logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zwiększyć jasność wyświetlacza w amplitunerze Yamaha RX-V661?

mjregulski 05 Gru 2019 22:57 4803 6
REKLAMA
  • #1 18322281
    mjregulski
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Jak zwiększyć jasność wyświetlacza w amplitunerze Yamaha RX-V661?

Dzień dobry,

dziś przywiozłem z mieszkania ŚP taty amplituner Yamaha RX-V661. Sprzęt dźwiękowo jest genialny dla mnie, pamiętam jak grał u taty i teraz mam zamiar go używać u mnie.

Jest z nim jeden jedyny problem - wyświetlacz przez 12 lat działania (sprzęt kupiony w 2007 roku) dość mocno ściemniał.
    Zależy mi na podniesieniu jego jasności.
    Nie znam się na tym absolutnie, gdzieś w internecie wyczytałem, że jakieś 3 kondensatory puchną gdyż są dość blisko jednego z radiatorów mocno nagrzewających się ale wiele mi to nie mówi.

Spotkał siś ktoś z taką "usterką" w amplitunerze Yamahy?
    Czy może te 12 lat jednak odcisnęło piętno na samym wyświetlaczu i nie ma co próbować naprawiać go?

Na zdjęciu wyświetlacz świeci ze 2x mocniej niż widzi to oko.
    By dało radę przeczytać co jest pokazywane na nim trzeba wyłączyć wiekszość światła w pokoju.
  • REKLAMA
  • #2 18322300
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Nie wiem jak w tym amplitunerze ale w większości jest opcja przyciemnienia wyświetlacza żeby nie raził, warto sprawdzić bo być może kwestia jednego ustawienia.
    Edit:
    Tu jest wszystko wyjaśnione.
  • REKLAMA
  • #3 18322311
    mjregulski
    Poziom 9  
    2konrafal1993 napisał:
    Nie wiem jak w tym amplitunerze ale w większości jest opcja przyciemnienia wyświetlacza żeby nie raził, warto sprawdzić bo być może kwestia jednego ustawienia.

Już sprawdzałem, dimmer jest na max jasność ustawiony.

Na jakimś forum znalazłem takie zdjęcie ze spuchniętymi kondami, może to coś komuś powie.

https://www.fixya.com/support/t2293645-yamaha_front_panel_display_dim
  • REKLAMA
  • #4 18322313
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Yamaha ma jeden wg. mnie feler jeśli chodzi o wyświetlacze: przyklejony dodatkowy filtr barwny na samym wyświetlaczu w kolorze czerwono-pomarańczowym. Filtr niestety dość mocno przygasza jasność samego wyświetlacza, ale dzięki niemu masz charakterystyczne dla Yamahy kolory żółte i czerwone. Bez tego filtra z żółtego jest soczysta zieleń a czerwień nadal pozostaje czerwienią.
    Jeśli nie zależy Ci na oryginalnej barwie żółto-czerwonej, to spróbuj odkleić ten filtr od wyświetlacza VFD (da się). Efekt b.ładny. No i będzie b.jasno świecić ale nie razić, bo przed wyświetlaczem jest jeszcze przyciemniana szybka w przednim panelu. Odklejaj go tylko b.ostrożnie żeby nie uszkodzić samego VFD bo będzie kicha.
    Ja tak zrobiłem w magnetofonie i powiem szczerze: lepiej się teraz prezentuje (nie mówiąc o tym, że VFD po prostu zaczął świecić jaśniej i milej dla oka).
    Fotkę wstawię jutro.

Dodano po 33 [minuty]:

Dodam, że jeśli nie będzie Ci się podobać zieleń, to możesz zdobyć skądś szybkę przed wyświetlaczem z dowolnego starego magnetowidu, dociąć ją i zamocować przed wyświetlaczem w Yamaszce. W efekcie zieleń zmieni Ci kolor na zbliżony do niebiesko-białego. Czerwony nadal pozostanie czerwony. Będzie i tak jaśniej niż żółty, ale mimo wszystko ciemniej niż zielony.
    Ja pozostałem przy zielonym.

Dodano po 7 [godziny] 35 [minuty]:

A tak wygląda bez filtra:
    Jak zwiększyć jasność wyświetlacza w amplitunerze Yamaha RX-V661?VFD_Yamaha...filtra.jpg (189.27 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Niestety aparat foto nie oddał rzeczywistych kolorów.
  • REKLAMA
  • #5 18327906
    mjregulski
    Poziom 9  
    Kontaktowałem się z jednym ze znanych fachowców w tym temacie. Jest to wypalenie wyświetlacza VFD i nie wiele się z tym zrobi.
    Póki co daję sobie na wstrzymanie nie chcę grzebać przy wyświetlaczu na tej Yamaszce, może kupię jakiś najtańszy model by sprawdzić jak będzie wyglądało to po modach zaproponowanych tutaj.

Zastanawiam się jeszcze co bardzej szkodzi VFD - ciągłe świecenie czy np. słuchanie na trybie Direct i włączanie i wyłączanie się wyświetlacza przy każdorazowej zmianie głośności/wejścia itd.
  • #6 18328161
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Pewnie wykonanie przez producenta; na to nie masz lekarstwa.
    Sam mam nagrywarkę Panasonic'a w której już praktycznie nic nie widać na wyświetlaczu oprócz zegarka i nr kanału (jak się zasłoni ręką to to widać, w jasnym pokoju nic już nie widać). Niestety w tym moim modelu wyświetlacze były badziewne i padają jak muchy. A nowych nie ma.
  • #7 18338867
    mjregulski
    Poziom 9  
    Ok, poszedłem po rozum do głowy. Zrobiłem zaproponowanego tu moda i to był dobry krok. Świeci 2x mocniej, tak, że musiałem dimmer na -2 ustawiać, do tego wygląda dużo nowocześniej. Filtr sobie zostawiłem bo udało się go zdjąć bez uszczerbku na nim. Dziękuję!

Jak zwiększyć jasność wyświetlacza w amplitunerze Yamaha RX-V661? Jak zwiększyć jasność wyświetlacza w amplitunerze Yamaha RX-V661?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z jasnością wyświetlacza amplitunera Yamaha RX-V661, który po 12 latach użytkowania stał się znacznie ciemniejszy. Po sprawdzeniu ustawień dimmera, który był na maksymalnej jasności, użytkownik znalazł informacje o potencjalnych uszkodzeniach kondensatorów oraz filtrze barwnym, który może wpływać na jasność wyświetlacza. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że filtr barwny można usunąć, co poprawi jasność, a także zwrócili uwagę na możliwość wypalenia wyświetlacza VFD. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na modyfikację, która podniosła jasność wyświetlacza, a filtr został usunięty bez uszkodzenia.
REKLAMA