logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z Płatnika po reinstalacji Windows 2000?

Mody 23 Wrz 2005 10:08 16010 12
REKLAMA
  • #1 1842103
    Mody
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Mam dość poważny problem ze wspaniałym programem firmy prokom sofware. Oczywiście chodzi o słyny program płatnika. Musiałem zainstalować na nowo system win 2000 na nowo, wszystkie pliki z katalogu archiwum programu płatnik zachowałem, były to dwa pliki mdb. Jednak na nowo zainstalowanym systemie program płatnika pisze, że nie może nawiązac połączenia z bazą danych (a_p2.mdb) a gdy chce odczytać archiwalną baze danych (a_p3.mdb) ciągle wyświetla że hasło jest nieprawidłowe choć wpisuje dobre. Jak odzyskać wszystkie dane z programu płatnik ???? Proszę o Pomoc!!!

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1842268
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    hasło do baz mbd w płatniku jest inne niz ostatnie hasło administratora. z regóły jest to pierwsze hasło jak był instalowany płatnik

Najlepiej poszukaj programu do łamania haseł accesa
    Ostatnio miałem podobny problem - ściągnąłem jakis łamacz i odczytał mi 3 pierwsze litery ale to mi wystarczyło
  • REKLAMA
  • #3 1842305
    Mody
    Poziom 25  
    Hasło już odzyskałem tylko mam problem gdy chce wczytać baze archiwum to wyskakuje mi komunikat że baza nie moźe być władowana poniważ jest plikiem archiwum. Co mam teraz zrobić by odzyskać te dane ???
  • #4 1842361
    etr
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Jeśli masz gdzieś skopiowaną bazę danych, na której wcześniej pracowałeś i jest ona nieuszkodzona (nie archiwum), to na pewno "Płatnik" nawiąże połączenie.
    Z doświadcznia wiem, że nigdy nie należy tworzyć archiwalnych baz danych z poziomu programu "Płatnik", tylko regularnie kopiować bazę danych "xxx.mdb" na inny nośnik danych (np. innym dysku, CDR, ... ) i nie będzie problemu. Robię tak od początku jak istnieje "Płatnik" i nigdy nie miałem problemów.
  • REKLAMA
  • #5 1842387
    Mody
    Poziom 25  
    Mam zkopiowaną baze danych ale program informuje że nie potrafi nawiązać połączenia z nią. Jak naprawić taką baze danych albo czy da się przerobić archiwum ???
  • #6 1842938
    etr
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Czy możesz utworzyć nową bazę danych, zamknąć Płatnika i po ponownym uruchomieniu nawiązać połączenie z nowo utworzoną bazą ?
    Kiedy archiwalne bazy były ostatnio używane ? - sprawdź datę plików.
  • REKLAMA
  • #7 1843593
    Mody
    Poziom 25  
    Potrafie utworzyć nową baze danych i po uruchomieniu nie mam żadnych problemów z nawiązaniem połączenia. Bazy danych były używane ostatni raz 14 czerwaca 2005.
  • #9 1844833
    Mody
    Poziom 25  
    Mam zaistalowaną aktualizacje do wersji 6.03.001E i w tej wersji była modyfikowana.
  • #10 1844938
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 789
    Sprawdź najpierw jeszcze raz hasło do bazy za pomocą "czytaj2k.mde" i próbuj podłączyć bazę z tym hasłem.
    Płatnik podczas aktualizacji robił kopię zapasową bazy w starym formacie. Na dysku w katalogu z bazami Płatnik powinny więc być te kopie. Spróbuj połączyć płatnika z taką kopią. Nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale pozwala uruchomić program z ustawieniami firmy i wpisanymi pracownikami - to ogromne ułatwienie, bo nie trzeba klepać na nowo peseli, nipów i innych danych. Jedynym minusem jest stan bazy na dzień wykonania kopii.
    Możesz również próbować naprawić bazę z poziomu Accesa.
  • #11 1845221
    Mody
    Poziom 25  
    Tylko w katalogu Płatnika nie ma takiego pliku jak "czytaj2k.mde" :(
  • #12 1845241
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 789
    Bo to nie jest plik z Płatnika. Ten plik pozwala odczytywać hasła baz Accesa, więc również Płatnika. Nie myślisz chyba, że Prokom dołączył takie narzędzie do programu, w którym, ze względów bezpieczeństwa, zmienia się hasła co 2 tygodnie ;)
  • #13 1845333
    Mody
    Poziom 25  
    Hasło odczytuje Accent Access Password Recovery. Po otwartiu bazy w Accessie okazało się że baza jest pusta :(. Jednak przypomniałem sobie że mam kpie bazy z początku tego roku :|. Będzie brakowac kilkunastu dokumentów ale przunajmniej nie będe musiał tego wklepywać na nowo. Ta sytuacja nauczyła mnie tego że musze robić systematyczne kopie bazy płatnika.

Pozdrawiam

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odzyskania danych z programu Płatnik firmy Prokom Software po reinstalacji systemu Windows 2000. Użytkownik posiada pliki baz danych MDB (a_p2.mdb i a_p3.mdb) z katalogu archiwum, jednak program nie może nawiązać połączenia z bazą a_p2.mdb, a przy próbie odczytu archiwalnej bazy a_p3.mdb pojawia się komunikat o nieprawidłowym haśle, mimo poprawnego wpisania. Hasło do baz MDB w Płatniku różni się od hasła administratora i zwykle jest to pierwsze hasło ustawione podczas instalacji. Zalecane jest użycie narzędzi do łamania haseł Access, np. Accent Access Password Recovery, aby odzyskać hasło. Wskazano, że archiwalne bazy danych nie powinny być tworzone z poziomu programu, lecz należy regularnie kopiować aktywną bazę MDB na inne nośniki. Po reinstalacji systemu i instalacji Płatnika w wersji 6.03.001E, która była używana wcześniej, można utworzyć nową bazę i nawiązać z nią połączenie bez problemów. W przypadku problemów z bazą, można spróbować połączyć się z kopią zapasową bazy w starym formacie, którą Płatnik tworzy podczas aktualizacji, lub naprawić bazę bezpośrednio w Microsoft Access. Narzędzie "czytaj2k.mde" nie jest dołączone do Płatnika, lecz służy do odczytu haseł baz Access. Ostatecznie użytkownik stwierdził, że baza była pusta, ale posiada kopię bazy z początku roku, co pozwoli uniknąć ręcznego wprowadzania danych. Podkreślono konieczność systematycznego tworzenia kopii zapasowych bazy danych Płatnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA