logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer do gier i obróbki: MSI B450, Ryzen 7 2700X, RX 5700 - co zmienić?

karwobra 15 Gru 2019 18:30 360 6
REKLAMA
  • #1 18341391
    karwobra
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam. Składam kompa do gier, obróbki filmów i grafiki, planuje podkręcać i chciałbym aby ten zestaw długo posłużył. Czy jest tu coś do zmiany. Z ceną chciałbym się wyrobić do 4000 ale jeśli warto dopłacić do lepszej alternatywy to nie będzie problemu. Z góry dzięki za pomoc
    Wybrane podzespoły
    Płyta główna - msi b450 gaming plus max
    Procesor - ryzen 7 2700x
    RAM - G.Skill trident z 16gb 3200Mhz cl16
    Karta graficzna - MSI Radeon RX 5700 Mech GP OC
    chłodzenie CPU - Be quiet dark rock 3
    zasilacz - jeszcze nie dobrany
    dyski - nie dobrane
    obudowa - cooler master trooper SE
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18341451
    karwobra
    Poziom 5  
    Tomequ123 napisał:
    https://www.morele.net/inventory/info/90f40c1e/
    Nie marnuj 700 zł na ubudowę, nie zwiększy to wydajności.

obudowę już mam kupiłem po znajomości za 300 podobnie jak dark rocka tyle że to nówka
  • #4 18341456
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 18341465
    karwobra
    Poziom 5  
    dobra dzięki
  • REKLAMA
  • #6 18342310
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 260
    Jeśli nie kupujesz używanego Ryzena 2700X, to do pracy lepszy może okazać się Ryzen 3600. Ma 2 rdzenie mniej, ale jesli widziałeś porównania to wiesz pewnie, że sumarycznie z powodu znacznych wzrostów IPC nie jest jakoś istotnie wolniejszy. Ale co Ci się przyda przy nim do pracy, to znacznie wyższa wydajność jednowątkowa. Nie wiem z czego korzystasz, ale takie programy jak spod brandu Adobe ciągle dość przeciętnie zoptymalizowane są pod wielowątkowość w tym sensie, że nakładając kolejne efekty na film, procesor o wyższej wydajności jednowątkowej obsłuży to lepiej. Więc jak pewnie wiesz, czas renderu to nie wszystko jeśli chodzi o pracę.

Dodatkowo karta Radeona, mimo mojej wieloletniej sympatii do marki (sympatyzowałem z AMD zanim to jeszcze było modne hehe), gorzej sprawdzi się do pracy profesjonalnej. Nie z powodu wydajności, ale sterowników. Długo by się rozpisywać, zalinkuję Ci na końcu posta, gdzie dochodziłem do tych wszystkich rzeczy. AMD wypuściło ostatnio nowe sterowniki i może coś się zmieniło w tej kwestii, ale jeszcze kilka miesięcy temu NVidia dawała znacznie lepszy support sterownikami, co przekładało się na istotnie lepsze wsparcie na przykład encodowania h.264, oraz wiele innych rzeczy. Generalnie do pracy warto Nvidię, mimo że w grach AMD wygrywa w stosunku cena/wydajność. AMD przykłada się naprawdę nieźle do sterowników w ostatnim czasie i ujmują mnie tym jak bardzo rozwinęli się jako producenci oprogramowania, ale Nvidia jednak wypada istotnie lepiej

Tutaj temat, w którym uczyłem się, jak złożyć komputer do podobnych zastosowań dla przyjaciółki. Zdecydowaliśmy się na Ryzena 2700 zamiast 3600, ale dziś z informacją zwrotną od przyjaciółki myślę że to był błąd, bo to co pisałem wyżej:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3602752.html#18118710
    Btw, jeśli będziesz czytac temat, to tam jest tez info o matrycy RAID 1 w tym PC - ciekawa sprawa, warto rozważyć na repozytorium, choć 4TB przy filmach to nie jest jakoś wybitnie dużo
  • #7 18343155
    karwobra
    Poziom 5  
    Wybrałem karte radeona ponieważ widze że jest jak wino bo im starsze tym lepsze, np vega 56 albo rx 580 i nie stosuje tego do bardzo profesjonalnej pracy bo dopiero zaczynam ale wiem mniej więcej jaka wydajność bedzie mi potrzebna a odnośnie procesora to ciągle się waham pomiędzy 5 3600 a 7 2700x i jaki zasilacz polecasz do tego wszystkiego zaznaczam że chciałbym ten zestaw potem rozbudować

Dodano po 3 [godziny] 48 [minuty]:

n.vision napisał:

. AMD wypuściło ostatnio nowe sterowniki i może coś się zmieniło w tej kwestii

uważam że predzej czy puźniej zmienią wiec można brać

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik składa komputer do gier oraz obróbki filmów i grafiki, z zamiarem podkręcania. Wybrane podzespoły to płyta główna MSI B450 Gaming Plus Max, procesor Ryzen 7 2700X, RAM G.Skill Trident Z 16GB 3200MHz CL16, karta graficzna MSI Radeon RX 5700 Mech GP OC, chłodzenie CPU Be Quiet Dark Rock 3 oraz obudowa Cooler Master Trooper SE. Użytkownik rozważa zmiany, zwłaszcza w kontekście procesora, sugerując Ryzen 5 3600 jako lepszą alternatywę ze względu na wyższą wydajność jednowątkową, co może być korzystne w programach do obróbki wideo. Dodatkowo, zaleca się zainwestowanie w lepsze dyski oraz zasilacz, który jeszcze nie został dobrany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA