logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć wirusy PWS:MSIL/VB.B i HackTool:Win32/Offact z Windows 10?

hekkosrip 30 Lis 2019 12:33 1242 8
REKLAMA
  • #1 18310638
    hekkosrip
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam.
    Wczoraj dokonano nieautoryzowanego zakupu za pośrednictwem mojego konta paypal. Odpiąłem metody płatności, na innym urządzeniu niepodpiętym do sieci wifi pozmieniałem dane logowań i wszędzie gdzie się dało ustawiłem uwierzytelnianie dwustopniowe.

Antywirusem i skanowaniem systemowym Windowsa 10 dokonałem skanowań, usunąłem wszystkie problemy, natomiast niepokoi mnie jedna kwestia.
    Po każdym pełnym skanowaniu dysku C: pojawiają się 2 znalezione zagrożenia:

PWS:MSIL/VB.B - Poważny
    HackTool:Win32/Offact - Wysoki

Mimo iż próbuje je usuwać, wprowadzać w kwarantannę, po jakimś czasie po dokonanym skanowaniu znajduje je na nowo.

W załączniku dodaję zrzut ekranu z okna po skanowaniu.

Czy są one groźne? Jak się ich pozbyć?

Próbowałem robić skanowanie Windows Defender Offline - skończyło się na tym, że po uruchomieniu systemu po skanowaniu musiałem ręcznie odpalać explorer.exe, ale w razie potrzeby mogę dokonać go jeszcze raz.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • Jak usunąć wirusy PWS:MSIL/VB.B i HackTool:Win32/Offact z Windows 10? Screenshot_13.png (225.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 18310660
    hekkosrip
    Poziom 5  
    krzychupar napisał:
    Zamieść logi frst.txt i addition.txt z FRST z tej strony ...

Wrzuciłem w załączniku
    Załączniki:
    • FRST.txt (113.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Addition.txt (55.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18310668
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    PWS:MSIL/VB.B
    Severe |Detected with Windows Defender Antivirus
    This threat can steal your personal information, such as your user names and passwords. It sends the stolen information to a malicious hacker.

Zapewne tak wyciekly loginy i hasla.

Drugie to zapewne aktywator do office.
  • REKLAMA
  • #5 18310677
    hekkosrip
    Poziom 5  
    Kolobos napisał:
    PWS:MSIL/VB.B
    Severe |Detected with Windows Defender Antivirus
    This threat can steal your personal information, such as your user names and passwords. It sends the stolen information to a malicious hacker.

Zapewne tak wyciekly loginy i hasla.

Czy to nadal jest w systemie i nadal stanowi zagrożenie? Jeśli tak - jak się tego pozbyć?
  • REKLAMA
  • #6 18310695
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Zrob pelny skan przy pomocy mbam, do tego adwcleaner i usun to co wykryja, pozniej ponownie defenderem i sprawdz czy nadal cos wykrywa.
  • #7 18310756
    hekkosrip
    Poziom 5  
    Pełen skan malwarebytes i adwcleanerem zrobiony.
    Adw znalazł 5 problemów i pozbył się 4 - zrzut w załączniku.
    Malwarebytes nie znalazł nic.

Pełne skanowanie zakończyło się z wynikiem tym samym - nadal te same dwa zagrożenia.

EDIT:

nie wiem jak mogłem wcześniej nie zauważyć przycisku 'zobacz szczegóły' po rozwinięciu akcji możliwych do dokonania na plikach. Wygląda na to, że oba związane są z aktywatorem office (załączniki)

Czyli nie mam się chyba czego obawiać?
    Załączniki:
    • Jak usunąć wirusy PWS:MSIL/VB.B i HackTool:Win32/Offact z Windows 10? Screenshot_17.png (21.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak usunąć wirusy PWS:MSIL/VB.B i HackTool:Win32/Offact z Windows 10? Screenshot_18.png (18.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak usunąć wirusy PWS:MSIL/VB.B i HackTool:Win32/Offact z Windows 10? Screenshot_16.png (138.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 18310766
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Jezeli sa w pliku iso i ich nie uruchamiales to nie ma to raczej zwiazku z infekcja.
  • #9 18311142
    hekkosrip
    Poziom 5  
    Kolobos napisał:
    Jezeli sa w pliku iso i ich nie uruchamiales to nie ma to raczej zwiazku z infekcja.

Usunąłem to ISO i zrobiłem pełen skan defenderem. Póki co cisza. Zrobie jeszcze jutro - jeśli cisza to zamknę temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wirusami PWS:MSIL/VB.B oraz HackTool:Win32/Offact, które pojawiają się po skanowaniu systemu Windows 10. Po nieautoryzowanym zakupie przez konto PayPal, użytkownik podjął kroki zabezpieczające, w tym zmianę haseł i włączenie uwierzytelniania dwustopniowego. Mimo użycia Windows Defender oraz skanowania offline, zagrożenia nadal się pojawiają. Użytkownik został poinformowany, że PWS:MSIL/VB.B może kradzież danych osobowych, a HackTool:Win32/Offact może być związany z aktywatorem Office. Po wykonaniu skanowania Malwarebytes i AdwCleaner, zagrożenia nadal występują, ale po usunięciu pliku ISO, w którym mogły się znajdować, system wydaje się być czysty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA