Witam
Mam wielki problem. Klient nie pamięta hasła do bazy płatnika a wywalił sie płatnik i trzeba go przeinstalować czy jest na to jakiś sposób? Bo temat jest ciężki bo jest spora baza.
Myślę że na forum publicznym temat łamania haseł kłóci się z regulaminem, inną sprawą jest czy nie jest to włam do systemu. Nie wierzę że nie pamięta się hasła do własnej bazy danych, dla mnie osobiście to śmierdzi albo jest wynikiem dużego lekceważenia podstawowych zasad bezpieczeństwa.
Pozdrawiam
mialem kiedys cos podobnego, jak to rozwiazalem juz zabardzo nie pamietam. ale pomocny byl informatyk z zusu. nie wiem jak w twoim miescie ale u nas czasem cos podpowie i nie robi problemow. zadzwon do zusu... podobno maja obowiazek udzielac informacji na temat platnika.
sie zdziwilem jak podpowiedzial co trzeba zrobic by nie zmieniac ciagle hasla (na allegro kiedys ta informacja byla w cenie ).
Tu niechodzi o hasło do płatnika i ciągłe jego zmienianie tylko o hasło do bazy które jest podawane przy pierwszej instalce płatnika i zazwyczaj po latach nikt tego niepamięta a zus niema na to żadnej rady - już dzwoniłem. Większości klientów których obsługuje niestety niepamięta tego hasła i mamy zajeb... problem. I niemam zamiaru łamać tu żadnych zasad na forum tu chodzi o wsparcie techniczne a nie o jakieś łamanie zasad. Zresztą na hcolere komuś wlamywać się do bazy płatnika - niewiem po co. Jakby tam były jakieś konkretne informacje których niemożna zdobyć w inny prostrzy sposób!!
haslo do platnika podalem tylko jako przyklad ze czasem zdazaja sie informatycy z zusu ktorzy sa ok.
a problem mialem wlasnie z haslem do bazy, tyle ze kilka lat robi swoje.
jedno rozwiazanie ktore przypomina mi moje odzyskiwanie jest opisane tu (darmowe):
http://platnik.fork.pl/ platne tu :
http://www.pomocnikplatnika.pl/odzyskiwaniehasel/
nie lubie pytan bez odpowiedzi jako ze ktos kiedys moze trafic na ten watek odpowiadam ze na stronie ktora podalem jest odpowiedz ktora rowiazuje pytanie "czy mozna zlamac haslo do bazy a nawet usera w platniku ?"
jesli kiedys ktos zdejmie ta strone to zamieszczam tresc a raczej czesc tej strony :
cyt.:
Hasła trzymane są w rejestrze systemu Windows, hasło administratora w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\PROKOM Software SA\Płatnik\5.01.001\Admin w kolejnych wartościach AdmXX (każda zmiana hasła dodaje 1 wpis, aktualne hasło znajduje się w polu AdmXX o największej wartości XX). Przy instalacji wypełnianych jest kilka wartości początkowych, do Adm1 wpisywana jest aktaulna data, do Adm2 i 3 - imię i nazwisko administratora, do Adm4 początkowe hasło. Przy zmianie hasła do starego dopisywany jest znak '1'. Hasło może mieć maksymalnie 24 znaki.
Hasło bazy danych (ostatniej użytej) znajduje się w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\PROKOM Software SA\Płatnik\5.01.001\Baza, pole Jet OLEDB:Database Password.
Hasla są "zaszyfrowane", to znaczy zakodowane w prosty do odkodowania sposób. Aby odtworzyć hasło możesz skorzystać z formularza albo użyć zamieszczonego niżej skryptu.
Przykładowe hasło wygląda tak: lzpovzyswnvw (w postaci odkodowanej - "haslo2")
Tip 1: informacja otrzymana od EMPI'ego: można zwalczyć wymuszanie zmiany hasła co miesiąc ustawiając w kluczu HKLM\SOFTWARE\PROKOM Software SA\Płatnik\6.01.001\Parametry\LimitHasła większa liczbę dni ważności hasła (domyślnie jest 30).
Tip 2: usuwanie haseł baz MS Access (czyli to właśnie Cię interesuje jeśli np. przeinstalowałeś system a teraz nie pamiętasz haseł do bazy płatnika)
Tip 3: jeśli wydaje ci się, że znasz hasło do bazy, a mimo to Płatnik nie chce otworzyć bazy danych - sprawdź czy plik .mdb nie ma ustwionego atrybutu "tylko do odczytu"
✨ Problem dotyczy utraty hasła do bazy danych programu Płatnik, które jest wymagane przy reinstalacji oprogramowania. Hasło to jest ustalane podczas pierwszej instalacji i często po latach jest zapomniane, co powoduje trudności w dostępie do dużych baz danych. ZUS nie udziela pomocy w odzyskaniu tego hasła. W dyskusji wskazano, że hasła są przechowywane w rejestrze systemu Windows pod kluczem HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPROKOM Software SAPłatnik5.01.001Admin, gdzie kolejne zmiany hasła są zapisywane w wartościach AdmXX. Aktualne hasło znajduje się w polu o największym numerze XX. Istnieją strony internetowe oferujące darmowe i płatne narzędzia do odzyskiwania lub zdejmowania hasła z bazy Płatnika, np. http://platnik.fork.pl/ oraz http://www.pomocnikplatnika.pl/odzyskiwaniehasel/. Wskazano również, że hasło bazy danych jest zapisane w rejestrze systemu Windows, co umożliwia jego odzyskanie bez konieczności łamania zabezpieczeń. Porady dotyczą wsparcia technicznego, a nie działań niezgodnych z regulaminem czy prawem. Wygenerowane przez model językowy.