logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola E 365 - biały ekran po włączeniu, uszkodzenie LCD czy problem programowy?

tino2003 22 Wrz 2005 11:43 1307 8
REKLAMA
  • #1 1839434
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2086
    Małe mam doświadczenie z motkami, więc pytam. Telefon się włącza i wyświetlacz świeci na biało ale nic na nim nie widać. Co obstawiacie uszkodzony jest LCD czy może programowo można mu jakoś pomóc, najgorsze że nie mam takiego wyświetlacza aby podstawić i sprawdzić. Proszę o pomoc.
    pozdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1839475
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Ocena: 20
    Pewnie ktoś ci pomoże ale nie opisałeś dokładnie swojej usterki. Napisz czy telefon faktycznie startuje czy tylko zapala podświetlenie i wisi, spróbuj zadzwonić, czy nadaje itp...
    Jeżeli wisi to pewnie soft pomoże.... jeżeli nie od razu to po przegrzaniu procków.
  • REKLAMA
  • #3 1839549
    tino2003
    Admin grupy GSM
    No właśnie zapala i wydaje mi się że wisi bo uruchamia się dźwięk i w pewnym momencie się urywa. Wobec tego proszę o namiary na jakiegoś flasha i opis jak go wgrać, dysponuje programem który umożliwia flashowanie bo podłączałem tą motkę pod niego i np. kod nck ładnie zczytywał.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #4 1839769
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Proszę bardzo....

Soft + flasher. Głównego niestety musiałem podzielić Total Commanderem bo nie chciało przepchnąć tak że po rozpakowaniu należy połączyć pliki i jeszcze raz rozpakować.
    Wszystkie pliki ładujemy do flashera i wysyłamy do fona.
    Załączniki:
    • dmtool_v2.2021.zip (241.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • flex+lp.ZIP (1.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • main2.zip (4.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • main1.zip (2.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1839887
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Wszystko fajnie tylko nie chce wgrywać tych plików jest nie prawidłowy format.
  • #6 1839969
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Już ci wyjaśniam. Po rozpakowaniu main1 i main2 otrzymujesz sześć plików: main.001 do main.005 oraz main.crc. Otwierasz Total Commandera i klikasz dwa razy na main.crc i za chwilę masz plik wynikowy w drugim oknie który powinien się nazywać main.zip.
    dopiero po rozpakowaniu tego masz plik do wgrania

Niestety nie mogłem inaczej tego przepchnąć
  • REKLAMA
  • #7 1840024
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Zassałem z netu firmware i wgrałem go ale bez żadnych zmian więc podejżewam że to będzie wina wyświetlacza.
    pozdr
  • Pomocny post
    #8 1840203
    maciekt
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    tino2003 napisał:
    Zassałem z netu firmware i wgrałem go ale bez żadnych zmian więc podejżewam że to będzie wina wyświetlacza.
    pozdr

Bardzo prawdopodobne że uwalony masz wyświetlacz lub najprościej w świecei uszkodzone styki, brudne itp. Najlepiej żebyś miał płyn do czyszczenia obwodów i przeczyścił nim same styki, porzadnie docisnał styki do gnizada. Diody podświetlenia wyświetlacza ( o ile dobrze kojarze w motce) mogą sie świecić nawet przy odłączonym wyświetlaczu...

Teoretycznie jesli słyszysz dzwiek to cokolwiek powinien wyświetlacz wyświetlać dlatego obstawiam sprzetowe uszkodzenie jak wyżej....

Pozdrawiam
    Maciek
  • #9 1840217
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Dałem sobie z nią spokój, muszę podstawić wyświetlacz i zobaczę co będzie się działo, ale to dopiero we wtorek, narazie dzięki.
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Motorola E365 po włączeniu wyświetla biały ekran, co może wskazywać na uszkodzenie LCD lub problem programowy. Telefon uruchamia się częściowo, słychać dźwięk startu, ale obraz nie pojawia się na ekranie. Próba wgrania nowego oprogramowania (firmware) nie przyniosła efektu, co sugeruje uszkodzenie sprzętowe wyświetlacza lub jego styków. Zalecane jest sprawdzenie i oczyszczenie styków wyświetlacza oraz ich prawidłowe dociśnięcie. Diody podświetlenia mogą świecić niezależnie od stanu wyświetlacza, dlatego obecność podświetlenia nie gwarantuje poprawnego działania LCD. Ostateczne potwierdzenie wymaga podmiany wyświetlacza na sprawny egzemplarz.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA