logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiór Cyfrowego Polsatu z anteny 60cm - jakość sygnału i sprzęt

sslate 29 Maj 2006 16:44 1303 8
REKLAMA
  • #1 2676021
    sslate
    Poziom 2  
    Odbieram cyfre+ z takiej anteny (tuner pionieer) i jestem umiarkowanie zadowolony, czasem pojawia sie mozajka na 1-2 sekundy, co raczej mi nie przeszkadza. Chciałbym wiedzieć jak jest z odbiorem z takiej anteny polsatu biorąc pod uwagę że ich tunery nie są z najwyzszej półki.

Dodano po 1 [minuty]:

Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2676058
    FTM
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Polecam czasze 80 min. a i tak (ale zazwyczaj z winy tunerów) będziesz miał przycinanie obrazu (kostka) na niektórych kanałach... tym bardziej, ze jezeli załozysz zeza to na 60 tragedia... :(
  • REKLAMA
  • #3 2676198
    77mariusz
    Poziom 10  
    czasza do polsatu minimum 70cm i działa bez problemu
  • #4 2678515
    grzesiulek5
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Przy poprawnie ustawionej antenie nie powinieneś mieć problemów(oczywiście przy poprawnych warunkach pogodowych).Ja te antenki ustawiam na wschodzie Polski i nie ma większych problemów.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2678666
    Reflekt
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    mialem 60 i ten problem co przedstawiles wymienilem na 110 i nawet przy intesywnych opadach sygnal jest rewlacyjny.
  • REKLAMA
  • #6 2679852
    ROBERT.Q
    Poziom 19  
    Ocena: 58
    prawidlowe ustawienie anteny i po klopocie, ale jak przyjda geste chmury to i tak bedzie kicha nawet przy 90
  • #7 2680422
    widock
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    już kilka czasz 60cm wymieniałem na 90cm i klienci przy 90cm zadowoleni pozdro
  • #8 2687608
    DREAM77
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Im wieksza tym lepsza,a i monobloka mozna smialo zalozyc.Od 90 w gore daje swiety spokoj,przy porzadnym ustawieniu i solidnym montazu.Widzialem kilka sztuk montowanych na maszcie takim ze 2,5 metra z rurki 1/2cala,i tanczyly jak pijane kaczki przy slabym wietrze.Gratuluje pomyslowosci niektorym "instalatorom".Pozdrawiam.
  • #9 2688732
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    Witam

Ja oglądam Polsat z talerza 60cm i sygnał jest w granicach 80-90% nawet w bardzo trudnych warunkach, nawet ostatni udało mi się ustawić zeza na tym talerzu i oglądam dodatkowi programy z Astry, stgnał jest taki sam jak przy Hotbirdzie.

Podsumowanie tematu

✨ Odbiór Cyfrowego Polsatu z anteny o średnicy 60 cm jest możliwy, jednak często pojawiają się krótkotrwałe zakłócenia obrazu (mozaika, przycinanie). Zalecane jest stosowanie czasz o średnicy minimum 70-80 cm, a najlepiej 90 cm i większych, co znacząco poprawia stabilność sygnału, zwłaszcza przy trudnych warunkach atmosferycznych. Poprawne ustawienie anteny jest kluczowe dla jakości odbioru, jednak nawet przy antenach 90 cm mogą wystąpić problemy podczas gęstych chmur. W niektórych przypadkach stosuje się monobloki dla lepszego odbioru sygnału z różnych satelitów. Przykładowo, wymiana anteny 60 cm na 110 cm zapewnia bardzo stabilny sygnał nawet podczas intensywnych opadów. Użytkownicy z wschodniej Polski potwierdzają, że przy odpowiednim montażu i ustawieniu anteny odbiór Polsatu jest bezproblemowy. W dyskusji pojawił się tuner Pioneer, który jest oceniany jako sprzęt średniej klasy, co może wpływać na jakość odbioru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA