logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 105MB - Jak podłączyć przewody D-SUB do wtyczki karty graficznej?

Mr_X 24 Wrz 2005 16:07 2485 4
  • #1 1845616
    Mr_X
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Witam.Czy mógby mi ktoś pomóc z małym problemem.Otóż problem dotyczy przewodu sygnałowego D-SUB.Jakiś inteligent ciachnoł wtyczkę do karty graficznej i niestety nie mogę sobie w pełni poradzić z założeniem drugiej(utrudnieniem jet fakt że na płytce PK niestety nic nie jest opisane.)Dokładnie chodzi mi jaki przewód do którego pinu we wtyczce oprócz przewodów RGB i ich mas.Kolory przewodów które pozostały nieprzylutowane to:biały,pomarańczowy,żółty,czarny,brązowy
  • #2 1848161
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6883
    nie mam schematu......
    napisz jakie scalaki masz na tej PK

ale np.w Philips 105B na PK jest złacze 13pin. opisane jako 1301
    na PK sa : TDA4822 (osd) i przedwzm. TDA4866 i końc. LM2439 (RGB)
    i tam na złaczu 13pin.
    10 R /9 masa R
    12 G/11masa G
    8 B/7 masa B
    6 H-syn.
    5 V-syn.
    4 SDA
    3 SCL
    13 GND
    2 S-test
    1 +5V

na przyszłość pamietaj ,że wejscie w Menu Serwisowe i przy wyswietlaniu napisu" "OSD MAIN MENU LOCKED""
    - przytrzymaj 15s przycisk "OK"

p.s.
    najważniejsze będzie wg. rozpiski pin._ów złacza DSUB15
    Cytat:

pin.10 SGND Sync Ground
    pin.11 ID0 Monitor ID Bit 0 (optional)
    pin.12 SDA DDC Serial Data Line
    pin.13 HSYNC or CSYNC Horizontal Sync (or Composite Sync)
    pin.14 VSYNC Vertical Sync
    pin.15 SCL DDC Data Clock Line

NOTE: There are 3 different protocols defined for DDC:
    DDC1 - A unidirectional (display to host only) serial comm system which provides basic display ID and feature support information (including supported timings, display size, colorimetry and gamma, etc.) to the host. This uses pin 12 on the 15-pin "VGA" connector as a data line.
    DDC2B - Adds clock (pin 15) and return (pin 11) to enable at least ID information to be obtained via an I2C interface. I2C is a bidirectional interface, but display control via DDC2B is not defined at this time.
    DDC2AB - Full ID and control of the monitor via ACCESS.bus. As ACCESS.bus is basically a command and protocol definition on top of the I2C hardware interface, this uses the same lines as DDC2B.

gdybys miał kłopoty pchnij na mój pw swój adres mail >> podeślę kawałek schematu jest jako .pdf
    lub zobacz czy go niema na Elektrodzie
  • #3 1850321
    Mr_X
    Poziom 13  
    Podam teraz dokładnie co mam na płytce PK.Jako generator OSD pracuje układ LSC4378P2, przedwzmacniacz TDA4885 zaś wzmacniacz RGB LM2407T.Złacze do przewodu D-SUB oznaczone jest dokładnie tak samo (1301) lecz jest 12 pin a nie 13.Co jeszcze zczytałem z Pk to numery (może coś pomogą) 3138 103 39300.2 .Do podstawki kineskopu doprowadzony jest poijedyńczy focus.

P.S Chodzi mi też o kolory przewodów we wtyczce D-Sub gdzie je podpiąć do tego złącza na PK.
  • #4 2935392
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    wybaczcie ze odswieze....

Mr_X -> udalo Ci sie ustalic nry pinow?
    moglbys podac pinout?
    mam taki sam monitor, niestety z uszkodzona wtyczka :/
  • #5 2935835
    Mr_X
    Poziom 13  
    Witam.We wtyczce D-SUB:Pin1-R, 2-G, 3-B.Piny 6,7,8 masy poszczególnych kolorów.Musisz odnaleźć jedyne jeszcze sygnały H,V które znajdują sie na 13 oraz 14 pinie we wtyczce D-Sub.Reszta pinów jest nie potrzebna do właściwego działania monitora (piny od pamięci DDC).Kiedyś spotkałem sie czesto z przypadkiem że sygnały HV oznaczane były w przewodzie sygnałowym kolorami:żółty oraz biały.Na tylę mogę pomóc w tej sprawie
REKLAMA