logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do pisania pismem technicznym z cienkimi obramówkami liter i cyfr

kidzar89 24 Wrz 2005 18:45 30671 17
REKLAMA
  • #1 1845994
    kidzar89
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam

potrzebuje program do pisania pismem technicznym tylko żeby były zarysy (cienkie obramówki) liter i cyfr. Gdzie taki program mogę znaleźć w necie.

Myślałem też o Wordzie tylko nie znalazłem odpowiedniego stylu pisma, czy da się skądś pobrać taki styl (techniczny).

Potrzebuje tych informacji dość pilnie więc proszę o pomoc.

pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 1846048
    kidzar89
    Poziom 17  
    dość żmudne rozwiązanie, potrzebuje tylko plik z odpowiednim formatem pisma
  • #5 1846206
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    witam, samego progamu to nie wiem czy w ogole takowy jest ale jak juz to bedzie ciezko znalezc a jeszcze zeby mial polskie znaki to juz w ogole odlot :) ale moim skromnym zdaniem szybciej ci pojdzie z wyszukaniem odpowiedniego pliku *.tff dla worda
  • #6 1846234
    kidzar89
    Poziom 17  
    No właśnie... , ucieszę się jak znajdę plik bez polskich znaków bo dorobić sobie je jest o wiele łatwiej.

A tak poza tym to ten styl potrzebny mi jest aby odrobić zadanie z rys. technicznego. Gość kazał zapisać całą kartkę brystolu A4 pismem technicznym, a mój plan jest taki aby napisać to w wordzie i zostawić same prawie niewidoczne kontury liter a potem to zamalować ołówkiem. Sprytne nie. :D

Proszę o pomoc w poszukiwaniu odpowiedniego pliku.

pozdr
  • REKLAMA
  • #7 1846246
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    kidzar89 napisał:
    aby napisać to w wordzie i zostawić same prawie niewidoczne kontury liter a potem to zamalować ołówkiem. Sprytne nie

Byłby ślepcem, gdyby się w tym nie połapał.
  • #8 1846269
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 36
    hehe, moi kumple w technikum na to wpadli, ale nauczyciel byl jeszcze sprytniejszy i po prostu jak ktos przynosil gotowa prace, to przed ocenieniem gumka scieral 2-3 literki w srodku :) i odrazu wiedzial czy byly recznie pisane, czy drukowane najslabsza jakosci w kolorze szarym...
  • #10 1846315
    kidzar89
    Poziom 17  
    Ok. Wielkie dzięki marek216, tyko jak to teraz uruchomic w wordzie ?

pozdr.
  • REKLAMA
  • #11 1846344
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    poprostu znajdź katalog z czcionkami w windowsie i dorzuc tam te pliki :)
  • #12 1846351
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    kidzar89 napisał:
    tyko jak to teraz uruchomic w wordzie ?

1. Nie uruchomić, tylko zainstalować.
    2. Nie w Wordzie, tylko pod Windowsem.
    3. bardzo prosto. Ściągnij pliki i dodaj nową czcionkę. Będzie dostępna dla wszystkich aplikacji.
  • Pomocny post
    #13 1846356
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Ściągasz obydwa pliki .ttf, zapisujesz na dysku a następnie instalujesz nową czcionkę z Panelu Sterowania > Czcionki i pokazujesz miejsce gdzie zapisałeś te dwa pliki.
    Czcionka wygląda tak:
    Załączniki:
    • Program do pisania pismem technicznym z cienkimi obramówkami liter i cyfr iviewcapture_date_24_09_2005_time_20_15_12.jpg (122.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1846393
    kidzar89
    Poziom 17  
    Dzięki.

Powiadmie was jak mi poszło z nauczycielem

pozdr.
  • #15 1847630
    kidzar89
    Poziom 17  
    Witam.

pojawił się jeszcze jeden problem, jak ustawić odstępy między wyrazami na 1 cm. Czy można zmienić kolor pisma aby jak najbardziej był niewidoczny, coś pomiędzy białym a szarym (wiem że można wybrać podstawowe kolory ale ja chcę większą paletę barw, coś jak w paincie).

pozdr.
  • REKLAMA
  • #16 1847701
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    kolor czcionki to chyba nie problem zmienić w wordzie ?
    jest chyba co stakiego jak kolory niestandardowe ? ( albo mi sie już programy z MS zaczynają mylić :) ) ,
    odstepy miedzy litekami chyba też dawało sie zmieniac a jak nie to od czego jest spacja ?
  • #17 1847763
    kidzar89
    Poziom 17  
    Mam worda 97 i da się ustawić każdy kolor tła a nie liter, jak twoim zdaniem można to zrobić bo nie bardzo wiem.

Odstępy spacji są większe jak 1 cm, jak to zmienić ?

pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano programu lub czcionki do pisma technicznego z cienkimi obramówkami liter i cyfr, które umożliwiłyby napisanie tekstu w Wordzie z konturami liter do późniejszego zamalowania ołówkiem. Zamiast programu, zalecano znalezienie i zainstalowanie odpowiednich czcionek w formacie .ttf, które można pobrać z internetu (np. darmowe czcionki TTF). Instalacja polega na dodaniu plików czcionek do katalogu czcionek systemu Windows poprzez Panel Sterowania. Dyskutowano także o problemach z polskimi znakami oraz o ustawianiu odstępów między wyrazami (np. na 1 cm) i kolorze czcionki w Wordzie 97, gdzie można stosować kolory niestandardowe, choć zmiana odstępów wymagała dodatkowych ustawień. Wskazano, że pismo techniczne jest trudne do znalezienia w formie gotowego stylu w Wordzie, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest użycie odpowiedniej czcionki z cienkimi konturami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA