logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brother L2520DW - zabrudzona kartka na brzegach - dupleks

mimek 30 Lis 2019 12:46 1788 8
REKLAMA
  • #1 18310667
    mimek
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,
    drukarka Brother L2520DW, oryginalny bęben, obecnie zamiennik tonera ActiveJet, chwilę wcześniej zamiennik z allegro, no-name.

Drukarka brudzi w dupleksie brzegi szczególnie po bokach kartki, bądź to w postaci "mgiełki" tonera, bądź w postaci pasków. W przypadku wydruku pojedynczego sytuacja jest dużo lepsza. Przebieg drukarki wg licznika to raptem 1200 stron.
    Przeczytałem kilka wątków na forum odnośnie tego problemu, podejrzewałem że problemem mógł być taniutki zamiennik i wątpliwa jakość proszku. Wymieniłem toner na wydawałoby się trochę lepszy zamiennik, przy okazji przeczyściłem na sucho sam moduł bębna. Uwagę moją zwrócił fakt że po kilku wydrukach, na bębnie widoczny jest w kilku miejscach jakby nalot z tonera, czy to normalne zachowanie?

Pierwszy obrazek przedstawia nalot na bębnie po kilku wydrukach, dwa następne drukowanie w dupleksie a jeszcze dwa kolejne ten sam dokument drukowany jednostronnnie.
    Zaglądałem do fusera, natomiast jest on trudno dostępny i udało mi się go tylko powierzchownie podotykać a i tak nie wyglądał na jakiś specjalnie brudny. Zastanawiam się tańszy zamiennik tonera nie narobił jakiegoś syfu w środku i nie należałoby rozebrać drukarkę i gruntownie ją wyczyścić?
    Czy próba wymiana bębna na jakiś zamiennik mogłaby tutaj pomóc?

Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi.

Brother L2520DW - zabrudzona kartka na brzegach - dupleks
    Brother L2520DW - zabrudzona kartka na brzegach - dupleks Brother L2520DW - zabrudzona kartka na brzegach - dupleks

Brother L2520DW - zabrudzona kartka na brzegach - dupleksBrother L2520DW - zabrudzona kartka na brzegach - dupleks
  • REKLAMA
  • #3 18311154
    mimek
    Poziom 10  
    W sumie to już chyba sam znalazłem przyczynę, wyciągnąłem oryginalny toner startowy Brothera który miał się już niby skończyć, jak potrząsnąłem nim to jeszcze dało się wyczuć proszek. Włożyłem go i jak ręką odjął. Potem znowu zmieniłem w ramach testu na zamiennik ActiveJet i defekty powróciły. Może trafiłem na felerny egzemplarz, bo niby sam produkt opinie miał raczej dobre, albo właśnie to jest cena za niższą cenę zamienników - drobne defekty. Ktoś może polecić jakiś sprawdzony zamiennik gdzie w tej drukarce nie występują takie efekty?
  • REKLAMA
  • #4 18311166
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 345
    Kiedyś miałem podobnie, także reklamuj u sprzedawcy. Czasami się trafiają słabej jakości zamienniki, niekiedy regenerowane. To że trafiłeś "feler" nie oznacza, że następny tej firmy będzie taki sam. Najlepsze oryginały ;) zamienników pełno na rynku i tylko zmieniają się brandy i opakowania. Ciężko utrafić, trzeba próbować samemu...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18311204
    mimek
    Poziom 10  
    MaRciNoOs napisał:
    Kiedyś miałem podobnie, także reklamuj u sprzedawcy. Czasami się trafiają słabej jakości zamienniki, niekiedy regenerowane. To że trafiłeś "feler" nie oznacza, że następny tej firmy będzie taki sam. Najlepsze oryginały zamienników pełno na rynku i tylko zmieniają się brandy i opakowania. Ciężko utrafić, trzeba próbować samemu...

Dzięki za odpowiedzi, rzeczywiście spróbuję go zareklamować :) Faktycznie zamienników na rynku pełno i wszystkie mają niby świetną jakość a jak przychodzi co do czego to wychodzą kwiatki. Jak się tak zastanowić to chcąc testować każdy i wydawać na niego kilkadziesiąt zł oraz tracić czas, to oryginał rzeczywiście brzmi rozsądnie.
  • REKLAMA
  • #7 18311480
    mimek
    Poziom 10  
    MaRciNoOs napisał:
    Patrz np na allegro po opiniach. Ale opiniach produku nie sprzedawcy. Czasami pod konretną aukcją jest kilka gwiazdek.

Tak starałem się robić, akurat ten zamiennik miał dobre oceny:

Allegro

Ceneo
  • REKLAMA
  • #9 18371524
    mimek
    Poziom 10  
    MaRciNoOs napisał:
    Spróbuj Uprint Link albo TelForceOne/TFO z przewagą na pierwszy "Uprint".

A ten który masz, reklamuj u sprzedawcy.

Dzięki, po zareklamowaniu sprzedawca wysłał drugi zamiennik ActiveJeta i na tym już nie ma takich objawów.

Pozdrawiam

Dodano po 31 [sekundy]:

Wina zamiennika, wymiana przez sprzedawcę pomogła.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Brother L2520DW, która brudzi kartki w trybie dupleks, szczególnie na brzegach, co objawia się "mgiełką" tonera lub paskami. Po wymianie tonera na zamiennik ActiveJet oraz czyszczeniu modułu bębna, problem nie ustąpił. Użytkownik zauważył nalot tonera na bębnie po kilku wydrukach. Po dalszych testach i wymianie na oryginalny toner Brother, problem zniknął. Użytkownicy forum sugerują reklamację zamienników oraz polecają sprawdzone marki, takie jak Uprint i TelForceOne, jako alternatywy dla zamienników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA