logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SQ11 MINI DV Camera - Nieprawidłowe nagrywanie video.

HardyTC 09 Gru 2019 16:41 4167 13
REKLAMA
  • #1 18329287
    HardyTC
    Poziom 2  
    Witam,

Na wstępie od razu powiem, że przeszukałem google oraz przeczytałem tutejsze tematy dotyczące tego urządzenia,
    posiadam trzy takie kamerki, dwie pożyczone do testów, jedna własna, na oko się nie różnią, zarówno zewnętrznie jak i w jakości nagrywania.

Ogólnie jak ktoś już tu na forum opisywał, kamera ma bardzo nieintuicyjny interfejs, znalazłem kilka różnych instrukcji, najważniejsze jednak dla mnie, to funkcja Motion Detection, z wszystkich instrukcji wynika, że włączenie go to:
    Wciśnięcie On/Off na sekundę, a następnie wciśnięcie Mode na trzy sekundy.

No i ok... testy były przeprowadzane na wszystkich trzech kamerkach, efekty podobne, pominę już fakt, że nigdy nie mam pewności, czy ten tryb jest rzeczywiście aktywny, ale największy problem, którego opisu nigdzie nie znalazłem, to pliki video same w sobie, oto cały sprzęt i kombinacje jakich użyłem:

Dwie karty TF 32GB oraz jedna 8GB, które były podłączane do:

- Dwóch różnych laptopów, Win10 oraz Win7.

- Będąc bezpośrednio w urządzeniu (tj. kamera została podłączona przez USB, mając kartę w środku).
    - Poprzez cztery różne Micro SD Adaptery (w tym dwa fabrycznie nowe, nigdy wcześniej nie używane).
    - Poprzez dwa Micro SD USB2.0 D (Również fabrycznie nowe, w pakiecie z powyższymi adapterami).

Wszystkie trzy kamerki podłączone przez wszystkie wymienione wyżej kombinacje, mają taki sam efekt:

- Zostają nagrane jakieś pliki video z czego, zazwyczaj działa tylko jeden, czasem dwa, w każdym razie niezależnie, czy w sumie plików video jest 10 lub 3, odtwarza się tylko pierwszy, lub pierwszy i drugi.
    - Ostatni działający plik video (tj. jak wyżej, pierwsze lub drugie nagranie), ma defekt, w postaci rozmytego audio z video, a dokładniej, to obraz jest o jakąś sekundę przyśpieszony, plików tych, nie można także przewijać, każda próba przewinięcia kończy się tym, że nagranie odtwarza się od początku.
    - Kolejne pliki nie uruchamiają się, w żadnym programie (WMP,KMPlayer oraz domyślny odtwarzacz na Win10, WMP,AllPlayer na Win7).

Pierwsze co mi przyszło na myśl, to brak jakichś kodeków, tylko jakich, z żadnym rodzajem plików video nigdy nie było problemów, na obu laptopach, a drugie, to brak jakichś sterowników, ale nie znalazłem takowych, ani w żadnej instrukcji, ani w wyszukiwarce google.

Opisałem chyba najdokładniej, jak się dało, ale w razie potrzeby, mogę porobić screeny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18468137
    martintro
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Twój opis pasuje do moich doświadczeń. Niestety nie da się użyć trybu "motion detection" w normalny sposób. Tryb wyzwalany jest jeśli dzieje się coś w odległości 1 do 2m.
    Pierwszą kamerę odesłałem, nie dawało się uruchomić trybu wykrywania ruchu i pliki jeśli jakieś były nie do odtworzenia. Czasem jakiś jeden działał.

Druga kamera również, pliki uszkodzone nie do odtworzenia. Udaje się odtworzyć pliki na Linuxie przy pomocy VLC. Na Windows z VLC nie udaje się.

Mi zależało na trybie "motion detection" który nie spełnia swojej funkcji niestety w 100%.
    Post nie jest taki stary dlatego odpowiadam. Może ktoś szuka informacji
  • REKLAMA
  • #3 18484510
    agaikarol
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam
    Na tyle na ile udało mi się sprawdzić świeżo nabyte kamerki (kilka dni), potwierdzam wyniki testów kolegów.
    U mnie nie mogę odtworzyć żadnego pliku wideo, co oznacza że nie mogę sprawdzić czy jakiekolwiek funkcje działają.
    Jeszcze troszkę je po testuje, ale mocno zastanawiam się nad zwrotem zakupionych kamerek.
    pozdrawiam
  • #4 18484556
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    Ewidentnie kamerki są uszkodzone, ja posiadam też ta kamerę i wszystko działa bezproblemowo, filmy czy zdjęcia są odtwarzane prawidłowo na komputerach a także jako kamera internetowa. Jak tylko jest możliwość zwrotu kamer to nie ma co się namyślać.
  • REKLAMA
  • #5 18485638
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 363
    nomudrek napisał:
    Ewidentnie kamerki są uszkodzone, ja posiadam też ta kamerę i wszystko działa bezproblemowo, filmy czy zdjęcia są odtwarzane prawidłowo na komputerach a także jako kamera internetowa. Jak tylko jest możliwość zwrotu kamer to nie ma co się namyślać.

Możesz dać swoją instrukcję obsługi ? Bo mam taki sprzęt, ale to co znalazłem na necie nie pasuje. Inaczej przyciski działają.
  • #6 18490618
    agaikarol
    Poziom 11  
    Mam dwie kamerki i obie zachowują się tak samo, ale...... . Napisałem do sprzedawcy, czekam na odpowiedź.
  • #7 18490935
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    Oto instrukcja kamerki jaką otrzymałem przy zakupie.
    Załączniki:
    • Instrukcja kamery SQ11 Mini DV .pdf (1017.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 18503007
    agaikarol
    Poziom 11  
    Ja dostałem taką instrukcję
    Załączniki:
    • SQ11 MINI DV Camera - Nieprawidłowe nagrywanie video. Instrukcja PL EN.jpg (699.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 18503153
    agaikarol
    Poziom 11  
    Otrzymałem odpowiedź z serwisu sprzedawcy:

Proszę spróbować zainstalować któryś z darmowych programów do odtwarzania filmów np. VLC czy Windows Media Player. Te programy obsługują praktycznie wszystkie formaty i posiadają odpowiednie kodeki.

po zainstalowaniu VLC nie dotwarzał na nim, ale odtwarza na Windows Media Player, który był już w systemie Windows 10.
    Na innych programach nadal nie odtwarza.

Dodano po 5 [minuty]:

Teraz mam jeszcze jeden problem:
    Jak nagrywać i ładować jednocześnie.
    Stan na dziś jest następujący:
    Kiedy kamerka jest ładowana (czerwona kontrolka mruga) nie da się jej włączyć w tryb nagrywania, a w momencie kiedy nagrywa i podłączę zasilanie - przechodzi w stan ładowania.
    Może ktoś ma jakiś pomysł?
  • #11 18504100
    agaikarol
    Poziom 11  
    Reset nie dał nic nowego, nadal po podłączeniu do źródła prądu przechodzi w stan ładowania i przerywa nagrywanie. W przypadku kiedy jest w stanie ładowania nie da się włączyć, czyli Pat.
  • #12 20156720
    Pablo4000
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień dobry napisze o pewnym problemie który pojawia się w mini kamerce sq11 opisuje go: mam od niedawna owa kamerkę nabyłem ja zapakowana ścisle zinternetu miała dobrze pracować w samochodzie i wszystko było by pięknie i cacy tylko problem jest w tym ze kiedy naciskam guzik początkowy pojawia się niebieska dioda i ok potem jeszcze raz by uruchomić rejestracje i tez ok zaczyna nagrywać tylko to trwa tylko kilka mi tu i się wylancza potrzebuje by miała ciągły tryb rejestracji to pierwsza wada druga to to ze przy wielu kombinacjach wpisanie daty w dokument notesu nie daje skutku , wiec proszę o porady i przyczyny tego
  • #13 20158503
    khcy
    Poziom 12  
    Aby kamera nagrywała datę i czas należy na karcie zmienić (utworzyć) plik TIME.TXT w którym będzie zapis
    rrrr-mm-dd gg:mm:ss Y a następnie odłączyć kamerkę od komputera i włączyć ją przyciskiem włączania
  • #14 20159104
    Pablo4000
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Bardzo dziekuje ustawiłem data w pełni dobrze ustawiona teraz pytanie jak zmienić by kamerka nagrywała w trybie ciągłym bo wylancza mi się po kilku minutach z góry pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Dodano po 10 [godziny] 10 [minuty]:

Jeszcze zapytam jedna pytanie odnośnie owej kamerki przycisk detekcji ruchu jak uruchomić bo zalanczam w tryb gotowości ja swieci się niebieska dioda wiec naciskam przycisk obok modey key i przytrzymuje 3 sekundy i nic się nie dzieje nie uruchamia się ten tryb

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy kamerki SQ11 MINI DV zgłaszają problemy z nagrywaniem wideo oraz funkcją detekcji ruchu. Wiele osób nie może odtworzyć nagranych plików, a w przypadku niektórych modeli pliki są uszkodzone. Użytkownicy sugerują, że tryb detekcji ruchu działa tylko w ograniczonym zakresie, a nagrywanie podczas ładowania nie jest możliwe. Wskazówki dotyczące odtwarzania plików wideo obejmują użycie programów VLC i Windows Media Player. Użytkownicy dzielą się również informacjami na temat ustawiania daty w nagraniach oraz problemami z ciągłym nagrywaniem. Wiele osób rozważa zwrot kamer z powodu ich wadliwego działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA