logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar 663S Wylewa wodę nie przestaje nabierać :-(

ppetersen 24 Wrz 2005 12:53 4826 10
REKLAMA
  • #1 1845175
    ppetersen
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam.Pralka nie przestaje pobierać wody. Hydrostat wydaje się być sprawny.Niwdawno wymieniałem łącznik gumowy,ten od bębna do filtra wody i od tego czasu nastę puje ta usterka.Możlie jest, że łącznik jest nieszczelny,tzn przyklejony jest lub zamocowany za słabo?Jak sprawdzić czy to nie programator?Może jakiś kabelek nie styka w programatorze (obluzował się przy naprawie, przewracaniu pralki na bok)? Dzięki z góry za wszelkie sugestie. Jak dmucham przez wężyk do hydrostaty to "pstryka", czyli wydaję się być ok.Nawet mierzyłem omomierzem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1845248
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Sprawdz szczelnosc plastikowego kubka od ktorego odchodzi wężyk do hydrostatu. Przy wymianie gumy mogła powstać nieszczelność. Opaske najlepiej wymienić na porządniejszą od tej drucianej.
    Może zbyt mocno skręciłeś tę opaskę i guma odstaje od kubka?
    Warto też na obu końcach skrócić wężyk bo po latach może być odkształcony.

Oczywiście wąż odpływowy na odpowiedniej wysokości?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1845286
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 118
    W temacie jest że pralka wylewa wodę i nie przestaje pobierać. Jeśli w tym czasie co pobiera to wylewa bez działania pompy to wąż spustowy umieszczony za nisko. Jeśli chodziło o to że nie przestaje pobierać a resztę czynności wykonuje normalnie to sprawdź, czy po wyłączeniu wtyczki z gniazda sieciowego w czasie pobierania przestaje, jak nie to uszkodzony zawór pobierania wody.
  • REKLAMA
  • #4 1845388
    ppetersen
    Poziom 12  
    Pralka wylewa ale nie wężem tylko przelewa przez okienko, bo za dużo jej w pralce.
  • Pomocny post
    #5 1845408
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    patrz-> post kol.elektryk2000 a ponadto sprawdź czy ten plastikowy kubek o którym była wcześniej mowa jest zaczepiony pod zbiornikiem takim blaszanym wąsikiem zgrzewanym do zbiornika
  • #6 1845563
    ppetersen
    Poziom 12  
    No nie jest zaczepiony.A czy to ma jakiś związek?Pytam poważnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1845591
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 1848719
    ppetersen
    Poziom 12  
    Njpierw zrobiłem tak.Do końca wężyka od hydrostatu podpiąłem kawałek balonika.Gdy woda się nabierała widać było jak "balonik" się wypełnia.Czyli jest wężyk drożny.Odkręciłem jeszcze raz przewód gumowy od pompki i węża wylotowego.Po ponownym podłączeniu pralka jakoś nawet zadziałała.Cholera niestety pompka zaczęła jakby przeciekać.Ale przynajmniej nie cieknie woda jak przedtem.Może jakoś uda mi się uszczelnić pompkę.Na razie to tyle.Pierwsze pranie jakoś przeniegło bez zakłóceń.Dzięki All.
  • Pomocny post
    #9 1848758
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 1849933
    piogaz
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    zobacz czy pobiera wode przy wyjętej wtyczce z gniazdka (bez zasilania) może elektrozawór zablokowany w pozycji otwartej ,lub jeżeli pobiera tylko podczaz zasilania to możliwe zwarcie styków w programarorze

Moderowany przez skryn:

A czytałeś uważnie post kol. KrzychoMiki? Tam już jest taka porada. Następnym razem taki Twój post wyląduje w KOSZU.

• #11 1983919
    ppetersen
    Poziom 12  
    Dzięki za wszelaką pomoc. Wymieniłem hydrostat i po problemie.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar 663S nie przestaje pobierać wody i przelewa ją przez okienko, co wskazuje na nadmiar wody w bębnie. Hydrostat wydaje się sprawny, potwierdzone testem "pstryknięcia" i pomiarem omomierzem. Możliwą przyczyną jest nieszczelność lub niewłaściwe zamocowanie gumowego łącznika między bębnem a filtrem, co może powodować utratę szczelności układu hydrostatu. Zalecane jest sprawdzenie szczelności plastikowego kubka, do którego podłączony jest wężyk hydrostatu, oraz poprawne zamocowanie kubka pod zbiornikiem za pomocą blaszanych zaczepów, aby zapobiec opadaniu węża i zakłóceniom w działaniu hydrostatu. Wąż odpływowy powinien być umieszczony na odpowiedniej wysokości, aby uniknąć ciągłego spływania wody. W przypadku ciągłego pobierania wody po odłączeniu pralki od zasilania, wskazane jest sprawdzenie elektrozaworu pobierania wody, który może być zablokowany w pozycji otwartej. Po wymianie gumowego łącznika i ponownym podłączeniu przewodów pralka działała poprawnie, jednak pojawił się wyciek z pompki, który można usunąć przez wymianę simeringu. Ostatecznie wymiana hydrostatu rozwiązała problem ciągłego pobierania wody.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA