logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odinstalować niewidoczne sterowniki karty graficznej w Windows?

lolek99 24 Wrz 2005 23:25 44899 11
REKLAMA
  • #1 1846800
    lolek99
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    czesc. mam problem. zainstalowalem sterowniki do karty graficznej. chce je teraz odinstalowac i zainstalowac starsze. chcac je odinstalowac wchodze do dodaj lub usun programy w panelu sterowania i nie widze aby sterowniki znajdowaly sie tam na liscie. postanowilem przeinstalowac te sterowniki. wchodze do dodaj lub usun programy i dalej tych sterownikow nie widze na liscie. jak mam odinstalowac te sterowniki? z gory THX
  • REKLAMA
  • #2 1846817
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    jakie to sterowniki ?
  • REKLAMA
  • #3 1846821
    lolek99
    Poziom 16  
    do nvidia 71.89. mam win xp z sp2
  • #4 1846899
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Mój komputer-właściwości-sprzęt-menadżer urządzeń-karty graficzne-GF... i odinstaluj.Restart i uruchom w trybie awaryjnym (F8) i użyj DriveCleaner'a i usuń pozostałości.
  • #5 1846956
    lolek99
    Poziom 16  
    "nie mozna odinstalowac urzadzenia. urzadzenie to moze byc wymagane do rozruchu komputera.:(
  • #6 1847005
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Moj komp.....GF-własciwości-sterownik-odinstaluj.
  • #7 1847013
    lolek99
    Poziom 16  
    juz mowilem ze sie nie da:(
  • REKLAMA
  • #9 1847115
    jarsaw
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    a probowales ( przywroc oryginalny sterownik) lub przywracanie systemu
  • REKLAMA
  • #10 1848034
    lolek99
    Poziom 16  
    niestety zadnym z tych sposobow nie da sie ich odinstalowac a przywracania systemu nie moge zrobic bo nie utworzylem wczesniej punktu przywracania. nie macie jakis innych sposobow?

da sie tylko wylonczyc karte graficzna.
  • #11 1848750
    marcino30
    Poziom 12  
    Witam:)
    Spróbuj tryb awaryjny i wyrzucić ręcznie stery z systemu(windows-system32-i tam szukac ale najpierw odznacz w opcjach folderów-widok-ukryj rozszerzenia znanych plików i widok ikon mają być kafelki aby było widać pełny opis plików)
    Ja właśnie tak rozwiązuje takie problemy a taki miałem przed tygodniem już nie pierwszy raz.
    A i jeszcze jedno raz musialem wyciągnąć karte Gf z kompa i włożyć inną a miałem pod ręką ati ,komp sie uruchomił i odinstalowałem stery.Po zamianie kart było ok .
    Pozdro
  • #12 1848849
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    a zainstaluj po prostu nowe z managera urzadzen - zastepujac stary.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odinstalowaniem sterowników karty graficznej NVIDIA w systemie Windows XP SP2, ponieważ sterowniki nie są widoczne w "Dodaj lub usuń programy". Próby odinstalowania przez Menedżer urządzeń kończą się komunikatem, że urządzenie jest wymagane do rozruchu systemu. Proponowano uruchomienie systemu w trybie awaryjnym i użycie narzędzi takich jak DriveCleaner oraz programów do usuwania sterowników dostępnych na guru3d.com. Inne sugestie to ręczne usuwanie plików sterowników z katalogu systemowego (WindowsSystem32) po wyłączeniu ukrywania rozszerzeń plików oraz zastąpienie sterowników nowymi przez Menedżer urządzeń. Przywracanie systemu nie jest możliwe z powodu braku punktu przywracania. W ostateczności zasugerowano fizyczną wymianę karty graficznej na inną, co umożliwiło odinstalowanie sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA