logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł na ekogroszek nie osiąga zadanej temperatury

fefka16 17 Sty 2020 12:27 12453 5
REKLAMA
  • #1 18408608
    fefka16
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam!

Problem jak w temacie. Kocioł i instalacja nowe, na początku było palone drewnem i wszystko było ok. Problem jest kiedy pali się ekogroszkiem, Kocioł nie osiąga zadanej temperatury i nie wypala dobrze ekogroszku, osiąga temperaturę od 40 do 46 i nie więcej ciągle jest w systemie pracy i nie przechodzi w stan podtrzymania efekt jest taki, że marnuje się dużo węgla i chyba niepotrzebnie ta ciągła "praca" cały czas działa dmuchawa a powinien chyba nagrzać do zadanej temperatury i przejść w stan podtrzymania. Wiem, że przyczyn może być sporo ale może miał ktoś podobny problem albo może pomóc. Dodam że nie pomagają zmiany ustawienia podawania węgla i przerwy w podawaniu. Sterownik Technix Agros PID.
    Proszę o podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 18408635
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 502
    Jaki to ekogroszek? Jaka kaloryczność?
  • REKLAMA
  • #3 18408637
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Pracuje w PID czy w dwustanie? Bo jeżeli w PID to on nie ma przechodzić w podtrzymanie tylko ma modulować moc.

Podaj jakie masz nastawy to może ktoś podpowie
  • REKLAMA
  • #4 18408686
    fefka16
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Nazwy ekogroszka nie znam ale kalorycznosc to 29. Pracuje w PID ale jest w ciągłej "pracy" bo nie nagrzewa do zadanej tempoeratury tylko do okolo 42-44. Nastawy w tej chwili to 8 sek podawania i 45 sek. przerwy ale jak je zmieniam to nie ma wiekszego znaczenia mysle ze problem jest w czym innym
  • REKLAMA
  • #6 18408869
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 351
    Dmuchawa na ile nastawiona? Mam też argos i pracuje w PID cały czas. Np około 20% wydajności. Kiedy np zmniejszę czas podawania bądź wydłużę czas przerwy to automatycznie oscyluje po stabilizacji na około 30% zależne od tego ile zmienię nastawy. To maszyna i sama wie jak pracować. Żaden człowiek nie ustawi lepiej w dwustanie niż niż sam procesor sobie "pomyśli" w PID
    Ile masz nastawione na kotle? Ja mam 50 stopni i jak dam chociaż 55 to zaraz wchodzi na 100% wydajności i tak długo pracuje aż nabije do 55 stopni. W tym czasie im bliżej zadanej temperatury tym wydajność (moc kotła ) spada do około 20%. W podtrzymanie wchodził latem jak grzałem na CWU
REKLAMA