Ja też bym chciał polecieć z rodziną na Marsa - i najlepiej wrócić następnego dnia...
Marcinj2 napisał: 1. Zamontowana na słupie na wysokości 4 m. Obejmuje teren długości 150 m, szeroki ok. 150 m. Jak najszerszy kąt. Zależy mi na dobrym obrazie w nocy.
Gdzie jest zlokalizowany ten słup w stosunku do obserwowanego obszaru? Na jakimś jego boku? W narożniku?
Jeśli na boku, to trudno będzie za pomocą jednej kamery w sposób efektywny zrealizować obserwację sceny o poziomym kącie widzenia 180 stopni. Dlaczego? Maksymalne kąty poziome dla standardowych obiektywów szerokokątnych (dostępnych standardowo lub w zestawie ze standardową kamerą zintegrowaną) to około 90 stopni. I już te obiektywy charakteryzują się sporymi zniekształceniami geometrycznymi. A stosując obiektyw typu "rybie oko" zniekształcenia są na tyle duże, że nawet z odległości kilku metrów możemy mówić co najwyżej o obrazie poglądowym.
Jeśli w narożniku - to możemy to (pole widzenia) "ogarnąć" jedna kamerą. Zastanówmy się jednak, co ta kamera zobaczy, gdy obserwowany obiekt będzie się znajdował na krańcach obserwowanego obszaru: w odległości 150 metrów, czy nawet ponad 200 metrów (wszak przeciwległy narożnik znajdzie się w odległości 212 metrów, czyż nie?).
Załóżmy, że autor naszego tematu zaopatrzy się w "wypasioną" kamerę o rozdzielczości 4K (rozdzielczość pionowa dwa razy większa niż w przypadku kamery Full HD, rozdzielczość pozioma również dwa razy większa - łączna rozdzielczość zatem 4 razy większa niż w przypadku Full HD i wynosi ponad 8 megapikseli).
Jeśli obiekt obserwowany przez taką kamerę wyposażoną w obiektyw o ogniskowej ok. 2,8mm (czyli poziomy kąt widzenia ok. 90 stopni) będzie oddalony od kamery:
- o 150 metrów, to jego rozdzielczość przestrzenna wyniesie ok. 12 pikseli na metr;
- o 210 metrów, to jego rozdzielczość przestrzenna wyniesie ok. 9 pikseli na metr.
Przykładowy widok grupy 4 osób na ekranie monitora poniżej (osoby znajdują się w centrum ekranu; w prawym rogu ekranu znajduje się okienko z natywnym przedstawieniem rzeczywistej rozdzielczości przestrzennej na ekranie Full HD, na którym zrobiłem zamieszczony zrzut ekranowy):
Marcinj2 napisał: Obejmuje teren długości 150 m, szeroki ok. 150 m. Jak najszerszy kąt. Zależy mi na dobrym obrazie w nocy.
Przykro mi, ale jedna diodą, czy nawet całą macierzą diód LED zamontowanych w kamerze takiego obszaru się nie doświetli. Konieczne będzie zastosowania całej baterii potężnych reflektorów (światła widzialnego lub podczerwieni).
Marcinj2 napisał: 2. Zamontowana na maszcie ok. 6 m nad ziemią. Ma obserwować pole z uprawą truskawek, a więc bardzo duży teren. Jak najszerszy kąt.
Uwagi jak powyżej.
Marcinj2 napisał: Rejestrator BCS-CVR0801A (...) Wiem, że rejestrator to staroć, dlatego też rozglądam się za innym.
Może być używany.
Pierwszym etapem jest dobór kamer. Wybór właściwego/kompatybilnego rejestratora będzie wtedy już tylko przyjemnością.