logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zastosowanie grubego węża w siłowniku hydraulicznym.

Kacpermateusz7 24 Lis 2019 16:35 1500 11
REKLAMA
  • #1 18298324
    Kacpermateusz7
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    Drodzy koledzy. Przychodzę do was z zapytaniem dotyczącym hydrauliki siłowej. Posiadam siłownik hydrauliczny o nacisku 50 ton. W środku siłownika głównego znajduje się mniejszy tłok, czyli skrótowo jest tłok w tłoku. Jest to tak zbudowany, gdyż siłownik pracuje na 2 biegach, szybki/wolny. Do siłownika jest podłączonych 5 węży, z czego 1 jest większy niż pozostałe. Wszystkie małe węże są podłączone pod rozdzielacz 3 sekcyjny a rozdzielacz jest podłączony do pompy, która jest w zbiorniku. Gruby waż leci od siłownika do zbiornika. Zbiornik jest praktycznie w 90% zalany olejem. Moje pytanie brzmi czy gruby wąż służy do szybkiego spuszczania oleju z siłownika, czy do dolewania oleju do siłownika, a następnie przy powrocie siłownika spuszczania go do zbiornika. Za każdą odpowiedź będę bardzo wdzięczny. Poniżej przesyłam zdjęcia siłownika, sekcji oraz węży.

Zastosowanie grubego węża w siłowniku hydraulicznym. Zastosowanie grubego węża w siłowniku hydraulicznym. Zastosowanie grubego węża w siłowniku hydraulicznym. Zastosowanie grubego węża w siłowniku hydraulicznym. Zastosowanie grubego węża w siłowniku hydraulicznym.

Dodano po 12 [minuty]:

Przesyłam wam jeszcze zdjęcia jak wygląda duży tłok.

Zastosowanie grubego węża w siłowniku hydraulicznym. Zastosowanie grubego węża w siłowniku hydraulicznym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18298498
    zembol
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    W jakiej pozycji pracuje siłownik, gdzie znajduje się zbiornik.Rozumiem ze schematu brak ?.
    Generalnie jeśli ten waż o największej średnicy połączony jest bezpośrednio ze zbiornikiem to raczej jest to kanał do szybkiego zrzutu oleju ( szybszej prac), jest jeszcze opcja stosowana w prasach przy naprawdę dużymi siłownikami i ciężkimi suwakami ze taki przewód (a praktycznie rura o średnicy czasami 0.5 m) służy do wstępnego napełniania siłownika olejem.
  • #3 18298519
    Kacpermateusz7
    Poziom 7  
    Przesyłam filmik z pracy tego tłoka w brykieciarce. Jeszcze zdarza mi się, że tłok wracając do tyłu raz idzie szybko, a raz wolno. Gdy idzie wolno ciśnienie wzrasta do ponad 100 bar. Na końcu tłoka znajduje się taki grzybek ze sprężyną w kostce, do której jest podłączony wąż mały. Ona ma za zadanie otworzyć ten grzybek pod wpływem ciśnienia i zrzucić olej z siłownika grubym wężem do zbiornika przy powrocie.
    Załączniki:
    • 20191123_173653.mp4 (22.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 18298524
    Kacpermateusz7
    Poziom 7  
    Siłownik pracuje w pozycji poziomej. Zbiornik znajduje się ok. 1m od siłownika a wąż gruby ma długość ok. 1,2m Żadnego schematu niestety nie posiadam.
  • REKLAMA
  • #5 18298812
    vindevil
    Poziom 27  
    Ocena: 73
    Dokładnie tak jest jak wyżej. Gruby wąż służy do zalewania siłownika o dużym przekroju . Chudszy wąż ( nie wiem który ) steruje siłownikiem szybkiego ruchu . Na pewno są dwa węże sterownicze małego siłownika . A zasada pracy tych układów jest taka: małym cylindrem tłoczony olej powoduje jego szybkie dosunięcie do miejsca w którym nastąpi zamknięcie zaworu dzwonowego ( grzybka ) , wówczas następuje dobicie ciśnienia na tłoku o dużej powierzchni wymuszając dużą siłę na tłoczysku. Sterowanie może odbywać się przez automatykę lub hydraulikę.
  • #6 18298843
    Kacpermateusz7
    Poziom 7  
    W tej chwili zamontowany jest czujnik ciśnienia, który uruchamia dobijanie małego tłoka. Wszystko działa na krańcówkach i elektro cewkach. Tylko mam taki problem że czasami tłok idzie do tyłu szybko a czasem zdarzy się że idzie wolno i ciśnienie wychodzi po za 100 bar. Wszystko podłączone jest pod rozdzielacz hydrauliczny z elektro cewkami 24V prądu stałego. Być może przyczyną jest ten grzybek, który być może się zacina.
  • Pomocny post
    #7 18299732
    vindevil
    Poziom 27  
    Jak najbardziej ,ale w pierwszej kolejności sprawdziłbym sam zawór.
  • REKLAMA
  • #8 18299761
    Kacpermateusz7
    Poziom 7  
    Mówisz o czujniku ciśnienia???
  • Pomocny post
    #9 18299800
    vindevil
    Poziom 27  
    Rozumiem z twojego opisu , ze jest problem z otwieraniem zaworu szybkiego ruchu. Albo jest on mechanicznie zacięty , albo suwak zaworu sterujący nim się przycina.
    A jaka jest opcja aby do oleju dostały się wióry z drewna?
  • #10 18299947
    Kacpermateusz7
    Poziom 7  
    Nie ma żadnej opcji gdyż zbiornik był wyczyszczony i zalany świeżym olejem. Zbiornik jest szczelny więc nic tam nie ma. W tym zawoże wymieniane były oringi. Być może to jest problemem że się zacina.
  • Pomocny post
    #11 18300888
    vindevil
    Poziom 27  
    Wtyczka , cewka , suwak na zaworze sterującym sprawna ? Spotkałem się z sytuacją , że w zaworze pękł , odłamał się kawałek iglicy. Niby wszystko wyglądało ok. a zamek nie działał. Nie wiem jak wygląda to u was , bo co konstruktor to nowe pomysły , ale analiza sterowania tu tylko pomorze.
    Tyle mogłem pomóc , bo na odległość to ciężko...
  • #12 18546422
    Kacpermateusz7
    Poziom 7  
    Problem rozwiązany. Okazał się, że elektor cewki są przeznaczone do pracy z napięciem 24 V. Zasilacz nie podawał 24V, lecz 21 V, 18 V co sprawiało, że cewki nie otwierały sekcji do końca co było przyczyną wzrostu ciśnienia przy powrocie oleju do zbiornika. Dziękuje wszystkim za wszelką pomoc. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zastosowania grubego węża w siłowniku hydraulicznym o nacisku 50 ton, który pracuje na zasadzie tłoka w tłoku. Użytkownik pyta, czy gruby wąż służy do szybkiego spuszczania oleju, czy do jego dolewania. Odpowiedzi wskazują, że gruby wąż jest używany do szybkiego zrzutu oleju z siłownika do zbiornika, a mniejsze węże sterują ruchem siłownika. W trakcie rozmowy poruszono również problemy z ciśnieniem i działaniem zaworu, które były spowodowane niewłaściwym napięciem zasilania elektrozaworów. Po rozwiązaniu problemu okazało się, że zasilacz nie dostarczał odpowiedniego napięcia, co wpływało na działanie systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA