logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z wymianą zasilacza LED w plafonie - migający plafon, brak identycznych parametrów

affek 16 Mar 2023 12:33 1251 6
REKLAMA
  • #1 20491967
    affek
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

mam mały problem, podmieniłem ostatnio w przedpokoju zwykły żyrandol na plafon LED, który po pewnym czasie zaczął migać, w celu wyeliminowania usterki chcę wymienić zasilacz niestety średnio orientuje się w zasilaczach LED i nie wiem jaki mógłbym użyć w zastępstwie albo jakiego szukać bo po wrzuceniu parametrów z poniższego do internetu nie mogę znaleźć identycznego (tak samo nie mogę znaleźć firmy która go wyprodukowała) Czy mógłbym prosić o jakąś pomoc czego szukać co spełni wymagania (zależy mi też na małym rozmiarze żeby zasilacz schował się w plafonie) ? Może mieliście doczynienia z miganiem plafonu led i są jakieś inne rozwiązania ? Dodam że w całym domu wymieniłem żyrandole na plafony (ok 8 szt.) i tylko ten miga.

Problem z wymianą zasilacza LED w plafonie - migający plafon, brak identycznych parametrów Problem z wymianą zasilacza LED w plafonie - migający plafon, brak identycznych parametrów Problem z wymianą zasilacza LED w plafonie - migający plafon, brak identycznych parametrów
  • REKLAMA
  • #2 20492013
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 444
    affek napisał:
    Dodam że w całym domu wymieniłem żyrandole na plafony (ok 8 szt.) i tylko ten miga.

Pewnie padły diody w plafonie. Podstaw zasilacz z drugiego identycznego plafonu i będziesz wiedział czy to zasilacz, czy diody LED. Stawiam na diody. Zasilacz będziesz miał na zapas, jak rzeczywiście padnie w innym plafonie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20492019
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    Powodem migania może również być sama lampa, nie koniecznie zasilacz.
    Ja na Twoim miejscu, dla sprawdzenia, podmieniłbym zasilacze. Ze sprawnej do tej migającej.
  • REKLAMA
  • #4 20492047
    affek
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Jeszcze zapomniałem dorzucić że tam jest przełącznik schodowy jakby to miało znaczenie
  • Pomocny post
    #5 20492052
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 444
    Podmień zasilacz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #6 20492162
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    affek napisał:
    Jeszcze zapomniałem dorzucić że tam jest przełącznik schodowy jakby to miało znaczenie
    Może, lecz nie musi. Zależy jakiego typu łączniki zostały zastosowane.
    Tak jak Ci poradziliśmy, podmień zasilacze.
  • REKLAMA
  • #7 20493000
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 542
    Zasilacze na podmianę:
    - Tridonic LC 57/700-1050/54 flexC lp SNC4, ustawiony na 900 mA
    - Osram IT FIT 60/220...240/1A2 CS L, ustawiony na 900 mA

Oczywiście na początek wskazane jest sprawdzić czy się zmieszczą...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z migającym plafonem LED po wymianie z żyrandola. Podejrzewa, że przyczyną może być zasilacz, ale nie ma pewności, czy to on, czy diody LED są uszkodzone. Inni uczestnicy dyskusji sugerują podmianę zasilacza z innego identycznego plafonu w celu diagnozy. Wskazują również, że miganie może być spowodowane zastosowaniem niewłaściwych łączników. Użytkownik dodaje, że w instalacji znajduje się przełącznik schodowy. Proponowane zasilacze do podmiany to Tridonic LC 57/700-1050/54 flexC lp SNC4 oraz Osram IT FIT 60/220...240/1A2 CS L, oba ustawione na 900 mA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA