logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Denon avr-x2000 - Czerwona dioda /nie włącza się

RYSIKK 01 Gru 2019 01:19 2946 17
REKLAMA
  • #1 18311902
    RYSIKK
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich forumowiczów
    A więc mam problem z wyżej wymienionym amplitunerem który nie chcę się włączyć tz. Włącza się miga zielona dioda po czym się wyłącza oczywiście wszystkie napięcia sprawdzone końcówki też także był resetowany i dalej nic nie chcę się włączyć co ciekawe jeżeli włączę go w trybie "Protection pass" to amplituner włącza się i wszystko działa jak powinno sprawdziłem wszystkie wejścia hdmi i wyjścia głośników gra każdy kanał. Jedyne co się dowiedziałem z testów diagnostycznych to występuję błąd "PRT: THERMAL A" i wiem że błąd oznacza że coś się przegrzewa lub jest złe połączenie to drugie sprawdziłem wszystkie połączenia są dobre i tu pytanie czy ktoś z Was wie co mogę sprawdzić by ową usterkę usunąć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18312604
    dobrykamil
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Jakie masz napięcie na bazie tranzystora Q3217? Wyczyść całą plytę hdmi, szczególnie okolice procesora jeśli zakurzona.
    Kiedyś miałem podobny problem z Pionieer'em. Okazało się, że na płytce końcówki mocy, jeden z rezystorów emiterowych zamiast 0.22 Ohm miał kilka kOhm.Na szczęście, w tym modelu moduł wzmacniacza dosyć latwo się wymontowuje, więc sprawdź miernikiem wszystkie tranzystory końcowe i ich rezystory bazowe i emiterowe.
    Denon avr-x2000 - Czerwona dioda /nie włącza się
  • REKLAMA
  • #3 18313016
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1329
    dobrykamil napisał:
    Jakie masz napięcie na bazie tranzystora Q3217?

To wyżej to racja. A sprawdzanie końcowki, jeżeli Protect Thermal działa przy zimnym wzmacniaczu nie ma sensu.
    Jeżeli jest napięcie > 0,5 V na bazie Q3217 to trzeba sprawdzić "czujnik" tu jest chyba pozystor.
  • #4 18313170
    dobrykamil
    Poziom 19  
    jozgo napisał:
    dobrykamil napisał:
    Jakie masz napięcie na bazie tranzystora Q3217?

To wyżej to racja. A sprawdzanie końcowki, jeżeli Protect Thermal działa przy zimnym wzmacniaczu nie ma sensu.
    Jeżeli jest napięcie > 0,5 V na bazie Q3217 to trzeba sprawdzić "czujnik" tu jest chyba pozystor.

Tak, kolega ma rację.Mój błąd.W tamtym wzmacniaczu pojawiał się błąd ASO a nie Thermal.
  • REKLAMA
  • #5 18313571
    RYSIKK
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź
    Końcówki sprawdzałem po godzinie grania w trybie "Protection pass" a napięcie na bazie q3217 to 0,69V cała reszta sprawdzona i nic uszkodzonego nie ma a co do pozystora nie mogę zlokalizować to już chyba zmęczenie jutro zacznę szukać dalej
  • #6 18313579
    jozgo
    Poziom 42  
    A sprawdź ile jest na bazie Q3212 ?. Ten obwód Thermal Detect "nie wrzeszczy".
  • #7 18313645
    dobrykamil
    Poziom 19  
    RYSIKK napisał:
    Dziękuję za odpowiedź
    Końcówki sprawdzałem po godzinie grania w trybie "Protection pass" a napięcie na bazie q3217 to 0,69V cała reszta sprawdzona i nic uszkodzonego nie ma a co do pozystora nie mogę zlokalizować to już chyba zmęczenie jutro zacznę szukać dalej

Skoro masz 0.69V na bazie, to być może jeden z siedmiu tranzystorów takich jak Q403 przepuszcza napięcie.Jak sam widzisz, linia thermal jest wspólna dla wszystkich kanałów, ale każdy z tych tranzystorów jest odseparowany rezystorem 47k.Trzeba sprawdzić napięcie na kolektorze każdego z tych właśnie tranzystorów.Problem w tym, że są to tranzystory SMD montowane po stronie lutowania.
  • Pomocny post
    #9 18313725
    jozgo
    Poziom 42  
    dobrykamil napisał:
    linia thermal jest wspólna dla wszystkich kanałów

Nie. Linia Thermal A dotyczy:
    SL tranzystor Q439, R537,
    FR Q415, R540,
    SBR Q475 R666
    Te R to są chyba pozystory? Symbol DHPTHF1608-10ST ?

Dodano po 3 [minuty]:

Q403 jest w Thermal B.

Dodano po 3 [minuty]:

RYSIKK napisał:
    Na q3212 jest 0,29V

To jest OK.
  • #10 18314205
    RYSIKK
    Poziom 11  
    Dziękuję serdecznie za mocną inicjatywę w temat
    A więc sprawdziłem wszystkie tranzystory i na q415 mam 12v więc domyślam się że jest uszkodzony

Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

Ok przelutowalem 2n5410s z FL i wszystko się włączyło jak należy i teraz pytanie gdzie kupić taki tranzystor i potrzebuję jeszcze dwa rezystory tylko nie wiem jakiej jest wartości w schemacie jest to r415 a oznaczenia ma 22-J,1W-5REEL jeśli byłby ktoś pomocny gdzie nabyć takie elementy byłbym bardzo wdzięczny
  • #11 18314538
    jozgo
    Poziom 42  
    To jest w bazie tranzystora ( Darligtona) mocy?
    Ja tam wlutowywałem zwykłe 22 Ω/1 W.

Dodano po 10 [minuty]:

jozgo napisał:
    2n5410s

Tam jest 2N5401S

Dodano po 7 [minuty]:

https://www.y-ic.pl/pdf/2N5401S.html
  • REKLAMA
  • #13 18314779
    jozgo
    Poziom 42  
    Od kiedy pamiętam to tu w Denon'ach był 22 Ω, 1 W.
    I też na schemacie jest 22R(1).

Dodano po 55 [minuty]:

RYSIKK napisał:
    5REEL

Reel to rolka, cylinder, a 5 to może średnica?
  • #14 18315155
    RYSIKK
    Poziom 11  
    Ok dziękuję za info
    A Więc powstał nowy problem i zacznę od początku wczoraj go złożyłem bez końcówek w lewym kanale (nie będę się rospisywał po prostu moja nie uwaga i zapomniałem dokręcić śrób) grał cała noc wszystkie kanały oprócz FL dzisiaj postanowiłem że wezmę wszystko z SBR co się spalił w FL i tak uczyniłem poskręcałem sprawdziłem wszystko trzy razy i odpalam włącza się normalnie więc czekam dobra chwilę i biorę się za ustawienia prądu spoczynkowego prąd ustawiony odłączam od sieci skręcam obudowę stawiam podłaczam wszystkie kable włączam niby wszystko ok normalnie działa ale nie działa arc i żadne wejście hdmi do tego nie mogę wejść w ustawienia jedyne co mogę to zmienić źródło i dać głośniej lub ciszej. Normalnie mam dość tego amplitunera chciałem zająć czas bo walczę z bólem zęba właśnie zmierzam do dentysty no i niestety jak wrócę muszę szukać co się stało może ktoś pomoże?
  • #15 18315247
    jozgo
    Poziom 42  
    dobrykamil napisał:
    Wyczyść całą plytę hdmi, szczególnie okolice procesora

Czy tam coś dłubałeś ?
  • #17 18315384
    jozgo
    Poziom 42  
    Jak chodzi o HDMI i w ogóle Digital to, ze względu na mój wiek (67), odpadam.
    Niech pomogą młodzi.
  • #18 18362871
    RYSIKK
    Poziom 11  
    Dziękuję Panu bardzo i tak pan dużo pomógł.
    A więc minęło trochę czasu i wpadł mi w między czasie drugi taki sam amp. Zdecydowanie na części i niestety dalej ten sam problem na oby dwóch płytach głównych nie wchodzi do ustawień więc żadne źródło nie działa. Przeglądając service manual znalazłem żeby zrobić diagnostykę i wskakuje FIRM ERROR więc każą sprawdzić R3017/R3018 zależy od modelu i niestety rezystor 0ohm jest sprawny (na obu płytach) oczywiście na obu robiłem update firmwaru (trwa to 45min) i to też nie pomogło. I teraz pytanie czy potrzebna jest wymiana tego układu (R5F56108VNFP) czy powinienem szukać dalej?

Ps. Doszły nowe objawy najprawdopodobniej padło połączenie między płytą główną a panelem sterującym
    Zrezygnowany poskładałem amplituner i nie dopiąłem taśmy przy płycie głównej poprawiłem niestety na włączonym ampltunerze i pokazało się na wyświetlaczu że weszło w tryb Audyssey i brak reakcji na jakiekolwiek przyciski wyłączyłem włączyłem jeszcze raz ampi ożył witając mnie menu tak jak zaraz po zakupie oczywiście wszystkie ustawienia przeszedł pomyślnie i zaczął grać jak nowy więc wziąłem się za skręcanie i co po tym zabiegu znowu przestał reagować na przycisk setup więc powtórzyłem czynność i ampi znowu ożył ale niestety jak go zostawię na 10min wyłączonego problem wraca więc zamówiłem nowe taśmy połączeniowe i zobaczymy reakcję niestety dwie które posiadam są w opłakanym stanie więc może wymian coś pomoże jeżeli nie no to najprawdopodobniej leży komunikacji między frontem a płytą główną tylko to szukanie igły w stogu siana.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Denon AVR-X2000, który nie włącza się, a po włączeniu miga zielona dioda i urządzenie się wyłącza. Po przełączeniu na tryb "Protection pass" amplituner działa, ale występuje błąd "PRT: THERMAL A", co sugeruje przegrzewanie lub złe połączenia. Użytkownik sprawdził napięcia na tranzystorach, a także połączenia, jednak problem nadal występuje. W trakcie dyskusji podano różne sugestie dotyczące sprawdzenia napięć na tranzystorach Q3217 i Q3212 oraz rezystorach. Po wymianie uszkodzonego tranzystora 2N5410S amplituner zaczął działać, ale pojawiły się nowe problemy z HDMI i brakiem reakcji na przyciski. Użytkownik rozważa wymianę układu R5F56108VNFP oraz sprawdzenie połączenia między płytą główną a panelem sterującym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA