logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP-L2520DW - Zacinanie papieru przy ostatniej rolce

pablittogrochol 12 Wrz 2024 17:50 1110 8
REKLAMA
  • #1 21224065
    pablittogrochol
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,
    Posiadam drukarkę Brother DCP-L2520DW, która ma przebieg około 20 000 stron.

Ostatnio pojawił się problem z zacinaniem papieru. Pobieranie papieru działa prawidłowo, toner jest nakładany poprawnie, jednak problem pojawia się na etapie przejścia papieru przez ostatnią rolkę, co prowadzi do zacięcia. Papier blokuje się w tylnej części urządzenia, tuż przed wyjściem. To moje spostrzeżenia po obserwacji.

Proszę o pomoc w diagnozie sprzętu.

Załączam dwa filmy.

• REKLAMA
  • #2 21224442
    code_52
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Na początku wyczyść rolki poboru papieru - może być woda z dodatkiem odrobiny mydła.
  • #3 21224661
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 927
    Celowałbym w czujnik pod tonerem, ewentualnie wyjście/wejście grzałki.
    Spirytus + sprężone powietrze i powinno być okej.
    Jeśli nie to do sprawdzenia elektromagnes czy się nie klei.
  • REKLAMA
  • #4 21224665
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1530
    Na początek wyczyść porządnie te rolki wyjściowe np. płynem AF Platenclene. Możesz je dodatkowo lekko zmatowić papierem ściernym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21225104
    pablittogrochol
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    >>21224661 Gdzie szukać tego elektromagnesu do sprawdzenia?
    Zauważyłem, że jak podczas wychodzenia papieru docisnąłem jedną z rolek na dół (one są na sprężynkach, więc nie wiem, czy właśnie elektromagnes nie powinien ich ściągać na dół), to kartka wyszła.

Dodano po 59 [sekundy]:

>>21224665 czyściłem je izopropanolem.
  • #6 21225128
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 927
    Nie nie, elektromagnes nie jest od nich. Umyj porządnie te rolki wyjściowe
  • REKLAMA
  • #7 21238141
    Czarna321
    Poziom 1  
    Mam dokładnie ten sam problem. Czy konserwacja rolek wychodzących pomogła?
  • #8 21725015
    edukacjapozytywna
    Poziom 1  
    U mnie zacinało się przy druku dwustronnym — okazało się, że od spodu podajnika do papieru zaplątany był malutki kawałeczek papieru.
    Trzeba odłączyć od prądu i zawsze dokładnie obejrzeć, czy gdzieś nie ma mikro-papierka.
  • #9 21882904
    slawma67
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    ja miałem ten sam problem i wymieniłem takie białe panewki króre znajdują się na końcu tej rolki i pomogło

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy drukarki Brother DCP-L2520DW z przebiegiem ok. 20 tys. stron, w której papier pobiera się prawidłowo i toner jest nanoszony poprawnie, ale kartka zacina się na etapie przejścia przez ostatnią rolkę, tuż przed wyjściem z urządzenia. Wskazywano na konieczność czyszczenia rolek poboru i rolek wyjściowych, najlepiej wodą z odrobiną mydła, spirytusem lub płynem do czyszczenia rolek, ewentualnie lekkiego zmatowienia powierzchni papierem ściernym. Pojawiły się też sugestie sprawdzenia czujnika pod tonerem, wejścia/wyjścia grzałki oraz elektromagnesu, choć później doprecyzowano, że elektromagnes nie odpowiada za te rolki. W odpowiedzi na obserwację, że dociśnięcie jednej z rolek pozwalało kartce wyjść, zasugerowano dokładne umycie rolek wyjściowych. W późniejszych wpisach pojawiły się także przypadki podobnej usterki związanej z drobnym kawałkiem papieru w podajniku oraz z zużytymi białymi panewkami na końcu rolki, których wymiana rozwiązała problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA