logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung UE55MU6179U - Podłączenie dekodera, brak obrazu.

bkuc 21 Lis 2019 11:44 3024 26
REKLAMA
  • #1 18291650
    bkuc
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witajcie Panowie.
    Posiadam ten model telewizora, kupowałem go w Niemczech w zeszłym roku i obecnie mam go w Polsce w domu. TV od nowości, był mało używany w Niemczech. Mam telewizje kablowa UPC i dekoder firmy Mediabox HD i właśnie problem tu się zaczyna, zakupiłem kabel HDMI wszystko podłączyłem i niestety nie ma obrazu, resetowałem w menu dekodera te wszystkie rzeczy, które trzeba, również ustawienia fabryczne w TV, zaktualizowałem również oprogramowanie TV i nadal czarny obraz, mimo że widzę kanały (paski) jakie są i informacje co za program leci, ale dalej niestety jest tylko czarny obraz ? Jest jakaś szansa ze odpalę te kanały i obraz się pojawi ? Jest jakiś sposób na rozwiązanie tego problemu? Nie chce na razie wzywać technika, bo może uda mi się to naprawić z wasza pomocą.
    Proszę o wyrozumiałość, bo nie znam się na tych tematach i skrótach jak tu czytam, poczytałem o tym problemie w internecie, ale mało co z tych rzeczy działa, ewentualnie może żle coś dalej robię.
  • REKLAMA
  • #2 18291662
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1127
    Sprawdź dekoder na innym sprawnym TV.
  • #3 18291665
    bkuc
    Poziom 5  
    Wojtek M napisał:
    Sprawdź dekoder na innym sprawnym TV.

Na drugim TV działa

Dodano po 10 [minuty]:

Moge jeszcze dodac ze jak nie przerzucam kanalow pilotem to na dekodarze przy napisie HD pali sie czerwona lampka, jak cykam dalej to znika
  • #4 18291698
    mietek654
    Poziom 29  
    Ocena: 293
    Jaki model dekodera i telewizora na którym działa?
  • #5 18291706
    bkuc
    Poziom 5  
    mietek654 napisał:
    Jaki model dekodera i telewizora na którym działa?

MEDIABOX HD: MODEL- DCR7111
    TV SHARP LC-32LE210E
  • #6 18291746
    mietek654
    Poziom 29  
    Próbowałeś zmieniać rozdzielczość?
  • #7 18291786
    bkuc
    Poziom 5  
    mietek654 napisał:
    Próbowałeś zmieniać rozdzielczość?

Właśnie może to głupie, ale nie mogę znależć tej funkcji zmiany rozdzielczości, gdy wchodzę w obraz, nie ma nic takiego.

Dodano po 25 [minuty]:

jedynie co mam to rozmiar obrazu- 'standardowy16:9 ' gdy wchodze dalej jest 4;3 i Uzytkownika

Dodano po 9 [minuty]:

wydaje mi sie ze w zestawie mialem jeszcze trzy kable z koncówkami czerwony niebieski albo jeszcze zolty czy one musza byc podlaczone pod dekoder i TV ? Niestety te kable zostaly w niemczech..i tu moze jest ten haczyk.... z tylu telewizora mam napisana ta nazwe component in

wygooglowalem co oznacza

component video) − standard analogowego przesyłania obrazu, do niedawna popularny w zastosowaniach profesjonalnych, obecnie wychodzący z użycia na rzecz transmisji cyfrowej. Szczególnie popularny w sprzęcie do odbioru telewizji wysokiej rozdzielczości HDTV oraz sprzęcie DVD, set top boxach. Można osiągnąć nawet rozdzielczość Full HD 1080p bez potrzeby kabla HDMI pod warunkiem, że telewizor, lub inne urządzenie i zarówno DVD/Blu-ray i set top box naziemny lub satelitarny mają te złącza i mogą obsługiwać te rozdzielczośc

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

Podlaczylem tez dekoder z upc tylko HORIZON sprawa wyglada tak samo, jak w pierwszym poscie, nie ma po prostu obrazu
  • REKLAMA
  • #8 18292261
    mietek654
    Poziom 29  
    Z tego co kolega pisze to obraz z dekodera jest ale brak obrazu kanału, czy jest dźwięk?
  • #9 18292463
    bkuc
    Poziom 5  
    mietek654 napisał:
    Z tego co kolega pisze to obraz z dekodera jest ale brak obrazu kanału, czy jest dźwięk?

dzwieku tez nie ma, dzwonilem na infolinie podawali mi rzeczy ktore juz robilem, juz jestem bezradny o co chodzi
  • #10 18292477
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Spróbuj podłączyć dekoder do innego wejścia HDMI w telewizorze.
  • #11 18292562
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2946
    Trzeba pilotem od TV w TV przełączyć na właściwe wejście klikając Source..
  • REKLAMA
  • #12 18292575
    bkuc
    Poziom 5  
    Wojtek M napisał:
    Spróbuj podłączyć dekoder do innego wejścia HDMI w telewizorze.

kilkanascie razy juz tak robilem i to samo jest

LeDy napisał:
    Trzeba pilotem od TV w TV przełączyć na właściwe wejście.

tzn ? troche nie rozumiem
  • #13 18292592
    mietek654
    Poziom 29  
    Niech kolega nie mówi ze nie zmieniał źródła sygnału na to wejście do którego jest podłączony dekoder.
  • #14 18292656
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Cytat:
    Tzn ? trochę nie rozumiem
    Koledzy już to pisali!!!!
    Jak Masz podłączony kabel HDMI do np. wejścia HDMI3 w TV, to na pilocie TV ma być też wybrane wejście HDMI3 !!!!
  • #15 18292752
    bkuc
    Poziom 5  
    Wojtek M napisał:
    Koledzy już to pisali!!!!
    Jak Masz podłączony kabel HDMI do np. wejścia HDMI3 w TV, to na pilocie TV ma być też wybrane wejście HDMI3 !!!!

Wszedlem i o ile o to chodzilo to przestawilem i bez zmian

Dodano po 17 [minuty]:

Dekoder na pewno ten co mam dziala, bo w drugim pokoju jak sprawdzalem to wszsytsko smigalo na starszym tv Sharpa, (obecnie sharp smiga na horizonie tez bez problemu)
    Zrobilem natomiast manewr czy HORIZON zadziala pod nowym TV ale jest tez to samo, co pisalem wczesniej w postach.
    Mozliwe ze jeszcze cos w ustawieniach TV musze poszperacz ale mam wrazenie ze juz bylem wszedzie i przestawialem na kilka sposobów i nic nie zapradzilo, albo mam pecha i cos jest z TV....zepsute.Nawet nowy TV podlaczalem tam gdzie chodzi Sharp i to samo.

Ogolnie jak podlaczam kabel hdmi np pod nr 3 to automatycznie mi go nie wyszukuje, tylko recznie mi go znajduje ale wykrywa i jest pogrubiony napis i zatwierdzam ale reszte znacie, po prostu nie ma tego obrazu, oprogramowanie z zaktualizowalem, w menu UPC w dekoderze tez wszystko wyszukalo, rozdzielczosc tez przestawialem w menu UPC(dekodera)

a czy ten kabel component moze miec znaczenie i przez to nie ma obrazu ?

Dodano po 1 [minuty]:

Jutro wieczorem postaram Wam sie umiescic fotki z tego co robie, robilem
  • #16 18292939
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 18293009
    bkuc
    Poziom 5  
    _cheetah_ napisał:
    To telewizor z rynku niemieckiego, może włącza się zabezpieczenie HDCP. Gdzieś w TV powinien być wybierany region, może w opcjach ogólnych lub strojenia - trzeba by go przestawić z Niemec na Polskę, jeśli by się dało.

Tak tyle ze mam do wyboru Niemcy, Austrie i Szwajcarie tylko te 3 kraje, ale prawym guzikiem na pilocie omijam to i w zrodle mi znajduje 'upc cablecom' albo samo UPC tez moge wybrac ale opisany problem jest i tak dalej.

A czy to zabezpieczenie HDCP w ogole da sie obejsc jakims sposobem ? bo to moze wlasnie to sie gryzie ?
  • #18 18293028
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 18293067
    bkuc
    Poziom 5  
    No to brak mi juz slow...czyli ten tv w bedac w Polsce juz mozna wyrzucic..o ile to sie potwierdzi z tym hdcp, a jak sprawdzic czy mam to zabezpieczenie ?

Macie jeszcze jakies pomysly co w tej sytuacji zrobic?
  • #20 18293125
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 18293126
    bkuc
    Poziom 5  
    Przeszukalem jeszcze internet ale bez technika upc chyba juz sie nie obedzie, ktos mial podobny problem prawie jak ja..okazalo sie ze przyszedl technik wymienil dekoder(mimo ze dzialal gdzie indziej) i wszystko zaczelo chodzic..jeszcze przez weekend powalcze samemu, moze cos sie jeszcze uda zrobic z wasza pomoca

Dodano po 2 [minuty]:

_cheetah_ napisał:
    HDCP jest wmontowane w każde HDMI. Pozostawałoby połączenie po złączu SCART, jeśli TV go ma.

Niestety nie ma tego wejscia Scart w tym modelu TV
  • REKLAMA
  • #22 18293404
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2946
    bkuc napisał:

Tak tyle ze mam do wyboru Niemcy, Austrie i Szwajcarie tylko te 3 kraje,

To zmień na inny.
  • #23 18293585
    bkuc
    Poziom 5  
    Zmienialem i na Szwajcarie i Austrie to samo jest
  • #24 18295492
    bkuc
    Poziom 5  
    Podłączyłem dzisiaj Blu-Ray-a i okazało się, że urządzenie wykrywa, ale również nie ma obrazu, ani dżwięku, natomiast w drugim pokoju na TV Sharp Blu Ray z tym samym filmem w napędzie śmiga i wszystko się odpala jak należy, łącznie z dżwiękiem, mam już k...a dość.

Prośba do moderatora, by mógł przenieść mój temat na dział 'RTV Użytkowy' , może tam więcej osób zobaczy mój problem.
  • #25 18296485
    robert1
    Poziom 16  
    Ocena: 77
    Jak dobrze poszukasz to znajdziesz na moim koncie jak zmienić kraj w TV Samsung ale boję się że tylko jeszcze bardziej popsujesz ten TV...............
  • #26 18296746
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 18306877
    bkuc
    Poziom 5  
    Sprawa zakonczona, byl technik i zamiast dekodera mam karte MediaModuł CI+ i wszystko smiga jak nalezy. Technik stwierdzil ze wymiana dekodera tez nie pomoze.

Dzieki wszystkim za porady.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada telewizor Samsung UE55MU6179U, który nie wyświetla obrazu po podłączeniu dekodera Mediabox HD od UPC. Pomimo podłączenia przez HDMI i resetowania ustawień, obraz pozostaje czarny, a dźwięku również nie ma. Użytkownik sprawdził dekoder na innym telewizorze, gdzie działał poprawnie. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie rozdzielczości, zmiany wejścia HDMI oraz ewentualne problemy z zabezpieczeniem HDCP, które mogą występować w telewizorach z rynku niemieckiego. Ostatecznie, po interwencji technika, problem rozwiązano poprzez wymianę dekodera na kartę MediaModuł CI+, co przywróciło pełną funkcjonalność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA