logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

XEROX PHASER 3010 - brak reakcji i dźwięk cyk, cyk przy włączaniu

walsa 25 Gru 2019 12:58 1164 7
REKLAMA
  • #1 18359522
    walsa
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dzień dobry,

Drukarka XEROX PHASER 3010, po włączeniu słychać tylko "cyk, cyk" i na tym się kończy. Drukarka jest niewykrywalna przez komputer, nie świecą się żadne kontrolki.
    Gdzie szukać przyczyny? Jak uruchomić drukarkę?

Pozdrawiam

WALSA
  • REKLAMA
  • #2 18366550
    ERESJOT
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam. Jeśli cały czas po włączeniu słychać tylko ten dźwięk to trzeba wymienić płytę zasilacza, ewentualnie naprawić. Jest uszkodzona.
  • REKLAMA
  • #3 18367642
    walsa
    Poziom 10  
    Dzieñ dobry,

Są tylko 2 cyknięcia, potem cisza. Jeżeli otwarta jest tylna klapa po włączeniu nic nie słychać.

Pozdrawiam
  • #4 18369009
    ERESJOT
    Poziom 22  
    Przy otwartej tylnej klapce nic nie będzie słychać, bo czujnik klapy nie pozwala na włączenie przy otwartej. Ale z opisu wynika, że to wina płyty zasilacza.
  • REKLAMA
  • #5 18374898
    walsa
    Poziom 10  
    Witam,

Faktycznie problemem chyba jest zasilacz. Szukałem schematu zasilacza w necie ale jak na razie nie udało mi się go namierzyć.
    Wstępnie sprawdziłem płytę - podejrzany jest dla mnie scalak (zdjęcie w załączniku). Może ktoś wie co to jest za układ?

pozdrawiam
    Załączniki:
    • XEROX PHASER 3010 - brak reakcji i dźwięk cyk, cyk przy włączaniu 20200101_154833.jpg (1.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 18376498
    walsa
    Poziom 10  
    Prawdopodobnie to jest FA5528.
    Może ktoś posiada schemat ideowy zasilacza?
  • #7 18376697
    ERESJOT
    Poziom 22  
    Nie wiem czy lepszym rozwiązanie nie będzie poszukać używanej, sprawnej płyty zasilającej. Na jakimś portalu aukcyjnym. Można ją kupić za kilka zł. I jest pewność że odpali od kopa. A przy wymianie układu nie ma takiej pewności. W końcu padł z jakiegoś powodu. Może być tylko skutkiem nie działania zasilacza, a nie przyczyną od której powstała usterka.
  • REKLAMA
  • #8 18379538
    walsa
    Poziom 10  
    ERESJOT napisał:
    Nie wiem czy lepszym rozwiązanie nie będzie poszukać używanej, sprawnej płyty zasilającej. Na jakimś portalu aukcyjnym. Można ją kupić za kilka zł. I jest pewność że odpali od kopa. A przy wymianie układu nie ma takiej pewności. W końcu padł z jakiegoś powodu. Może być tylko skutkiem nie działania zasilacza, a nie przyczyną od której powstała usterka.

Racja, lepiej kupić za niewielkie pieniądze działający zasilacz. Jest tylko problem gdzie go można znaleźć, Szukałem nie znalazłem (nie twierdze że nie ma!). Może ktoś wie gdzie można kupić, lub ma do sprzedania?

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką XEROX PHASER 3010, która po włączeniu wydaje dźwięk "cyk, cyk" i nie jest wykrywana przez komputer. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, w tym uszkodzenie płyty zasilacza. Użytkownicy wskazują, że problem może leżeć w uszkodzonej płycie zasilającej, a także w scalaku FA5528. Rekomendowane jest poszukiwanie używanej, sprawnej płyty zasilającej jako bardziej pewne rozwiązanie niż naprawa uszkodzonego układu. Użytkownicy dzielą się również trudnościami w znalezieniu schematu zasilacza oraz miejsc, gdzie można zakupić zamiennik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA