logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego AVRISP nie wykrywa ATMega8? Błąd Device missing or unknown device (-24)

valarian 24 Wrz 2005 11:01 4987 22
REKLAMA
  • #1 1844875
    valarian
    Poziom 22  
    Ocena: 112
    Witam

Mam maly problem... Niedawno kupilem programator AVRISP (http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZERJ0/ZERK3260.htm)... Wszystko zlozylem, polutowalem i trzyma sie ladnie.. Zrobilem podstawke na uC, podlaczylem pod COM'a... I nie dziala...
    W PonuProg2000 ustawiam SI Prog I/O, na COM1, klikam "Probe" i pokazuje sie "Test OK"... Ale przy odczycie z procka [ATMega8] pojawia sie "Device missing or unknown device (-24)"... WinAVR i AVR Studio takze wywalaja bledy... WinAVR wyrzuca:
    "AVRDUDE.EXE: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00"
    Nie ma zimnych lutow, wszystkie polaczenia sa w porzadku.. Programator zasilam 5V z 13V przez 7805... Polaczenia pinow na podstawce z tymi w programatorze sprawdzalem, wszystko sie zgadza...
    Testowalem na 2 nowych ATMega8, prosto ze sklepu...

Moze ktos wie, co jeszcze mozna tu zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 1844943
    m_zim
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    1) czy napewno dobrze podajesz RESET?
    2) spróbuj BASCOM - programmer BASCOM zawsze mi pomagał w takich sytuacjach:)
    3) czy masz zaintalowaną jakąś drukarkę (powinieneś) - ja nie miałem - ostatnio w tym u mnie tkwił problem - BASCOM mi to zakomunikował

pozdrawiam
  • #3 1845021
    valarian
    Poziom 22  
    Nie pisze w BASCOM'ie, tylko w C... Wiec raczej mi sie nie przyda, chyba, ze tylko do programowania.. Zaraz sproboje...
    Z resetem to nie do konca rozumiem... Po prostu podpinam uC pod programator, wszystkie piny tak, jak byc powinny...
    A drukarka nic nie da, bo programator jest pod COM...
  • #4 1845044
    PePe996
    Poziom 15  
    Witam

Jest to uklad na bazie noty Atmela avr-910. Do jego obslugi sluzy np. AvrProg, ktory mozna wywolac z menu AvrStudio.

Co do tego zestawu by Nowy elektronik, to przypominam sobie, ze kolega go kiedys kupil i rowniez nie chcial zadzialac. Proponuje zerknac na strony:
    http://www.serasidis.gr/circuits/avr_isp/avr_isp.htm
    oraz : http://www.klaus-leidinger.de/mp/Mikrocontroller/AVR-Prog/AVR-Programmer.html
    Ja zmontowalem podobny programator jednynie stosujac maxa232 zamiast tranzystorow do konwersji napiec. Po wgraniu wsadu z drugiej podanej strony calosc sprawnie dziala.

Oczywiscie do tego dochodza uniwersalne uwagi typu: zasilanie, reset, sprawne polaczenia, itp.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1845267
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    chciałem dodać że w tym przypadku możesz mieć problem z tym że wgrałeś starszego softa który nie obsługuje tego procka.
    bowiem ten programator mósi mieć dodane wszystkie sygnatury AVR'ków.
    jesli więc soft do programatora jest starszy od atmega8 to go nie znajdze.

proponuje zmianę softa na nowszy.

Dodano po 6 [minuty]:

ja zrobiłem AVR ISP 3.7 z tej strony i jak narazie programuje wszystki AVR'ki

http://www.klaus-leidinger.de/mp/Mikrocontroller/AVR-Prog/AVR-Programmer.html

można oszywiście zamiast układu komunikacji z pc dać max232 zamiast tych tranzystorów.

układ ten chodzi na 7,xxxMhz i programuje scalaki naprawde szybko.
    jako programator proponuje AVRProg który wchodzi w skład najnowszego AVR Studio.
    ja mam ten zestam i każdy porcek programóje się exspresowo.

naprawde polecam
  • #6 1845302
    valarian
    Poziom 22  
    OK, na stronie podanej przez PePe znalazlem plik ASM, ktory po skompilowaniu zawiera chyba nowsze sygnaturki... Tylq, zeby wrzucic to do tego uC na programatorze, potrzebuje innego programatora, prawda? Czy mozna inaczej?

Aha, kiedy odpalam AVRProg w AVRStudio, dostaje komunikat "No supported board found"... Mam wersje 3.56...
  • #7 1845334
    hunterhouse
    Poziom 26  
    no niestety masz racje musisz mieć inny programator aby zaprogramować ten programator.

do tego celu polecam bascoma i jego programator o nazwie simple programar.
    schemat jest w helpie i składa się z 3xr 1xc i wtyczki lpt.

a co do avr studio to niewiem czemu tak się dzieje
    masz najnowsze avrprog??
  • REKLAMA
  • #8 1845335
    PePe996
    Poziom 15  
    valarian napisał:
    zeby wrzucic to do tego uC na programatorze, potrzebuje innego programatora, prawda? Czy mozna inaczej?

No niestety nie da sie inaczej, trzeba miec inny programator. Ja mam dodatkowo standardowa konstrukcje na bazie bufora '244

Cytat:
    Aha, kiedy odpalam AVRProg w AVRStudio, dostaje komunikat "No supported board found"... Mam wersje 3.56...

Taki komunikat wyskakuje kiedy AvrProg nie znajdzie podlaczonego programatora - czyli mowiac inaczej wlaczy sie tylko wtedy, kiedy zanajdzie programator. Przy okazji radze zainstalowac najnowsze Avrstudio, do ktorego jest dolaczony Avrprog w wersji 1.4.

A przy okazji zauwaze ze razem z kolega hunterhouse mowimy o tym samym programatorze ze strony http://www.klaus-leidinger.de/mp/Mikrocontroller/AVR-Prog/AVR-Programmer.html

Pzdr
  • #9 1845355
    valarian
    Poziom 22  
    AVRProg ma wersje 1.37...
    Jeszcze raz sprawdzalem, dalej nie dziala...
    Zaraz zmontuje ten prosty programatorek i zobacze, czy uda mi sie zaprogramowac uC na tym programatorze "glownym"..
    Aha, i czy mialem racje, mowiac, ze ten plik ASM to kod zrodlowy nowego softu na AT90S1200?
  • #10 1845374
    hunterhouse
    Poziom 26  
    plik asm to kodżródłowy który trzeba skompilować.
  • #11 1845390
    valarian
    Poziom 22  
    To wiem, tylko nie bylem pewien, czy to jest akurat ten plik, ktory po kompilacji bedzie zawieral "update" do procka na programatorze...

Hmmm.. Tamten jest chyba na 2313, a ja takiego nie mam...
    Aktualnie mam problem ze zdobyciem nowych uC, wiec chcialbym jakos ruszyc ten programator... Nie wiem, czym zaprogramowac tego 90S1200, a pozatym, nie mam co wrzucic do srodka...
    Gdzie moge znalezc jakis nowszy soft, zeby obsluzyc ATMege8?
    Chyba nie ma na www.atmel.com

OK, troche problemow rozwiazalem... W AVRDude jest taki prosty programatorek BSD [Brian''s Dean Programmer]... Moge tym zaprogramowac AT90S1200 [raczej].. Tylko nie mam programu, po wsadzeniu ktorego, ten uC obslugiwalby ATMege8 w progtamatorze...
  • #12 1847694
    hunterhouse
    Poziom 26  
    no faktycznieten nowy avrisp jest na at90s2313 a ty masz te oryginalną wersję na at90s1200.

ale te układy są prawie identyczen tak że mósisz sprawdzić schemat czy ten co ty masz jest taki sam jak ten na stronce.

jeśli schematy są identyczne to kupujesz at90s2313 i jemu wrzucasz softa avrisp 3.7 i powinno działać.

jeśli są jakieś róznice to może da się je łatwo poprawić
  • #13 1847904
    valarian
    Poziom 22  
    Z tego, co przegladalem, to schematy sa identyczne... Roznica tylko jest na uC...
    Wlasnie o to mi chodzi, bo mieszkam w dosyc niewielkiej miejscowosci, bez dostepu do sklepu elektoronicznego, wiec na razie szukam mozliwosci podmiany softu w 90S1200... Jezeli sie nie da, to bede musial zakupic przez neta 90S2313...

Moze ktos umie przerobic soft tak, zeby na 90S1200 obslugiwal ATMege8...? Bo ja niestety tego nie umiem...
  • #14 1847957
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Nie kombinuj z 1200 tylko kup 2313 (na Allegro poniżej 10 zł). Nie da się programu pisanego dla 1200 uruchomić na 2313 i na odwrót. Inna organizacja stosu, inna lista rozkazów itd.
  • #15 1848013
    hunterhouse
    Poziom 26  
    na stronie http://www.serasidis.gr/circuits/avr_isp/avr_isp.htm znajduje się programator AVRISP w wersji 2.2 która obsłoguje chip o nazwie mega83. niewiem co to za chip czy to może nazwa kodowa atmega8 czy jakiś inny ale możesz spróbować wgrać tego softa gdyż jest on na at90s1200.
    zmiana z 1200 na 2313 nie wypali gdyż 1200 nie ma ukadu uart który jest wymagany do szybszych transmisji.
    programowy uart nie pujdzie tak szybko.
  • #16 1848204
    valarian
    Poziom 22  
    No wiec jeszcze sproboje wrzucic ten sofcik obslugujacy ATMege83 [na stronie Atmela nie ma nic o tym, wiec moze to literowka]... A jak nie pomoze, to kupie 2313...

Tylko mam mala prosbe...
    Porownywalem wczoraj schematy mojego programatora (http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-3260.htm) i tego na 2313 (http://www.serasidis.gr/circuits/avr_isp/avr_isp.htm- drugi schemat.. i ze strony http://www.klaus-leidinger.de/mp/Mikrocontroller/AVR-Prog/AVR-Programmer.html)...
    Wydaja mi sie wrecz identyczne.. Czy moglby ktos spojrzec na nie swiezym okiem i porownac.. I ewentualnie powiedziec, co by bylo do wymiany, oprocz uC...?
    Z gory wieeeelkie dzieki...
  • #17 1848241
    hunterhouse
    Poziom 26  
    zasada działania ta sama więc powinno działać. zwróc uwagę na kwarc bo w różnych wersjach był inny.
  • REKLAMA
  • #18 1848295
    valarian
    Poziom 22  
    No fakt, ten na drugiej stronce ma kwarc troche inny, niz pozostale 2... Wiec najpierw sprobuje ten z 4Mhz...
    A z ta ATMega83 to nie wiem, bo na liscie obslugiwanych uC przez programator z 2313 oddzielnie byl ATMega8 i ATMega83... Ale juz lutuje programatorek i zobaczymy...

Ciekawi mnie jeszcze czy ATTINY2313-20PI [zamiennik dla 90S2313] bedzie sie tez nadawal...
    Bo ten numer z ATMega83 nie dziala... Wiec pozostaje kupno 2313...
  • #19 1849058
    soft.sc
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Czemu upieracie się na programator, w którym trzeba ciągle dbać o najnowsze firmware. Są to wszystko programatory oparte o darmowe, chyba już niedostępne rozwiązanie Atmela. Ja korzystam z niezwykle prostego PonyProg'a (jest to wersja super uproszczona tylko do AVR'ów) i nie mam żadnych problemów. Soft dostępny za darmo. Jeśli kogoś interesuje schemat, chętnie udostępnię, ale wystarczy z głową uprościć PonyProg'a. Pozdrawiam.
  • #20 1851939
    KRZAG
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    prawdopodobnie wszystko macie ok a problem lezy w windowsie ktory blokuje bezposrednie dzialania na portach lpt
  • #21 1852117
    valarian
    Poziom 22  
    Ale to jest na COM...
  • #22 1853825
    patryk_mirek
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    windows (szczegolnie te z seri NT czyli NT,2k i XP)blokuje porty com-nie LPT
    kiedys przez dlugi czas sie meczylem bo nie chcial mi dzialac fabryczny kabel M/fbus do noki (akurat jak chcialem poprawic sumy kontrolne-po bezproblemowym wgraniu nowego softu przez flasher na LPT)
    po dlugim czasie doszedlem dopiero co to jest:
    tutaj potrzebny bedzie program USER PORT
    nie trzeba instalowac go-jedyne co trzeba zrobic to skopiowac jeden plik do c:\windows\system32 , uruchomic program ustawic i zapomniec o problemach ;)

aha program mozna znalezc najlatwiej na stronach z programami do komórek-jak nie znajdziesz to zalacze jak znajde
  • #23 1856884
    valarian
    Poziom 22  
    Chwilowo zmontowalem programator na LPT, na razie starczy... A co do tego ISP na COM, to widze tylko jedno wyjscie- kupic 2313... I tak tez zrobie, powinno dzialac..
    Pozdrawiam..

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programatora AVRISP opartego na mikrokontrolerze AT90S1200, który nie wykrywa mikrokontrolera ATMega8, zgłaszając błąd "Device missing or unknown device (-24)" oraz komunikaty o braku synchronizacji w AVRDUDE i AVR Studio. Przyczyną jest prawdopodobnie nieaktualne oprogramowanie programatora, które nie zawiera sygnatury ATMega8. Rozwiązaniem jest aktualizacja firmware programatora do nowszej wersji obsługującej ATMega8, jednak wymaga to zaprogramowania mikrokontrolera programatora innym, działającym programatorem, np. prostym programatorem LPT lub BASCOM Simple Programmer. Zaleca się wymianę mikrokontrolera programatora z AT90S1200 na AT90S2313, który posiada wbudowany UART i jest lepiej wspierany przez nowsze wersje oprogramowania AVRISP (np. AVRISP 3.7). Schematy obu wersji programatora są bardzo podobne, różnią się głównie mikrokontrolerem i częstotliwością kwarcu (np. 4 MHz). Alternatywnie można użyć prostszego programatora PonyProg, który nie wymaga ciągłych aktualizacji firmware. Problemy z komunikacją na porcie COM mogą wynikać z blokad systemu Windows, które można obejść instalując program USER PORT. Ostatecznie, aby programator AVRISP działał poprawnie z ATMega8, konieczne jest posiadanie odpowiedniego firmware i kompatybilnego mikrokontrolera programatora.
REKLAMA