logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers Cerapur Midi ZWB 24-1 RE - nieznany kod błędu d5, piec się włącza i wyłącza

sasz808 22 Gru 2019 12:33 26397 9
REKLAMA
  • #1 18354466
    sasz808
    Poziom 2  
    Ocena: 21
    Witam. Mam problem z piecem wyskoczył mi kod błedu d5. Piec włacza sie i wyłacza i tak w koło. W instrukcji nie ma takiego błedu. Miał ktos taki problem? Prosze o jakies info
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18515784
    sasz808
    Poziom 2  
    Ocena: 21
    Był to czujnik spietrzenia kondensatu
  • #4 19134592
    Matxxx555
    Poziom 1  
    Ocena: 33
    Cześć posiadam ten sam problem jesteś stanie powiedzieć mi jak rozwiązałeś pojawianie się błędu d5?
  • #5 20488213
    zvid
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Dla potomnych. Problemem błędu w piecach Junkers Carapur Midi (w moim przypadku ZWB24-1RE23S5300) ale każdy z serii ZWB24 ma taką samą konstrukcję jeśli chodzi o ten błąd. Błąd d5 jest spowodowany spiętrzeniem się skroplin (tu 2 opcje - zanieczyszczony syfon lub odpływ skroplin), uszkodzeniem czujnika spiętrzenia skroplin (lub zwarcie kabli do tego czujnika) lub uszkodzeniem samej elektroniki - ale to rzadkość. Najczęstsza przyczyna to zanieczyszczenia na samym czujniku łapiące wilgoć która go zwiera lub korozja samego czujnika która doprowadza to tego samego błędu. Wystarczy czyszczenie lub wymiana samego czujnika - koszt na początek 2023r około 65 zł. Można rozwiązać to CZASOWO ale tylko wtedy że mamy pewność że skropliny są odprowadzane bez problemu (wyczyścić trzeba syfon i rurkę odprowadzającą) i sprawdzić czy woda nie wzbiera w syfonie. Odłączamy wtedy jedną z złączek na czujniku spiętrzenia kondensatu (znajduje się w górnej części po prawej stronie pod pokrywą górna) najczęściej są to dwa niebieskie lub niebieski i czarny przewód. Po odłączeniu problem z kodem d5 zniknie lecz awaria pozostanie - nie to nie jest rozwiązanie problemu do końca. NIE ZALECAM pozostawienie tego bez czyszczenie czy też wymiany czujnika - może to spowodować przy zatkaniu się odpływu skroplin większe problemy (koszty) gdyż skropliny dostaną się do przystawki kondensującej mogą wycieknąć na piec i uszkodzić elektronikę i inne serwo mechanizmy. Junkers Cerapur Midi ZWB 24-1 RE - nieznany kod błędu d5, piec się włącza i wyłącza
  • REKLAMA
  • #6 20898443
    Kris Bialik
    Poziom 11  
    Cześć, wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
    Mam następujące pytanie - w moim kotle zsbr 28-3a pojawił się komunikat 'konieczny przegląd' dwa tygodnie temu. Ale piec działał bez zastrzeżeń to postanowiłem przeczekać do po świętach, miałem nalot rodziny. Dziś zajrzałem do pieca i w półprzeźroczystym osadniku syfonu zobaczyłem pełno osadów i różnych kłaków, szarego koloru to wszystko było. Zdjąłem z zatrzasków osadnik, wyczyściłem i sprawdziłem palcem kanał dochodzący do niego (szary, skośny). Był też zapchany. Podstawiłem miskę i płukałem dużą strzykawką, wypłynęło znów pełno błota i sześć trucheł szerszeni. Jak już płukanka była czysta to poskładałem kocioł i włączyłem. Ruszył, zapalił. Około pół godziny był komunikat o napełnianiu syfonu na przemian z temperaturą. Po czym znów pojawiło się In na zmianę z temperaturą. Kocioł chyba działa poprawnie, kaloryfery ciepłe. Czy ten komunikat trzeba skasować? W jaki sposób?
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 20905178
    konrados1
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam. Czy aby wymienić czujnik spiętrzenia kondensatu trzeba rozkręcać wymiennik ciepła do którego jest zamontowany ?
  • #8 20905565
    Kris Bialik
    Poziom 11  
    A nie mam pojęcia, bo go nawet nie zlokalizowałem. W komorze, z której wychodził ten szary kanał odpływowy jest zamontowany jeden czujnik, ale gdy odpiąłem od niego przewód to wyskoczył zupełnie inny błąd - E9 (coś ze spalaniem). Zapiąłem czujnik, złożyłem wszystko do kupy i działa, nadal ma komunikat 'konieczny przegląd' ale ostatni błąd to ten E9 sprzed 3 dni.
    Teraz to chciałbym jedynie wykasować ten komunikat, błędy jakby już nie występują. Tylko w historii.
  • #9 21077183
    marex32

Poziom 15  
    Ocena: 58
    Witam, czy koledzy mogą podać mi symbol układu, który jest w przetwornicy wystrzelił, nie mogę znaleźć elementu z symbolem, bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam.

Dodano po 5 [minuty]:

Witam, znalazłem informacje że ten układ to: TNY277GN, czy może ktoś to potwierdzić?
    Konto firmowe:
    ZAKŁAD USŁUGOWO HANDLOWY IŁOWA
    KOLEJOWA 9/11, Iłowa, 68-120 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://rtvnaprawakomputerow.pl/
  • #10 21830599
    konrados1
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam znowu. Upłynął rok po wymianie kolejnego /drugiego/czujnika spiętrzenia kondensatu, wyczyszczeniu wymiennika i znowu zaczyna szwankować - kod b3... piec ma 11 lat... nie wiem czy znowu wzywać serwisanta - wymieniać, czyścić... czy szukać nowego pieca?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Piec gazowy Junkers Cerapur Midi ZWB 24-1 RE wyświetla nieznany kod błędu d5, który powoduje cykliczne włączanie i wyłączanie urządzenia. Błąd d5 jest związany ze spiętrzeniem skroplin, co może wynikać z zanieczyszczenia syfonu lub odpływu kondensatu, uszkodzenia czujnika spiętrzenia kondensatu lub rzadziej uszkodzenia elektroniki sterującej. Najczęstszą przyczyną jest korozja lub zawilgocenie czujnika, które powodują zwarcie. Rozwiązaniem jest oczyszczenie lub wymiana czujnika spiętrzenia kondensatu (koszt około 65 zł w 2023 roku) oraz dokładne oczyszczenie syfonu i rurki odpływowej. Tymczasowo można odłączyć złączkę czujnika, jeśli odpływ kondensatu jest sprawny. Wymiana czujnika może wymagać demontażu wymiennika ciepła, jednak lokalizacja czujnika bywa trudna do ustalenia. Dodatkowo pojawiają się inne kody błędów, np. E9 związany ze spalaniem, a także komunikaty o konieczności przeglądu. Po roku od wymiany czujnika mogą pojawić się kolejne problemy, np. kod b3, co może wskazywać na konieczność serwisu lub rozważenie wymiany pieca. W dyskusji pojawiły się także informacje o układzie TNY277GN stosowanym w przetwornicy pieca.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA