logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego zasilacz w plafonie LED buczy tylko w jednej łazience?

HakeN7 15 Sty 2020 20:16 5430 4
REKLAMA
  • #1 18405469
    HakeN7
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam kolegów i koleżanki. Na początku wspomnę , że nieobca jest mi funkcja szukaj i zwiedziłem już rożne fora i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
    Klika dni temu zakupiłem w popularnym markecie ogólnobudowlanym dwa identyczne plafony LED do oświetlenia moich dwóch łazienek. Po zamontowaniu w jednej z łazienek plafon działa poprawnie i cisza. W drugiej plafon działa poprawnie i tu denerwujący problem , wbudowany zasilacz/transformator buczy. Udałem się do sklepu ,wymieniłem plafon , zamontowałem i to samo. Kolejnym moim krokiem była zamiana plafonów miejscami - z łazienki gdzie nie buczy do tej drugiej i na odwrót. Okazuje się że w jednej tylko łazience plafon buczy. To znaczy ten sam zamontowany w jednej cisza w drugiej buczy.
    Zastanawiam się co jest przyczyną i jak to wyeliminować. Proszę szanowne koleżeństwo o pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18405484
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4560
    Może sposób mocowania, lub to na czym jest zamocowany powoduje, że jest cicho, lub głośno?
  • REKLAMA
  • #3 18405502
    HakeN7
    Poziom 10  
    Plafony zamocowane są tak samo. W łazience gdzie występuje problem testowałem już różne warianty zamocowania nawet taki że plafon dosłownie wisiał w powietrzu na samym kablu zasilającym. Cały czas to samo. Rozebrałem nawet ten zasilacz z obudowy i odkręciłem od podstawy lampy i nadal to samo. Buczy ...
  • REKLAMA
  • #4 18405521
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4560
    Jak na razie, moje pomysły się skończyły... a wielkość napięcia, czy są na tej samej fazie, czy może na różnych, bo myślę, że to dom jednorodzinny (zasilony trój- fazowo).
  • #5 18405540
    HakeN7
    Poziom 10  
    Dom jednorodzinny zasilany trojfazowo. Napięcie takie same. Istnieje duże prawdopodobieństwo że są na innej fazie. Jeszcze tego nie zbadałem.
REKLAMA