logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] JBL GO 2 brak dźwięku mimo działania - wyniki pomiarów napięć

marchr2 30 Gru 2019 21:04 3900 8
REKLAMA
  • #1 18370559
    marchr2
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam!
    Mam JBL Go 2 po gwarancji i wszystko chodzi w nim ok tzn. łączy się z urządzeniami, działa mikrofon przy połączeniu z telefonem, przyciski sterujące działają - można nimi sterować np. na YT, ale nie ma głosu. Resety urządzenia różnymi kombinacjami nic nie dają. Pomiary wyszły tak pomiędzy kabelkami:
    - + i - 4,12V
    - "-" i żółty od strony czerwonego 0,21V
    - "-" i żółty przy czarnym 0V
    - "+" i żółty od czerwonego 3,87 V
    - "+" i żółty od czarnego 4,12 V
    Nie pasuje mi to 0,21V... Nie zajmuje się elektryką i elektroniką, ale prądu do 5V nie ma się czego bać więc dlatego piszę. Pomiary robiłem z podłączonymi wszystkimi wtyczkami, a fotografie są z rozpiętymi.
    Na samej baterii pomiary:
    - + i - 4,12V
    - + i żółty od strony czerwonego 4,09V
    - + i żółty przy czarnym 4,09V

Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • JBL GO 2 brak dźwięku mimo działania - wyniki pomiarów napięć 1.jpg (2.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • JBL GO 2 brak dźwięku mimo działania - wyniki pomiarów napięć 3.jpg (2.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • JBL GO 2 brak dźwięku mimo działania - wyniki pomiarów napięć 2.jpg (1.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18370635
    bezum1
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Witam
    sprawdź głośnik omomierzem .
  • REKLAMA
  • #3 18370657
    marchr2
    Poziom 10  
    Witam! Nie wiem czy dobrze to robię, ale ustawiając na multimetrze Ohmy (w zakresie do 200) pokazuje mi 4,1 więc chyba głośnik ok. Głośnik 4 Ohmy jest opisany.
  • REKLAMA
  • #4 18370847
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9372
    Membrana po lekkim naciśnięciu palcem się poddaje - rusza się?
    Jeśli tak - szukaj dale cofając się od głośnika gniazdo do którego jest podłączany głośnik nie jest wyrwane? Nie ma pękniętych ścieżek biegnących do układu wzmacniacza mocy?
  • #5 18370911
    marchr2
    Poziom 10  
    Gniazdo i membrana jest ok. Co do ścieżek to chyba zaczynają się schody... ;) wg mojej wiedzy. Pytanie brzmi: jak wygląda wzmacniacz mocy.
  • #6 18373359
    bajdu
    Poziom 31  
    Ocena: 326
    Przewody od głośnika idą do wzmacniacza mocy. Prawdopodobnie to ta kwadratowa kostka z wyprowadzeniami po bokach. Jak nie masz doświadczenia to raczej niewiele zrobisz, popatrz czy nie ma jakiejś przerwy.
  • REKLAMA
  • #7 18374259
    marchr2
    Poziom 10  
    Dla mnie to chyba wszystko jest już za małe. Zobaczę czy gdzieś nie znajdę na części jakiegoś i będę podmieniać płytkę główną.
  • #8 18392293
    marchr2
    Poziom 10  
    Witam!
    Panowie znalazłem okazyjnie głośnik JBL Go 2, z zerwaną membraną. Kupiłem go bo w tym moim,który nie miał dźwięku po włączeniu głośnik był ok. Zacząłem przeszczepy i zostało mi jedno połączenie. Na razie wszystko działa ;) Mianowicie złącze od Micro USB i wejścia minijack. I tutaj załączam foto bo w nie wiem, od której strony zacząć przełączać kable. Od razu mówię, nie mogę zostawić tego nowego bo osadzenie w obudowie jest inne. Czy jest znaczenie od której strony zacznę przepinać kable? Proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • JBL GO 2 brak dźwięku mimo działania - wyniki pomiarów napięć 2.jpg (2.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • JBL GO 2 brak dźwięku mimo działania - wyniki pomiarów napięć 1.jpg (1.97 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 18403505
    marchr2
    Poziom 10  
    Przeszczep zakończony sukcesem. Namierzyłem na płytce ścieżki które idą na mikrofon i od tej samej strony przylutowałem. Wszystko śmiga.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z głośnikiem JBL Go 2, który łączy się z urządzeniami, ale nie wydaje dźwięku. Pomiary napięć wskazują na nieprawidłowości, szczególnie 0,21V między niektórymi przewodami. Użytkownicy sugerują sprawdzenie głośnika omomierzem oraz stanu membrany i ścieżek do wzmacniacza mocy. Po dalszych badaniach użytkownik stwierdza, że gniazdo i membrana są w porządku, ale podejrzewa problemy z płytką wzmacniacza. W końcu użytkownik nabywa uszkodzony głośnik, dokonuje przeszczepu komponentów i udaje mu się przywrócić funkcjonalność głośnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA