemy).
2. wysłanie danych na serwer www metodą GET, POST lub plik z danymi? docelowo dane trafiają i tak do SQL (teraz mam podłączone do serwera po USB dwa odczytujące arduino, na serwerze są uruchomione 2 programy odczytujące i zapisujące dane do bazy danych). Tutaj problemem są odległości dlatego chcę przejść na przesyłania danych po sieci.
ale po kolei:
chcę uruchomić na jednym arduino dwie linie 1Wire mam taki programik, zacząłem coś kombinować na pinach 2 i 3 ale efekt końcowy był taki, że dublował odczyty:
Kod: C / C++
wyglądało to w ten sposób że odczytywał po kolei:
1 ds - linia pierwsza
1 ds - linia druga
2 ds - linia pierwsza
2 ds - linia druga
3 ds - linia pierwsza
1 ds - linia druga (zdublował odczyt)
jak ten program zmodyfikować, aby odczytał to co ma odczytać z pinu 2, jak skończy odczytać dane z pinu 3
potem pętla i od początku?
ten zmodyfikowany wyglądał tak:
Kod: C / C++