logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Oled C9 - Niewyraźny obraz TVN i przeskakiwanie przy meczach

Pantadek 27 Sty 2020 21:44 6726 10
REKLAMA
  • #1 18431383
    Pantadek
    Poziom 5  
    Witam serdecznie.

Kupilem Oleda LG C9. Niestety mam duży problem i prosze o pomoc.
    Problem z ktorym sie borykam, to 1) kalibracja obrazu - obraz jest niewyraźny, nieczysty, niezbyt ostry podczas ogladania zwykłej telewizji np TVN. Dekoder mam nbox ten czarno-biały, do tego nowy kabel hdmi oraz szybki internet. Telwizja satelitarna. Problem ten nie wystepuje podczas ogladania filmów z płyty na PS4 czy podczas grania, wtedy obraz jest czysty i co tu duzo mowic, przepiękny. Ogladajac Youtube na tv obraz tez jest super, bez zastrzeżeń. Natomiast sama telewizja i zwlaszcza ogladanie meczow pilki noznej to lekki dramat. Obraz gorszy niz na moim starym 10 letnim samsungu. To pierwsza rzecz. Druga, ważniejsza (!!), to przeskakiwanie obrazu :/ Mianowicie mam problem z ruchomym obrazem, z czyms w rodzaju poruszania sie klatka po klatce np trybun pilkarskich podczas ogladania pilki noznej, czy innych dynamicznych programow, gdzie akcja toczy sie na wysokiej intensywnosci. Kiedy kamera jest w ciągłym ruchu ten obraz mi przeskakuje, nie da sie tego ogladac. Obraz nie jest plynny.
    TruMotion mam ustawiony na gladki, redukcja szumow na wysoka i to samo plynna gradacje. Prosze pomóżcie.
  • REKLAMA
  • #2 18431442
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 863
    TV nowy? zleć problem gwarantowi.
  • REKLAMA
  • #3 18431478
    Pantadek
    Poziom 5  
    Nowiutki. 3 dni ma.
  • #4 18431485
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 863
    To idź wymień na inny egzemplarz lub zmień stajnię na inną np Panasonic.
  • #5 18431756
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1826
    Pantadek napisał:
    (...) Kiedy kamera jest w ciągłym ruchu ten obraz mi przeskakuje, nie da sie tego ogladac. Obraz nie jest plynny.
    TruMotion mam ustawiony na gladki, redukcja szumow na wysoka i to samo plynna gradacje. Prosze pomóżcie.

TV działa idealnie z dekoderem, jednak wszystkie "mołszyny", "picztery", "mówie" i "sinemy" przestaw na pozycję OFF (wyłącz wszystkie, które dają się wyłączyć).
    Przy sygnale cyfrowym z dekodera TV służy już tylko jako monitor i nie potrzebuje dodatkowych konwersji.
    W dekoderze - jeśli masz takie ustawienia - ustaw:
    -rozdzielczość 1080i
    -odświeżanie na 50 Hz

Ustawienie dekodera na 30 lub 60 Hz (przy systemie przesyłu 50 Hz i 1080i)
    musi skutkować klatkowaniem i w rezultacie "starym kinem".
  • REKLAMA
  • #6 18431773
    Pantadek
    Poziom 5  
    Z tego co pamietam to 99% dekoder mialem ustawiony na 60hz i rozdzielczosc 1080i, ale sprawdze to jeszcze jak wstane. To ktore z tych trybów po wyłączeniu mołszynów i innych cinemów mam zostawic jako włączone? :)

Czekaj, czekaj, o ktorych opcjach mowimy ze mam wylaczyc? Nie o trybie ekranu? Czy mowimy o tych gdzie jest redukcja szumow, plynna gradacja itd itd ?

Dodano po 8 [godziny] 9 [minuty]:

Problem klatkujacego obrazu rozwiązany :) w dekoderze mialem ustawione 60hz. (Dzieki pikarel)

Pozostaje teraz jeszcze jakość obrazu w szczególności meczów piłki nożnej na kanałach eleven, canal itd.

Tryb macie sport?
    Jak macie ustawione poniższe ustawienia ?

Obraz/ustawienia trybu obrazu
    Sterowanoe zaawansowane :

Kontrast dynamiczny : (mam niska)
    Kolor dynamiczny : (mam niska)
    Super rozdzielczosc (mam wysoka)
    Gamma (mam srednia)

Opcje obrazu :
    Redukcja szumów (mam wysoka)
    Redukcja szumow MPEG (mam wysoka)
    Plynna gradacja (mam wysoka)
    Poziom czerni (mam niski)
    Prawdziwe kino (mam wylaczone)
    TruMotion (mam gładki)

Dobrze to mam ustawione?
  • #7 18432823
    pikarel
    Poziom 39  
    Pantadek napisał:
    (...)Problem klatkujacego obrazu rozwiązany :) w dekoderze mialem ustawione 60hz. (Dzieki pikarel)

Cieszę się, że pomogłem
    Pantadek napisał:
    Pozostaje teraz jeszcze jakość obrazu w szczególności meczów piłki nożnej na kanałach eleven, canal itd.

Tryb macie sport?
    Dobrze to mam ustawione?

Nie, masz ustawić własne preferencje, czyli powinno być Użytkownika.
    Pantadek napisał:
    Jak macie ustawione poniższe ustawienia ?
    Obraz/ustawienia trybu obrazu
    Sterowanoie zaawansowane :

-Kontrast dynamiczny : (masz niska) - Wyłącz! ("pompowanie" poziomu czerni)
    -Kolor dynamiczny : (masz niska) Wyłącz (właściwa obróbka jest już po stronie studia nagraniowego i nadawcy)
    -Super rozdzielczość (masz wysoka) - Wyłącz! (z ogórka kiszonego dotąd nikt nie zrobił zielonego)
    -Gamma (masz średnia) - Gamma ustawia się raz, w trakcie produkcji matrycy; jeśli producent udostępnił to ustawienie, poczytaj tu:
    https://www.eizo.pl/baza-wiedzy/ksztalt-krzywej-gamma-reprodukcja-kolorow/
    i jeśli według Ciebie jest źle - to je zmień, jeśli już wiesz, co tym osiągniesz

Opcje obrazu :
    -Redukcja szumów - Wyłącz! (strumień ich nie zawiera)
    -Redukcja szumow MPEG - Wyłącz! (j/w)
    -Plynna gradacja - Wyłącz! (pomnożenie niczego daje daje nic)
    -Poziom czerni (mam niski) - Wyłącz, ten poziom ustawia się RAZ, właściwym poziomem kontrastu i jaskrawości
    -Prawdziwe kino (masz wylaczone) - Ok (kolejny, dublujący się poprawiacz kontrastu)
    TruMotion - Wyłącz! - Kolejny "poprawiacz", wprowadzający dodatkową, niepotrzebną obróbkę strumienia, szczególnie pogorszający oglądanie transmisji sportowych; piłka w dalekich ujęciach potrafi "ciągnąć" dodatkową smugę, poza tą, która jest tworzona przez czas "migawki" kamery

Te wszystkie dodatki mają uatrakcyjnić produkt, odróżniając go od produktu innej marki, taka walka na nazwy;
    w tym prześciganiu się na dodatki nawet nie utworzono standardu nazw dla nich, te same "mołszyny" różnią się nazewnictwem w różnych markach.
    Wyścig po kasą klientów trwa, choć "mołszyny" przy cyfrowym strumieniu potrzebne są, jak zeszłoroczny śnieg.
    Istnienie odszumiaczy i "mołszynów" w trakcie obróbki obrazu uzasadniał jedynie odbiór przez TV LCD transmisji analogowej, a ta została zaprzestana już całkowicie, i to na całym świecie; dodatki, jak widać, mają się dobrze :)
  • #8 18434722
    Pantadek
    Poziom 5  
    Musze przyznac, że mnie bardzo zdziwiłes tą propozycją ustswien większości opcji na wył. :) Ale dziekuje, sprobuje zrobic jak piszesz.
  • REKLAMA
  • #9 18435086
    pikarel
    Poziom 39  
    Nie ma się czemu dziwić; monitor z najwyższej półki (graficy takich używają) ma wiele ustawień, ale próżno szukać tam tych opcji obrazu, które są dostępne w TV, a które zaleciłem Ci wyłączyć całkowicie.
    Powód jest prosty; jeśli sygnał dostarczony do urządzenia (tu TV z dekoderem SAT lub IPTV) jest kompletnym strumieniem cyfrowym i jest identycznym sygnałem, jak ten dostarczony do monitora - to nie ma racjonalnego powodu ingerować w jego zawartość, bo jak napisałem wcześniej - każda dodatkowa konwersja działa destrukcyjnie na oryginał i są marne szanse na poprawę jego zawartości oraz zasada, że z kiszonego ogórka...
    Pomijam obróbkę archiwalnych materiałów (redukcja szumów, regeneracja barw) bo tę wykonuje się dużo wcześniej, na poziomie studia, a nie w odbiorniku TV, a poziom "szumów" w niskiej czerni przy dobrze ustawionym kontraście, jaskrawości, nasyceniu i gammie jest akceptowany (z odpowiedniej dla przekątnej matrycy odległości) przez ludzkie oko.
    Przecież zasada kina i TV od zawsze polegała na oszustwie oka i mózgu.

LG Oled C9 - Niewyraźny obraz TVN i przeskakiwanie przy meczach
    Ta plansza służy do ustawienia obrazu; wszystkie stopnie od bieli do czerni powinny być widoczne i możliwe do odzróżnienia między sobą (pole stopniowania od czerni do bieli, pod sześcioma kolorowymi kwadratami).
    Jest to niemożliwe do ustawienia przy włączonych "polepszaczach" (szczególnie kontrastu).
  • #10 18436198
    Pantadek
    Poziom 5  
    Wielkie dzieki za merytoryczne podejscie do tematu. Czyli paradoksalnie te wszystkie ulepszacze to tak naprawde pogorszacze i pic na wode. Marketing. Pytanie brzmi czy jestem w stanie czymkolwiek sobie poprawic obraz na moim telewizorze? Programy sportowe typu eleven, canal sport itd (pilka nozna, ktorej jestem wielkim fanem) nie odbieraja mi tak jakbym tego chcial. Np. pilkarz w przyblizeniu kamery jest bez zastrzezen - obraz bardzo dobry. Natomiast jak jest kamera oddalona na cale boisko czyli normalnie pokazywany mecz, to obraz nie jest wyraźny. Niezbyt ostry. Jest na to jakis sposob? Co np sadzisz o kalibracji ekranu, mianowicie o wydaniu kilku stowek złoty żeby przyjechal do mnie facet z profesjonalnym urzadzeniem do kalibracji. Ma to sens? Jeszcze mam pytanie do trybu gra. Jak mi sie uda wczesniej polozyc dzieciaki spac i nie ma zadnego meczu, to lubie sobie pograc na PS4. W przypadku tego trybu tez mam powyłączac te wszystkie ulepszacze? Działa to podobnie? Jakies sugestie? Dziekuje z gory.
  • #11 18436671
    pikarel
    Poziom 39  
    Obawiam się, że Twój problem to za mała odległość oczu od matrycy, przez to widzisz strukturę obrazu.
    Moim zdaniem nieruchomy obraz w rozdzielczości 1080 można oglądać z półtorej przekątnej matrycy (2 m), ale dynamiczne sceny (a szczególnie mecze) to odległość powinna wynosić przynajmniej 2,5 przekątnej (3,5 m).
    Przykład z życia: to, że ekran w kinie jest wielki nie oznacza, że najlepszym miejscem do oglądania jest nos przy ekranie, czyli pierwszy rząd, ale właśnie rzędy ostatnie, płynność ruchu odbierana przez wzrok jest tam największa.

Moim zdaniem kalibracja nie pomoże, lub nie zauważysz różnicy, polecam gorąco, żebyś sam doszedł do tego, jak ustawić kontrast i jaskrawość. Najważniejszą sprawą w plastyce obrazu jest stopniowanie czerni, a nie całe jej połacie na ekranie; czarna marynarka ma mieć widoczne wszystkie szczegóły, każde zagięcie, każdy guzik i fałdkę, nie może być czarną plamą, ze zlanymi kilkoma najniższych stopniami szarości - w jeden poziom.
    Rówie ważne jest oddzielenie najjaśniejszych stopni obrazu, one też nie mogą zlewać się białą plamę (oczywiście pomijam efekty zamierzone przez artystę, w filmie czy reportażu).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z telewizorem LG OLED C9, w tym niewyraźny obraz podczas oglądania telewizji (np. TVN) oraz przeskakiwanie obrazu podczas dynamicznych scen, takich jak mecze piłki nożnej. Po wymianie informacji, użytkownik dowiaduje się, że powinien wyłączyć różne opcje poprawy obrazu w dekoderze, takie jak redukcja szumów i super rozdzielczość, oraz ustawić rozdzielczość na 1080i i odświeżanie na 50 Hz. Użytkownik zauważa poprawę w kwestii klatkowania obrazu, ale nadal ma problemy z jakością obrazu podczas meczów. Dyskutanci sugerują, że odległość od ekranu może wpływać na postrzeganą jakość obrazu oraz że kalibracja telewizora może nie przynieść znaczącej poprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA