logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Marantz SR7002 słabe jarzenie wyświetlacza, zasil. końcówek mocy

Stachk 29 Sty 2020 17:32 855 8
REKLAMA
  • #1 18435507
    Stachk
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    W amplitunerze jest mało czytelny wyświetlacz - nie równe świecenie pikseli - ok. 30% jeśniejszych a reszta o połowę ciemniejsze, postanowiłem sprawdzić napięcia ale okazało się że są prawdłowe (napięcia zmienne). Przy okazji pomiarów napięć zauważyłem, że po wyłączeniu marantza z zasilania, spada raptownie napięcie w obwodzie końcówek mocy +-59V, po kilkunastu minutach jest już 0V, szczególnie szybko po stronie (-), wymieniłem oba kondensatory gł. 18000uF na nowe ale to nic nie dało, prąd spoczynkowy we wszystkich końcówkach jest prawidłowy. Proszę o pomoc, bo nie wiem czy tak powinno być.
  • REKLAMA
  • #2 18435547
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2033
    Witam,
    co to za wyswietlacz? VFD ? jezeli tak to musi byc zazenie rzedu 2-4V AC i anodowe rzedu 30V DC
    sprawdz w datasheet'cie wyswietlacza dokladne parametry,
    problem z nierownym swieceniem VFD to problem z jego zazeniem
    Pozdrawiam
  • #3 18435570
    Stachk
    Poziom 13  
    Witam, tak VFD, napięcia zmienne sprawdziłem na wyjściach z płytki zasilacza i są zgodne z podanymi na schemacie.
  • REKLAMA
  • #4 18435805
    Stachk
    Poziom 13  
    Pozwoliłem sobie tutaj podać link z dostępem do instrukcji serwisowej, może ktoś z niego skorzysta a tym samym ułatwi mi lokalizację w/w usterek. http://www.service.marantz.com/marantzServices/docs/serviceManual/SR8002_SM_VER3.pdf
    Jeszcze raz sprawdziłem napięcia zasilające VFD: AC5,5V i DC (-)28,8V są prawidłowe, dla pewności, wymieniłem też kondensatory elektrolityczne - bez poprawy.
    Odnośnie zasilania symetrycznego końcówek mocy (-)59V i (+)59V, po wyłączeniu amplitunera następuje szybki spadek napięcia na kondensatorach 2x 18000uF (nowe), szczególne (-)59V, po minucie jest OV.
    O ile pamiętam, analogicznie w wzmacniaczu Marantz PM-7200 napięcie utrzymywało się przez dłuższy czas.
  • #5 18438229
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2033
    Witam,
    z tego co znalazlem to interesuja cie napiecia FL1/FL2 i VKK, z tego co widze tam sa rezystory podciagajace wiec napiecia anodowe nie jest podawnawne na IC81, jak wyglada wzor tych segmentow czyli ktore sa jasniejsze a ktore ciemniejsze?
    Napiecia miezyles na wyswietlaczu czy w zasilaczu?
    "srodek" napiecia zazenia FL1/FL2 jest uziemiony sprawdz to - strona 68.
    Pozdrawiam
  • #6 18443308
    Stachk
    Poziom 13  
    Mam obecnie poważniejszy problem - podczas normalnego użytkowania, nie spodziewanie marantz wyłączył się i teraz po włączeniu miga szybko czerwona dioda "STANDBY" ok. 3x/sek.
    Próbowałem wyjść z ochrony, przyciskami: „Pure Direct, 7.1CH, CLEAR”. ale włączył się tylko na kilka sekund.
  • REKLAMA
  • #7 18453033
    Stachk
    Poziom 13  
    Wymiana uszkodzonego rezystora 0,33 ohm na płytce zasilania symetrycznego 15V załatwiło sprawę, amplituner teraz się normalnie włącza.
  • #8 18453042
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 650
    Stachk napisał:
    Wymiana uszkodzonego rezystora 0,33 ohm w zasilaniu symetrycznym 15V załatwiło sprawę, amplituner teraz się normalnie włancza.

To źle, bo powinien się włączać.
  • REKLAMA
  • #9 18464031
    Stachk
    Poziom 13  
    Zmierzone wartości napięć zasilania na płytce wyświetlacza są prawidłowe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Marantz SR7002, polegający na słabym jarzeniu wyświetlacza VFD, gdzie około 30% pikseli świeci jaśniej, a reszta jest znacznie ciemniejsza. Pomimo prawidłowych napięć zasilających, użytkownik zauważył szybki spadek napięcia w obwodzie końcówek mocy po wyłączeniu urządzenia. Po wymianie kondensatorów elektrolitycznych problem nie ustąpił. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia napięć anodowych oraz rezystorów podciągających. Użytkownik napotkał dodatkowy problem z migającą diodą "STANDBY", co sugerowało awarię. Ostatecznie wymiana uszkodzonego rezystora na płytce zasilania symetrycznego 15V rozwiązała problem z włączaniem amplitunera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA