logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak oceniacie nowe czujki Slim Satel w porównaniu do Bingo/RXC-ST/IX?

domsat 15 Gru 2019 15:56 4629 17
REKLAMA
  • #1 18341082
    domsat
    Poziom 22  
    Ocena: 163
    Od niedawna Satel oferuje nową rodzinę czujek Slim. Jest w sumie 10 wersji: 5 - PIR i 5 - PIR + MW. Co dziwne - dla mnie - nie ma wersji Quad, którą preferuję. Czy koledzy montujący dużo instalacji alarmowych mają już jakieś opinie nt czujek Slim. Może ktoś je porównać do moich ulubionych tj Bingo, RXC-ST oraz IX (Matrix).
  • REKLAMA
  • #2 18342311
    tomaszns
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Mam zamontowane na razie na jednym obiekcie 10 szt Luna Dual i Luna PIR. Zasięg w porządku, bardzo dobre pokrycie chronionego obszaru, strefa podejścia, bardzo fajnie wyglądają (ale to wiadomo, kwestia gustu), wbudowane rezystory, możliwość pracy w "2 trybach", co u mnie było kluczowe, klient kręcił nosem na MW ;) więc w 1 zestawie parametrów działa tylko PIR a 2 zestawie po uzbrojeniu PIR+MW, programowanie też na plus. Fałszywek na razie brak. Dwie czujki dualne zamontowane w garażu który jest jeszcze nie ukończony i lekkie przeciągi występują i spisują się w porządku.

PS. A co do porównania do podanych przez Kolegę czujek to na plus dla Slim Line wg. mnie to wygląd. Do tej pory nie przepadałem za czujkami Satela, głownie preferowałem Bosch-a ale bardzo spodobała mi się ta nowa seria. Mam jeszcze porównanie do APD 200 z nowego Abax-a, myślę że optyka to to samo i mam ich zamontowanych 30 szt. i pracują bez fałszywek,
  • #3 18347099
    Barry83
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Quad to tylko dobór piroelementu pod soczewkę. Określenie, że quad jest lepszy niż podwójny jest nadużyciem. Tu chodzi o komplet pir + soczewka.
    Quad występuje w Slim w wersjach PET.
  • #4 19049095
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Odkopię.

Macie jakieś nowe spostrzeżenia o nowej serii SLIM?
  • REKLAMA
  • #5 19050002
    tomaszns
    Poziom 13  
    Mi osobiście bardzo przypadły do gustu. Jeszcze nie miałem problemów z tą serią. Mam nadzieję że tak zostanie ;)
  • #6 19054660
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    To może spróbuję zapytać tak:

wiele, wiele razy tutaj na forum słychać było opinie, typu "do czujników Satela podchodziłbym ostrożnie" itp, ale nie wiele było wyjaśnień dlaczego. Wiem, że są tutaj aktywni instalatorzy, pro w swojej dziedzinie, którzy przerobili mase systemów i produktów.
    Czy montujecie te czujniki w swoich systemach?
    Czy na prawdę różnią się one od BPR/BPQ Boscha, PDM i12 Siemens (teraz już chyba nie Siemens)?

Dzięki z góry!
  • REKLAMA
  • #7 19054783
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 537
    @adwlodar Próbowałem się przekonać do czujek Satela, na około 50 zamontowanych w okresie 3 lat fałszywe alarmy wyzwalały 3 Cobalty Pro, około 5 - 6 Aqua Luna i 4 Grey.
    Po wymianie na czujki innych producentów (Bosch, DSC) fałszywych alarmów brak.
    Nie wiem czy to mój pech, czy wada czujek, ja się z czujek Satela wyleczyłem.
    Czujek z serii Slim nie próbowałem i chyba nie mam ochoty, wolę mieć "święty spokój" i zadowolonych klientów.
  • #8 19055107
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    alster1 napisał:
    Nie wiem czy to mój pech, czy wada czujek, ja się z czujek Satela wyleczyłem.

No to chyba mam podobnego pecha, no i też się wyleczyłem.

Ale trzeba im oddać że ktoś tam myśli i są innowacyjni.
    Zmiana parametrów pracy czujki łącznie ze zmianą koloru LEDa pilotem na podczerwień bez rozkręcania czujki, zmiana czułości czujki uzależniona np od tego czy alarm czuwa czy nie co można wykorzystać do automatyki domowej, podświetlenie LUNA.

Z minusów są dosyć duże co trzeba brać pod uwagę bo nie każdemu to odpowiada.

Co do fałszywych alarmów w SLIMach się nie wypowiem bo zbyt mało ich zamontowałem.
  • #9 19056265
    tomaszns
    Poziom 13  
    Co do fałszywych alarmów to na ok 60 szt PIR i 30 DUAL oraz 20 szt APD 200 nie miałem ani jednego fałszywego alarmu. Osobiście mi się design podoba i bardzo fajnie się komponuje z wnętrzem pomimo gabarytów co potwierdzają opinie klientów. Ale dodam że są to jedyne czujki z Satel-a których używam. Z wszelkiego rodzaju Aqua, Opali, Agatek się wyleczyłem chyba już dozgonnie. Przepraszam jeszcze TSD-1 od czasu do czasu montuje.
  • #11 20066338
    Jacek28
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Przyłączam się do tematu, od kilku lat montuję głównie tanie BOSCH i przestałem śledzić nowości Satela, a niestety BPR2-W12 nie każdemu się podobają, więc jakaś podobnie mało awaryjna alternatywa by się przydała. Warunek komora zamknięta jak w BOSCH - to jednak duża wygoda gdy nie trzeba uszczelniać otworów. .
  • REKLAMA
  • #12 20072754
    tomaszns
    Poziom 13  
    Teraz już w większości montuję Satel Slim Line, jestem zadowolony. Na dzień dzisiejszy nie mam problemów z fałszywkami bądź usterkami.
  • #13 20075590
    kapibara22
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    tomaszns napisał:
    Teraz już w większości montuję Satel Slim Line, jestem zadowolony. Na dzień dzisiejszy nie mam problemów z fałszywkami bądź usterkami.

Witaj, mysle nad montażem tych czujek w hali magazynowej, ale widzę jeszcze COBALT PRO, która jest tańsza od SLIM DUAL PRO, nie wiem czy jest sens dopłacać do wersji SLIM?
  • #15 20076069
    kapibara22
    Poziom 10  
    suworow napisał:
    No cóż. Na pewno ładne, funkcjonalne, dużo możliwości wprowadzenia kabla i dużo miejsca na sam kabel. Ale równomierne pokrycie i czułość to jednak po stronie bosch-a.

Jak oceniacie nowe czujki Slim Satel w porównaniu do Bingo/RXC-ST/IX?

Narysowałem 3 rodzaje czujek w pomieszczeniu, czy dobrze widzę, że jedynie SLIM DUAL PRO SIĘ NADAJE ze względu na zasięg?
  • #17 20077073
    kapibara22
    Poziom 10  
    Chodzi mi o to, że Nawet Jeśli Bosche są dobre to zrobiłem zestawienie zasięgu w hali magazynowej, i wychodzi na to, że Bosch ma za mały zasięg do większych pomieszczeń nie pokrywa przeciwległej ściany pomieszczenia. Ten SATEL COBALT PRO, w ogóle już ma mały. A te SATELE SLIM DUAL PRO mają spory zasięg i akurat by pasowały.
  • #18 20077751
    tomaszns
    Poziom 13  
    Slim Line mają bardzo dobre pokrycie chronionego obszaru, włącznie ze strefą podejścia w niektórych modelach.

Podsumowanie tematu

✨ Czujki Slim firmy Satel, dostępne w wersjach PIR i PIR + MW, zyskały pozytywne opinie wśród instalatorów. Użytkownicy chwalą ich estetykę, dobre pokrycie obszaru oraz innowacyjne funkcje, takie jak możliwość zmiany parametrów pracy bez demontażu. Wiele osób zauważa brak fałszywych alarmów, co jest istotnym atutem. Niektórzy instalatorzy porównują je z czujkami innych marek, takich jak Bosch i DSC, wskazując na różnice w zasięgu i czułości. W dyskusji pojawiły się również wątpliwości co do braku wersji Quad w nowej serii Slim, co niektórzy użytkownicy uważają za istotne. Ogólnie, czujki Slim są postrzegane jako konkurencyjna alternatywa dla innych modeli na rynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA