logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Użycie BMS 3S jako zasilacza awaryjnego - schemat i modyfikacje

dev246 02 Sty 2020 12:20 2175 7
  • #1 18375328
    dev246
    Poziom 10  
    Witam.

Chciałbym podpytać czy możliwe jest bezpieczne używanie BMS-a z odbiornikiem i ładowarką podpiętymi na stale ?

Użycie BMS 3S jako zasilacza awaryjnego - schemat i modyfikacje

BMS o którym myślałem to : https://sklep.avt.pl/modul-bms-pcm-pcb-ladowania-i-ochrony-ogniw-li-ion-3s-12v-6a-18650.html

Generalnie układ ma być czymś w rodzaju zasilacza awaryjnego, gdzie przez większość czasu będzie podłączony zasilacz (na rysunku jako ładowarka) który ma być podstawowym źródłem zasilania.
    Jak zasilacz straci swoje zasilanie odbiornik ma być zasilany z baterii. jak zasilanie wróci to odbiornik powinien być zasilany z zasilacza oraz zasilacz powinien ładować baterię przez BMS-a.
    Oczywiście wszystko bez żadnej przerwy na odbiorniku który jest za przetwornicą Bust-down . Odbiornik pobiera około 2 A

No i teraz pytanie czy takie podłączenie jest poprawne, czy może powinienem tam coś dodać np. Diody za zasilaczem , albo kondensator przed przetwornicą.

Ewentualnie czy macie może jakieś dostępne w Polsce (nie chce czekać na przesyłkę z ali) BMS-y z ładowarka które mają oddzielne wejście na ładowarkę i oddzielne wyjście. Na pakiety 3-4S które umożliwią działanie w powyższym schemacie, czyli na stale podpięty odbiornik i prawie na stałe ładowarkę?
  • #2 18383035
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18383926
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6087
    Praca buforowa LiIon to kontrowersyjny temat, gdzieniegdzie piszą że to niedopuszczalne, w innych miejscach że można, ale trzeba obniżyć napięcie (ładowarki i BMS-a), ktoś pisał że z nominalnym napięciem po kilku miesiącach akumulatory są do wymiany, najpierw sam się rozejrzyj.
  • #4 18387122
    dev246
    Poziom 10  
    To może jakaś modyfikacja tego schematu z przekaźnikiem by się sprawdziła ? Tylko jak zabezpieczyć się wtedy przed zanikiem napięcia w momencie przełączania się przekaźnika z pracy na zasilaczy na baterię i odwrotnie ?
  • #5 18402198
    dev246
    Poziom 10  
    Ewentualnie jakiś mosfet zamiast przekaźnika ? Jakieś pomysły propozycje ?

Awyrdonyt <- Proponowany przezmnie BMS ma również funkcję ładowarki z balanserem
  • #6 18413550
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18415414
    dev246
    Poziom 10  
    Czy moglibyśmy się skupić w tym wątku na głównym pytaniu jak to podłączyć / zaprojektować a nie jaki BMS będzie najlepszy do ładowania ?

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

Pytanie czy mogę do takiego BMS użyć zasilacza np. 14V ? Według opisu ma on zabezpieczenie przeciwko nadmiernemu naładowaniu akumulatorów (4.25-4,35 per cela) . Wtedy nawet naładowane w 100% akumulatorki będą miały mniejsze napięcie niż zasilacz, więc mój odbiornik który jest przetwornicą powinien cały czas być zasilany z zasilacza. Jak padnie zasilacz będzie szło zasilanie z aku, a jak zasilanie wróci znowu zasilacz będzie miał większe napięcie więc powinien jednocześnie ładować aku jak i zasilać przetwornicę.
  • #8 18699592
    kris86k
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Wiem, że temat nieco stary ale pozwolę sobie go odświeżyć.
    Kiedyś testowałem tego typu bms i z tego co się orientuję wymagają one napięcia maksymalnego dla 3s czyli 12,6V aby zabezpieczenie działało. Być może jest to nowszy model i ma również zabezpieczenie samej ładowarki. Skoro li-iony nie lubią być przechowywane do końca naładowane to wystarczyłoby obniżyć napięcie na wejściu i problem z głowy (jeśli to za mało można zastosować 4s).

Rozważałem tego typu rozwiązanie do ładowania kilku li-ion na działce z małego panelu solarnego poprzez przetwornicę step-up-down. Miało by to służyć do napełniania beczki wodą z mało wydajnej studni w połączeniu z przekaźnikiem czasowym, czujnikiem poziomu itd... Mam sporo wolnych li-ion jeszcze całkiem sprawnych. Li-iony planuję na wszelki wypadek umieścić w metalowej skrzynce pod ziemią.

Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia bardzo proszę o uwagi

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość bezpiecznego używania BMS 3S z odbiornikiem i ładowarką podpiętymi na stałe, planując zastosowanie układu jako zasilacza awaryjnego. Odpowiedzi sugerują dodanie układu balansującego do wyrównania napięcia ogniw oraz zwracają uwagę na konieczność obniżenia napięcia ładowania, aby uniknąć uszkodzenia akumulatorów litowo-jonowych. Wskazano również na możliwość zastosowania przekaźnika lub MOSFET-a do przełączania zasilania oraz na ryzyko związane z przechowywaniem akumulatorów w pełni naładowanych. Użytkownik rozważa także użycie zasilacza 14V, co może zapewnić ciągłość zasilania dla odbiornika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA