logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż anteny satelitarnej płaskiej - jaki model wybrać?

vvirus 26 Lis 2019 17:16 5379 9
REKLAMA
  • #1 18302932
    vvirus
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam. Chciałbym zamontować antenę satelitarną, niestety warunki mieszkalne nie pozwalają na zamontowanie talerza, jedyne na co mogę sobie pozwolić to antena panelowa (płaska). Nie znalazłem za wiele informacji jak się takie anteny sprawdzają w praktyce, czy w związku z tym może się wypowiedzieć ktoś, kto taka antenę ma lub montował na terenie Polski. I ewentualnie jaki model wybrać, żeby to normalnie działało.
  • REKLAMA
  • #2 18303438
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18303468
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2907
    O dziwo takie maleństwa odbierają. Już nie pamiętam jaka to była ale wielkość w granicach 2xx na 3xx cm.
  • REKLAMA
  • #4 18304247
    vvirus
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    ucy7400 napisał:
    vvirus napisał:
    montował na terenie Polski.

Szeroko pojęte pojęcie. Miejsce miejscu nie równe.
    Określ sie z lokalizacją

Podkarpackie
  • #5 18305350
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 999
    kolego Ledy 2xx na 3xx cm to ok 6 m kwadratowych. Faktycznie maleństwa.....
    Uruchamiałem coś płaskiego na camperach, nie było rewelacji.
    Pozdr.J
  • REKLAMA
  • #6 18305788
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    vvirus napisał:
    Nie znalazłem za wiele informacji jak się takie anteny sprawdzają w praktyce, czy w związku z tym może się wypowiedzieć ktoś, kto taka antenę ma lub montował na terenie Polski.

Trudno znaleźć jakieś wiarygodne opinie, bo rozwiązanie to jest w Polsce mało popularne. Po pierwsze ze względu na cenę, a po drugie ze względu na ryzyko braku zadowalających parametrów sygnału. Nawet na stronie branżowego forum niewiele można znaleźć (np. Link do niemieckich testów, ale trudno tamtejsze warunki odbioru porównać do tych panujących w Polsce - a szczególnie na jej wschodzie).
    vvirus napisał:
    Podkarpackie
    vvirus napisał:
    jaki model wybrać, żeby to normalnie działało

Jeżeli już, to jakiś odpowiednik "normalnej" 70/80-ki, np. H50D2. Ale, ta cena !!! No i maleństwo jakieś to nie jest (ok. 50x50 cm).
  • #7 18306490
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18306993
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2907
    Muszę zweryfikować swoje wymiary jakie podałem. Wymiary tej co montowałem to ok. 50cm x ≈30 cm (tak na oko) i w wielkopolsce działa bez problemu na niej Polsat..
  • #9 18323023
    pawels1984
    Poziom 10  
    Ocena: 34
    Działają w Polsce, ustawiałem taką antenę z telewizją n. Najpierw trzeba ją prosto ustawić i szukać satelity, tak jak standardową anteną. Jak złapiesz już sygnał to całą lekko obracasz, bo nie ma konwentera. I działa bez problemu. Nie wiem jakiej to była firmy, ale wielkościowo to około 40/50 na 30/40 cm. W instrukcji było napisane, że jest to odpowiednik 80cm zwykłej.
  • #10 18323103
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    pawels1984 napisał:
    nie ma konwentera

Jak to nie ma? Jest wbudowany w antenę lub zamontowany na jej tylnej obudowie, np.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat montażu anteny satelitarnej płaskiej w Polsce, zwłaszcza w kontekście ograniczeń przestrzennych. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi modelami anten, wskazując na ich efektywność w odbiorze sygnału. Zauważono, że anteny te są mniej popularne, co utrudnia znalezienie wiarygodnych opinii. Wspomniano o modelu H50D2, który według specyfikacji odpowiada czaszy o średnicy 60-65 cm, co może być niewystarczające w polskich warunkach. Użytkownicy podkreślali, że kluczowe jest prawidłowe ustawienie anteny, a niektóre modele, o wymiarach około 40/50 na 30/40 cm, działały poprawnie w różnych regionach Polski, w tym na Polsat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA