logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Onkyo TX-SR507 - nie włącza się prawidłowo, jest w stand-by.

Faraon1956 13 Gru 2019 14:43 1983 4
  • #1 18337193
    Faraon1956
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam problem z w/w amplitunerem.
    Amplituner nagle zaczął nieprawidłowo pracować, nie chce wyjść z tryby standby.
    Po przyciśnięciu przycisku słychać tylko kliknięcie przekaźnika, dioda miga i tyle.

Uszkodzenie końcówki mocy raczej odpada gdyż amplituner jest używany praktycznie do słuchania radia na małych kolumnach koda. Impedancja jest ustawiona prawidłowo.

Rozebrałem amplituner i zacząłem szukać uszkodzeń ale takowych nie znalazłem.
    Płytka z transformatorem pomocniczym produkuje napięcia 10V oraz 11,39v. (Według serwisówki powinno być 10 i 12v)
    Wymieniłem przekaźnik załączający duży transformator żeby wykluczyć uszkodzenia mechaniczne poprzednika, lecz nie zmieniło to sytuacji.
    Nie chcę uruchamiać dużego transformatora aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom.
    Taśma połączeniowa między płytą trafa a płytą amplitunera jest cała i bez przerw. Mam odkręconą tylną ściankę amplitunera, z tego co wiem masa leci przez tylną ściankę, więc w miejscach połączenia masy z płytkami mam wszystkie je spięte między sobą przewodzikiem.

Przeglądając fora i youtuba widzę że jest to dość popularny problem, lecz ciężko o rozwiązanie. Ponoć ścieżki są dość cienkie i potrafią po latach się utlenić.

Od czego by można było zacząć szukać usterki ?
  • #3 18337234
    Faraon1956
    Poziom 5  
    Reset działa gdy amplituner dostaje zasilanie a tu jest martwy, kombinacja power + VCR nic nie da.
  • #4 18341020
    Faraon1956
    Poziom 5  
    Tylu ekspertów na forum i nikt nie miał podobnego przypadku ?
    Temat podobny był poruszany ale rozwiązanie nie zostało znalezione.
  • #5 18349318
    Faraon1956
    Poziom 5  
    Super pomocne forum, tak trzymać ! Loże ekspertów bym rzekł. Onkyo TX-SR507 - nie włącza się prawidłowo, jest w stand-by.
REKLAMA