logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Recaptcha czyli czy nie jestem robotem

zen__ek 06 Sty 2020 17:10 27828 25
  • #1 18385507
    zen__ek
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Dzień dobry,
    Proszę o pomoc w sprawie wyskakujących notorycznie okienek nawet w czasie gry.
    Wyczytałem żeby użyć programu Farbar recovery... i zamieszczam pliki ze skanu.
    Za pomoc dziękuję z góry :)

pzdr.
    Załączniki:
    • Addition.txt (40.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FRST.txt (49.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 18385559
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    "Pakiet Bezpieczeństwa UPC", ktos sie jeszcze nabiera i to kupuje? Zrezygnuj z tego "pakietu" w UPC i odinstaluj to badziewie.

Ktora przegladarka wyswietla Ci captche?
  • #3 18386028
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18386444
    zen__ek
    Poziom 12  
    Kolobos napisał:
    "Pakiet Bezpieczeństwa UPC", ktos sie jeszcze nabiera i to kupuje? Zrezygnuj z tego "pakietu" w UPC i odinstaluj to badziewie.

Ktora przegladarka wyswietla Ci captche?

Chrome

a przeglądarek mam pięć: IE, Opera, Lisek, Vivaldi. Głównie korzystam z Chrome i Liska
  • #5 18386463
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18386473
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Moze ma to zwiazek z tym rozszerzeniem:
    CHR Extension: (I'm not robot captcha clicker) - C:\Users\Zenek\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\ceipnlhmjohemhfpbjdgeigkababhmjc [2019-06-20]

Usun i sprawdz czy cos sie zmienilo.
  • #7 18392183
    zen__ek
    Poziom 12  
    Kolobos napisał:
    Moze ma to zwiazek z tym rozszerzeniem:
    CHR Extension: (I'm not robot captcha clicker) - C:\Users\Zenek\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\ceipnlhmjohemhfpbjdgeigkababhmjc [2019-06-20]

Usun i sprawdz czy cos sie zmienilo.

ceipnlhmjohemhfpbjdgeigkababhmjc: nic w tym folderze nie ma?
    przepraszam, jest folder: "1.2_0"

Dodano po 5 [minuty]:

Tomequ123 napisał:
    zen__ek napisał:
    a przeglądarek mam pięć: IE, Opera, Lisek, Vivaldi. Głównie korzystam z Chrome i Liska

Super, a po co?

Wykonaj fixlist powyżej. Jak dalej będą captcha to:

Zgraj zakładki do pliku, odinstaluj chrome, usuń jego folder z dysku i zainstaluj ponownie.

no nic się nie zmieniło nadal Captcha są.
    Wcześniej trzeba zalecić zgranie zakładek bo wykonanie fixa usunęło mi wszystko z Chroma.
  • #8 18392217
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18392254
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Skoro wyswietla sie tylko w Chrome, a pozostalych jest ok. To czy logujesz sie w Chrome do konta google i synchronizujesz ustawienia? Jezeli tak to nic dziwnego, ze nic sie nie zmienilo skoro po zalogowaniu ponownie pobierasz szkodliwe ustawienia.

Sprawdz wersje portable: https://portableapps.com/apps/internet/google_chrome_portable jezeli bedzie ok to odinstaluj Chrome, usun katalog profilu: C:\Users\Zenek\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\ i zainstaluj Chrome ponownie.
    Usun tez dane synchronizacji z konta google, o ile synchronizujesz:
    https://www.cnet.com/how-to/how-to-clear-google-chrome-sync-data/
    Wczesniej zgraj zakladki.
  • #10 18400256
    zen__ek
    Poziom 12  
    nie, nie mam powiązanego konta z google.
    Zrobiłem wszystko jak napisałeś, ale nie pomogło.
    Dodatkowo dodałem 2 wtyczki do blokowania captcha i chwilowo było bez denerwujących okienek, ale jedna z wtyczek przestała działać i z powrotem muszę potwierdzać że nie jestem robot :/
    aha i w wersji portable też były captcha grrr
  • #11 18400261
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Na innych komputerach podlaczonych do tego lacza tez sie wyswietla? Uruchom na swoim komputerze np. Ubuntu LiveUSB i sprawdz czy tam bedzie ok.

Zmien tez pod Windows dnsy na 8.8.8.8 oraz 8.8.4.4 i sprawdz czy to cos zmieni.
  • #12 18414055
    zen__ek
    Poziom 12  
    cześć,
    na kompie syna podłączonego kablem do routera nie występują captcha.
    zmiana dns nic nie dała
    teraz jest tragedia nie mogę grać wcale, wyświetlają się non stop bez przerwy nowe okienka, od piątku tak się zrobiło
    wczoraj pograłem sobie około 1h ale nie wiem dlaczego nie wyskakiwały captcha
  • #13 18414111
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Zamiesc nowe logi.

Gdzie ta captch'a sie wyswietla? Otwiera sie jakas strona czy co? Jak odinstalujesz Chrome to wyswietla sie w innej przegladarce? Zamiesc screeny!

Chyba cos krecisz, albo nie wykonales wszystkiego (albo zle).
  • #14 18414454
    zen__ek
    Poziom 12  
    prtsc nr1: captcha w grze
    prtsc2 : po kliknięciu w kwadracik
    prtsc3: folder po odinstalowaniu Chrome

po odinstalowaniu chroma gra działa na Opera na razie.
    Recaptcha czyli czy nie jestem robotem
    Recaptcha czyli czy nie jestem robotem Recaptcha czyli czy nie jestem robotem
  • #15 18414487
    Kolobos
    Spec od komputerów
    To gra przegladarkowa? Z tego co widze to tak, wiec to chyba normalne, ze czasem cos wyskakuje.
  • #16 18414515
    zen__ek
    Poziom 12  
    Pod Chromie tak jak pisałem 15min. klikania non stop bez przerwy, nic nie daje, po jednym okienku wyskakują kolejne i tak do usranej śmierci, więcej mi się nigdy nie chciało klikać to i tak wydaje mi się, że to jest duży przejaw cierpliwości.

No i od nowa, niecałe dwie godziny pograłem :(

Dodano po 13 [minuty]:

No i się zaczęło, niecałe dwie godziny wytrzymało i od nowa po 20 okienkach odechciało mi się klikać, na IE10 to samo, ale trochę idzie pograć, na Firefoxie dziwy objaw bo nie mogę się zalogować jak zawsze za pomocą Facebooka, wyskakuje mi okienko:

A do samego Facebooka normalnie się loguję.
  • #17 18416228
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Odinstalowales w ogole "Pakiet Bezpieczeństwa UPC"?
  • #18 18416696
    zen__ek
    Poziom 12  
    tak przecież sami go odinstalowaliście po zrobieniu fixa
    a co on wam przeszkadza przecież integruje się z windowsowym ?
  • #19 18416697
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Na ile jest prawdopodobne, że to co autor wątku widzi na ekranie to tak naprawdę rozwiązywanie captchy dla kogoś? Nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa.

Sens jest taki, że ktoś gdzieś potrzebuje skorzystać ze strony zabezpieczonej przez google captchę (albo raczej coś, jakiś automat) - więc ten ktoś stworzył coś przyciągającego uwagę (grę przeglądarkową, kiedyś to były serwisy z niby treściami dla dorosłych), co wciąga użytkownika i co pewien czas wyrzuca na ekran użytkownika captchę, jaką samo spotkało "gdzieś w sieci" - następnie użytkownik (irytujący się, bo mu ta "captcha" zasłania grę) rozwiązuje daną captchę - dzięki temu dany automat może skorzystać z treści, do której inaczej by nie miał dostępu.

Ogólnie to jest rodzaj oszustwa internetowego i z pewnością ma to jakąś profesjonalną nazwę, której nie znam. Podejrzewam, że to może być ten przypadek, ponieważ na screenie widać że captcha nie jest tam do niczego potrzebna, tylko pojawia się jako element utrudniający przyjemność, jaką jest ta gra.

Jeżeli ta teoria jest prawdziwa, to jestem bardzo ciekaw co wytwórca tej gry obiecuje za dobre wyniki - bo jakiś wabik musi tam być.
  • #20 18416701
    zen__ek
    Poziom 12  
    coś mam przeczucie że jak działa komputer syna to nie ma problemu z captcha
    a gdy on wyłączy to max 0,5h i włączają się captcha
  • #21 18416709
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Edit: aby potwierdzić/zaprzeczyć tej teorii z mojego poprzedniego posta można w przeglądarce zainstalować wtyczkę, która pokazuje ruch sieciowy - np. w firefox nazywa się to "Web Developer --> Network" i jest wbudowane w firefoxa (nie wiem jaka jest polska nazwa). Prawdziwa captcha google będzie się pobierała ze serwerów, których nazwy domenowe będą googlowe (nie wiem dokładnie, jakie) - zaś trick z rozwiązywaniem captchy za kogoś będzie się pobierał bezpośrednio z domeny danej gry (albo nieudolnie wymyślonej domeny udającej googlową).

Poza tym jeżeli strona jest zabezpieczona prawdziwą captchą a nie jest to ten rodzaj oszustwa, to muszą być jakieś przesłanki, że captcha się ciągle wyświetla. Obecność drugiego komputera na tym samym łączu byłaby w tym modelu raczej czymś obciążającym niż pomagającym.
  • #22 18418190
    zen__ek
    Poziom 12  
    chyba właśnie moje podejrzenia były błędne, gdyż mimo to iż syn ma odpalony komp.
    najpierw odpaliłem vivaldi z grą wczoraj bez captcha dzisiaj już nie daje zagrać nawet raz
    następnie zainstalowałem wczoraj odinstalowanego chroma i też captcha rządzi :(
    jeszcze wyczytałem o przeglądarkach w wersji z TOR-em , czy to coś może pomóc?
  • Pomocny post
    #23 18418227
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 18424112
    zen__ek
    Poziom 12  
    cześć,
    jeszcze wyczytałem gdzieś że zmiana protokołu IPv6 na IPv4 może pomóc, toteż zadzwoniłem do dostawcy neta i mi zmienili od ręki.
    Jest trochę lepiej, trochę ponieważ jak syn ma włączony komp to i ja gram bez captcha a gdy on wyłączy to max za godzinę już nie mogę grać na laptopie bo się włączają non stop. Nie wiem czy to przypadek czy coś innego ma wpływ, a to to tylko zbieżność?
  • #25 18436306
    zen__ek
    Poziom 12  
    jest ok
    po zmianie protokołu na IPv4 captcha ustały :)
    raz na tydzień wyskoczy i wszystko
    także dzięki za próby pomocy i zamykam temat.
  • #26 18436311
    zen__ek
    Poziom 12  
    jest ok
    po zmianie protokołu na IPv4 captcha ustały :)
    raz na tydzień wyskoczy i wszystko
    także dzięki za próby pomocy i zamykam temat.

Dodano po 2 [minuty]:

problem rozwiązałem poprzez zmianę u dostawcy interetu protokołu IPv6 na IPv4

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z ciągłym wyświetlaniem okienek CAPTCHA podczas gry w przeglądarkach, głównie w Chrome. W odpowiedziach sugerowane są różne metody rozwiązania problemu, w tym skanowanie systemu za pomocą programów takich jak Malwarebytes i Dr.Web, usunięcie rozszerzeń, reinstalacja przeglądarki oraz zmiana ustawień DNS. Użytkownik zauważa, że problem nie występuje na komputerze syna, co sugeruje, że może być związany z konfiguracją sieci. Po zmianie protokołu z IPv6 na IPv4 problem z CAPTCHA został znacząco zredukowany, co wskazuje na możliwe problemy z połączeniem internetowym lub konfiguracją sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA