Jeśli nie kupujesz używanego Ryzena 2700X, to do pracy lepszy może okazać się Ryzen 3600. Ma 2 rdzenie mniej, ale jesli widziałeś porównania to wiesz pewnie, że sumarycznie z powodu znacznych wzrostów IPC nie jest jakoś istotnie wolniejszy. Ale co Ci się przyda przy nim do pracy, to znacznie wyższa wydajność jednowątkowa. Nie wiem z czego korzystasz, ale takie programy jak spod brandu Adobe ciągle dość przeciętnie zoptymalizowane są pod wielowątkowość w tym sensie, że nakładając kolejne efekty na film, procesor o wyższej wydajności jednowątkowej obsłuży to lepiej. Więc jak pewnie wiesz, czas renderu to nie wszystko jeśli chodzi o pracę.
Dodatkowo karta Radeona, mimo mojej wieloletniej sympatii do marki (sympatyzowałem z AMD zanim to jeszcze było modne hehe), gorzej sprawdzi się do pracy profesjonalnej. Nie z powodu wydajności, ale sterowników. Długo by się rozpisywać, zalinkuję Ci na końcu posta, gdzie dochodziłem do tych wszystkich rzeczy. AMD wypuściło ostatnio nowe sterowniki i może coś się zmieniło w tej kwestii, ale jeszcze kilka miesięcy temu NVidia dawała znacznie lepszy support sterownikami, co przekładało się na istotnie lepsze wsparcie na przykład encodowania h.264, oraz wiele innych rzeczy. Generalnie do pracy warto Nvidię, mimo że w grach AMD wygrywa w stosunku cena/wydajność. AMD przykłada się naprawdę nieźle do sterowników w ostatnim czasie i ujmują mnie tym jak bardzo rozwinęli się jako producenci oprogramowania, ale Nvidia jednak wypada istotnie lepiej
Tutaj temat, w którym uczyłem się, jak złożyć komputer do podobnych zastosowań dla przyjaciółki. Zdecydowaliśmy się na Ryzena 2700 zamiast 3600, ale dziś z informacją zwrotną od przyjaciółki myślę że to był błąd, bo to co pisałem wyżej:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3602752.html#18118710
Btw, jeśli będziesz czytac temat, to tam jest tez info o matrycy RAID 1 w tym PC - ciekawa sprawa, warto rozważyć na repozytorium, choć 4TB przy filmach to nie jest jakoś wybitnie dużo