logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ do rejestrowania temperatury z 50 cyfrowymi czujnikami.

mar.ski 18 Maj 2012 13:54 1446 7
REKLAMA
  • #1 10909988
    mar.ski
    Poziom 10  
    Witam,
    Do mojej pracy magisterskiej potrzebuję elektroniczny układ który będzie zapisywał temperaturę po około 1 sekundzie z 50 czujników cyfrowych. Jako że jestem raczej hobbystą w tej dziedzinie proszę o pomoc i jakieś możliwe proste rozwiązania. Chodzi mi o cały układ czujniki i rejestrator.

Pozdrawiam
    Mariusz
  • REKLAMA
  • #2 10910182
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Co sekundę z kolejnego czujnika czy co sekundę ze wszystkich?
    Co ma się dziać z wynikami? Mają być zapisywane na komputerze czy może na karcie SD?
    Jakie mają być odległości między bazą a miejscami montażu czujnika?

Według mnie najprościej będzie wziąć czujniki DS18B20 i połączyć je na magistrali 1-wire (można tak podpiąć max 64 czujniki na 1 przewodzie danych).
  • REKLAMA
  • #3 10910737
    mar.ski
    Poziom 10  
    Chciałbym aby wszystkie czujniki co sekundę odczytywały temperaturę i zapisywały albo na kartę albo do komputera to bez znaczenia ponieważ pomiary nie będą zbyt długie.
  • #4 10912450
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Na ile dokładne mają być te pomiary? Daj jak najwięcej szczegółów odnośnie całego projektu.

Nie jestem pewien czy przy tej ilości czujników da radę to zrobić w wersji budżetowej (50 odczytów na sekundę trochę trwa). Jest opcja że potrzebne będą szybsze ale droższe czujniki.
  • REKLAMA
  • #5 10913390
    mar.ski
    Poziom 10  
    Ogólnie potrzebuję taką siatkę do badania przepływu przez osadnik gnilny (zbiornik około 1,5m3) będzie tam woda o temp 10 st i wlewana będzie gorąca ogólnie o różnej temp i będą badane przepływy strumieni jak ta woda przepływa (wiadomo różnice gęstości w zależności od temperatury) To jak przepływa jest jak na razie wyznaczone w teorii a trzeba zbadać jak to wygląda w praktyce. Jeśli nie uda się tak szybkich pomiarów to będę musiał zrezygnować z pomiarów co 1 s ale to nie będzie zbyt dobre rozwiązanie.
  • #6 10913832
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Myślę że najprościej będzie użyć arduino i 50xDS18B20. Dane wysyłać na komputer, gdzie zostaną albo zapisane, albo wyświetlane na żywo przez jakąś prostą aplikację.

Sprzętowo powinieneś się zamknąć w ~350 PLN - kwestia za ile się trafią DS-y, bo arduino to koszt 80 PLN.
  • REKLAMA
  • #7 10914402
    dioda1000
    Poziom 28  
    Ocena: 131
    Witam

Mam inną propozycje na wykonanie np..
    K164NE470 Czujnik: termistor NTC; 470R; 450mW; przy 50 szt. to cena około 50 zł.
    lub coś z tej rodziny.

4 multipleksery 16 kanałowe. W cenie ok 50 zł za sztukę coś znajdziesz. ok 200zł.

Przetwornik AC/DC to już zależnie od producenta. Ew. procesor z wejściem AC.

i na takim zestawie bez problemu wyrobisz się w 1 sek.

poz dioda
  • #8 11445181
    mar.ski
    Poziom 10  
    Witam,
    Czy ktoś może wie gdzie mógłbym kupić gotowy zestaw na fakturę lub zrobić jak najprościej. Nie jestem aż tak dobry z elektroniki więc proszę o możliwie proste rozwiązania.

Podsumowanie tematu

✨ Mariusz poszukuje elektronicznego układu do rejestrowania temperatury z 50 cyfrowymi czujnikami, z odczytem co sekundę. Uczestnicy dyskusji sugerują użycie czujników DS18B20 połączonych w magistrali 1-wire, co pozwala na podłączenie do 64 czujników. Proponowane rozwiązania obejmują użycie Arduino do zbierania danych, które mogą być przesyłane na komputer lub zapisywane na karcie SD. Inna propozycja to zastosowanie termistorów NTC oraz multiplekserów, co również umożliwi szybkie pomiary. Mariusz potrzebuje prostego rozwiązania, ponieważ nie ma dużego doświadczenia w elektronice.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA