logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć czujnik zmierzchu ze zegarem do światła zewnętrznego?

minimaxi 28 Sty 2020 10:10 1389 3
  • #1 18432079
    minimaxi
    Poziom 15  
    Ocena: 119
    Chcę osiągnąć coś takiego: zapada zmrok, więc włącza się odpowiednie światło zewnętrzne, ale świeci wyłącznie do określonego czasu, np. do 22:00. Myślałem o połączeniu szeregowym z ustawionym odpowiednio wczesnym czasem startowym....

Czy konieczny jest zakup oddzielny czujnika zmierzchu i modułu zegara czy może jest już coś jako 2w1? Co Wy na to?
  • #3 18432108
    minimaxi
    Poziom 15  
    Dzięki, ale WZ30 ma regulowany czas pracy 1-8 godzin lub do świtu, czyli nie można ustawić godziny :(
    Nie ma czegoś taniego nawet <100W?
  • #4 18434375
    minimaxi
    Poziom 15  
    Mam w rozdzielni moduł czasowy dlatego wracam do pytania: w jaki sposób podłączyć szeregowo zegar i czujnik zmierzchu szeregowo, aby napięcie pojawiło się przy spełnieniu 2 warunków? Czy czujnik zmierzchu mógłby być zasialany wyjściem z zegara i gdy zegar da mu napięcie to się uaktywni tylko w określonym zakresie czasu.

Cz idzie zrobić coś takiego, co mam na myśli:
    1. Przycisk 1 - bezwarunkowe załączenie oświetlenia (obejście wszystkich czujników) -nawet w dzień
    2. Przycisk 2 - załączenie oświetlenia przez czujnik zmierzchowy (wspomagany zegarem np. do 22:00), bez względu na ruch -jak to zrobić? To byłoby też ew. losowe załączanie np. po 22:00
    3. jak w pkt 2 + czujnik ruchu przez całą noc -wtedy obejście zegara, żeby np. po 22 czujnik ruchu zadziałał?
REKLAMA