logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bateria Stanley 18v - Ładowarka pokazuje uszkodzoną baterię

mixvol 23 Lis 2019 18:51 10272 10
  • #1 18296351
    mixvol
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Bateria działa po wpięciu do wkrętarki ale nie jest ładowana przez ładowarkę.
    Posiadam 2 baterię i wszystko jest dobrze, a ta nie wiem co boli. Proszę o pomoc.Bateria Stanley 18v - Ładowarka pokazuje uszkodzoną baterię Bateria Stanley 18v - Ładowarka pokazuje uszkodzoną baterię Bateria Stanley 18v - Ładowarka pokazuje uszkodzoną baterię
  • #2 18297398
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 844
    Witam - proszę zmierzyć napięcie na każdym ogniwie z osobna ( może jedno jest wadliwe ) .
    Cała bateria po naładowaniu do pełna powinna mieć około 21V .
  • #3 18297797
    mixvol
    Poziom 7  
    Każda ma po 3,8.
  • #4 18476997
    mixvol
    Poziom 7  
    Czy jest możliwość zakupu gdzieś bms a który bedzie ładowany orginalną ładowarką?
  • #5 18510903
    piotr1eo
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Czy te akumulatory są podatne na wymianę ogniw? Mam identyczną Stanley fatmax i pojemność jest już mizerna. Czy elektronika liczy cykle ładowania?
  • #6 20407502
    embroide
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Cześć. Czy udało Ci się ogarnąć tą baterię, mam ten sam przypadek i też nie wiem co jest grane.
  • #7 20416427
    piotr1eo
    Poziom 12  
    Niedawno wymieniłem ogniwa. Zrobiłem to na żywca więc elektronika była ciągle podłączona. Na razie nie miałem dużo pracy wkrętarka ale operacja się udała i pacjent przeżył
  • #8 20786629
    pietrek345
    Poziom 15  
    Bms można spokojnie odłączyć od pakietu akumulatorów, elektronika się nie blokuje.

Mam kilka baterii z uszkodzonym układem bms (korozja scalaka). Można gdzieś kupić takie BMSy, aby można było ładować oryginalną ładowarką?
  • #9 20936796
    Jons
    Poziom 12  
    Panowie podpinam się pod pytanie , czy ma ktoś wiedzę czy elektronika blokuje cykle ładowania ? Po wymianie ogniw ładowarka nadal miga czerwoną diodą , wie ktoś czy jest szansa na dostanie gdzieś elektroniki do tego ?
    Pozdrawiam
  • #10 20953127
    Jons
    Poziom 12  
    Jons napisał:
    Panowie podpinam się pod pytanie , czy ma ktoś wiedzę czy elektronika blokuje cykle ładowania ? Po wymianie ogniw ładowarka nadal miga czerwoną diodą , wie ktoś czy jest szansa na dostanie gdzieś elektroniki do tego ?
    Pozdrawiam

BMS kupiony na zagranicznej aukcji , bateria ,, żyje "
  • #11 21835215
    marcingzella1989
    Poziom 1  
    Witam. Ładowarka FMC692L nie działa. Po podłączeniu do sieci nie zapala się dioda. Przewód zasilający dobry, cewka na wejściu od strony zasilania również, diody prostownicze też. Gdzie może być problem?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy baterii Stanley 18V, która działa po podłączeniu do wkrętarki, lecz nie jest ładowana przez oryginalną ładowarkę, która sygnalizuje uszkodzenie baterii. Pomiar napięcia na poszczególnych ogniwach wykazał około 3,8 V na ogniwo, co jest prawidłowe. Dyskusja porusza możliwość uszkodzenia układu BMS (Battery Management System), który może blokować ładowanie lub sygnalizować błąd. Użytkownicy wymieniali ogniwa na nowe, czasem pozostawiając elektronikę podłączoną podczas wymiany, co pozwoliło na przywrócenie funkcjonalności baterii. Pojawiły się pytania o dostępność oryginalnych lub kompatybilnych modułów BMS, które umożliwiłyby ładowanie baterii oryginalną ładowarką. Wspomniano o problemach z korozją układu BMS oraz o możliwości odłączenia BMS od pakietu akumulatorów bez blokady elektroniki. Jeden z użytkowników zakupił BMS na zagranicznej aukcji, co przywróciło działanie baterii. Dodatkowo pojawił się wątek dotyczący ładowarki FMC692L, która nie działa – brak świecenia diody po podłączeniu do sieci, mimo sprawdzenia przewodu zasilającego, cewki i diod prostowniczych, co sugeruje problem wewnętrzny ładowarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA