logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć oświetlenie z włącznikiem krzyżowym i schodowymi?

jacko14 08 Gru 2019 14:13 1329 6
  • #1 18326992
    jacko14
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu podłączenia oświetlenia. Okablowanie jest przedstawione na poniższym schemacie. Mam jeden wł krzyżowy i dwa schodowe. Problem w tym, że przewód fazowy L jest pociągnięty w środkowym węźle, są dwa obwody oświetlenia (góra i dół) i nie mam pojęcia jak to połączyć, gdyż L powinno być na jednym ze schodowych- jest taka możliwość by to wykonać ale nie wiem jak to zadziała. Proszę jeżeli to możliwe o przedstawienie rozwiązania za pomocą schematu.
    Pozdrawiam Jak podłączyć oświetlenie z włącznikiem krzyżowym i schodowymi?
  • #2 18327012
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18327023
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2638
    Jak dla mnie tam nie będzie krzyżowego tylko podwójny schodowy i wtedy ma to sens.
  • #4 18327034
    jacko14
    Poziom 11  
    Tak myślałem- tylko schemacik bym poprosił. Musze zakupić podwójny schodowy.
  • #5 18327057
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    jacko14 napisał:
    Tak myślałem- tylko schemacik bym poprosił. Musze zakupić podwójny schodowy.
    Traktuj układ jako dwa niezależne schodowe z mostkiem na L na podwójnym, środkowym łączniku.
  • #6 18327376
    maziar1000
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    jacko14 napisał:
    tylko schemacik bym poprosił.

Wezwij elektryka jeśli nie masz o tym pojęcia. Pchanie się do prądu bez wiedzy i doświadczenia może zagrażać życiu lub zdrowiu innych osób.
  • #7 18327641
    jacko14
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim za porady

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu oświetlenia z włącznikiem krzyżowym i dwoma schodowymi, gdzie przewód fazowy L znajduje się w środkowym węźle. Odpowiedzi sugerują, że w miejscu łącznika krzyżowego powinny być dwa łączniki schodowe lub podwójny łącznik schodowy, co pozwoli na utworzenie dwóch niezależnych obwodów schodowych. Użytkownik prosi o schemat podłączenia oraz informuje, że planuje zakupić podwójny łącznik schodowy. Została również podana rada, aby w przypadku braku wiedzy skonsultować się z elektrykiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA