Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kocioł na ekogroszek Elektromet 10kw - złe ustawienia

Representant 15 Dec 2020 20:53 912 0
    Representant
    Level 3  
    Dzień dobry
    Dwa tygodnie temu hydraulik podłączył nam nowy kocioł Elektromet 10kW z podajnikiem i od tamtego czasu nie dopala ekogroszku (testowałem ekogroszek z trzech składów).
    Ustawienie palnika:
    -Dmuchawa rozpalanie [%] - 50
    -Podawanie praca[s] - 6
    -Pauza praca[s] - 15
    -Dmuchawa praca MAX[%] - 25
    -Dmuchawa praca MIN[%] - 8
    -Typ modulacji - FL2
    -Podawanie podtrzymywanie[s] - 5
    -Postój podtrzymywanie[min] - 5
    -Dm. praca podtrzym[s] - 30
    -Dm. postój podtrzym[min] - 5
    -Dm moc podtrzymywanie[%] - 25

Ustawienie kotła:
    -Temperatura zadana kotła - 50 stopni - Hydraulik ustawił tak mało, bo jeszcze nie mieszkamy w tym domu a w kotle się pali żeby woda nie zamarzła
    -Tryb pracy - ciągły
    -Histereza - 5stopni
    -Temp. MIN pomp - 40stopni

Drugim problemem jest to że kocioł nie przechodzi w tryb podtrzymywania. Cały czas podaje paliwo, cały czas pracuje wentylator(chyba na 10%). Kocioł spala od 0.42kg/h do 0.5kg/h w tym trybie. Temperatura kotła waha się między 50 a 54. Jeden raz przez przypadek udało mi się włączyć tryb podtrzymywanie kiedy to zmieniłem temp. zadana kotła z 50 na 55 a potem po jakimś czasie zmniejszyłem z powrotem na 50. Kocioł po chwili zmienił z Modulacja fl2 na podtrzymywanie, wentylator się wyłączył a podajnik przestał podawać paliwo(tak szybko). Spalanie zmniejszyło się wtedy na 0.08kg/h. Myślałem że kocioł się jakoś odblokował bo przez parę godzin palił do 55stopni a potem przełączał w tryb podtrzymywanie do 45stopni.

Możecie zerknąć na te ustawienia i podpowiedzieć co zmienić bo ja jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o te nowe kotły. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.