logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nie można skonfigurować programu pocztowego w poczcie home

lukpio3 31 Sty 2020 17:58 1074 10
REKLAMA
  • #1 18440354
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 169
    Cześć,
    Mam nadzieję że tu znajdę pomoc bo niestety obsługa techniczna z home.pl poległa. Program pocztowy outlook 2007. Nie daje się skonfigurować w ogóle poczty. Program ciągle zgłasza komunikat że login lub hasło są niepoprawne. Program zdalnie próbowała nawet konfigurować obsługa techniczna. Nie dali rady. Ciągle ten sam błąd. Logowanie przez stronę home.pl działa bez problemu na tym samym userze i haśle co podaję w programie. Program nie idzie. Nie wiem w czym może tkwić problem. Spotykam się z czymś takim pierwszy raz w życiu a mam już za sobą tysiące skonfigurowanych skrzynek pocztowych bo swego czasu pracując w jednej z firm w branży IT, robiłem takie rzeczy na codzień. Nawet próbowaliśmy zamiast nazwy domenowej w użytkowniku podawać nazwę serwerową czyli zamiast user(_at_)domena.pl, user(_at_)serwer1234.home.pl Zero efektu. Bez przerwy błędny user lub hasło. Będę dozgonnie wdzięczny osobie która wskaże w czym może tkwić problem. System operacyjny to Windows 10 Pro. Zarówno program pocztowy jak i windows to oryginalne oprogramowanie, nie ściągane z internetu.
  • REKLAMA
  • #2 18440391
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1195
    lukpio3 napisał:
    System operacyjny to Windows 10 Pro. Zarówno program pocztowy jak i windows to oryginalne oprogramowanie, nie ściągane z internetu.

A ściągane z internetu to dla ciebie są piraty?
    Sprawdzałeś na innym programie pocztowym? Jaki masz serwer poczty przychodzącej? Ja używam TB i czasem się tak zdarza z kontami na wp i za każdym razem to ich wina i naprawia się za jakiś czas samo.
    Może któraś z przeglądarek których używasz jest na stałe zalogowana na twojej poczcie. Zainstaluj inny program albo nawet skorzystaj z tego windowsowego i zobacz czy to samo.
  • REKLAMA
  • #3 18440398
    lukpio3
    Poziom 21  
    Patrzyłem na tym windowsowym. Również jest to samo. Oczywiście mogę pobrać jeszcze np Thunderbird'a ale nie sądzę aby coś to zmieniło.
  • REKLAMA
  • #4 18440576
    bumble
    Poziom 40  
    Uważasz zatem, że to wina programów pocztowych? Może konfiguracja? Używasz SMTP? Program konfiguruje się sam a podajesz tylko login i hasło?
  • #5 18441090
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2053
    lukpio3 napisał:
    serwer1234.home.pl

Piszesz że tak próbowałeś a na stronie o konfiguracji konta jest trochę inaczej - np. serwer123456.home.pl,.
    Nie wiem czy to twój błąd czy tutaj nie dopisałeś dwóch cyferek.
  • #6 18441184
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    Z jakiej sieci internet? Jakie protokoły i jakie porty do nich konfigurujesz? Może jakieś zrzuty z konfiguracji?
  • #7 18442369
    lukpio3
    Poziom 21  
    ta_tar napisał:
    lukpio3 napisał:
    serwer1234.home.pl

Piszesz że tak próbowałeś a na stronie o konfiguracji konta jest trochę inaczej - np. serwer123456.home.pl,.
    Nie wiem czy to twój błąd czy tutaj nie dopisałeś dwóch cyferek.

To nie jest prawdziwa nazwa serwera. Podałem jedynie przykład. Konfigurację mojego programu sprawdzało nawet 2, powiedzmy 'ekspertów' z home i też nie wiedzieli co jest nie tak bo twierdzą że ustawienia są prawidłowe.

Internet z którego korzystam to Orange. Konto bez SSL. Port smtp 587 (na 25 też próbowaliśmy i nie było różnicy). Port POP3 995. Na IMAP i porcie 993 też próbowaliśmy i to samo. Jeszcze zastanawiam się nad usunięciem konta i dodaniem od nowa bo może tu jest jakiś problem. Pojęcia nie mam.
  • #8 18442398
    bumble
    Poziom 40  
    Nie da się chyba zmienić typu z pop na IMAP bez usunięcia konta i ponownego dodania. Zrob to i wybierz IMAP i automatyczna konfiguracja wtedy zrobi to serwer a ty podasz tylko hasło i login. A próbowałeś np na TB?
  • REKLAMA
  • #10 18442613
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2524
    W konfiguracji poprzez panel administracyjny home włączyłeś wcześniej obsługę IMAP i SMTP dla danego konta? Domyślnie są wyłączone.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 18821883
    lukpio3
    Poziom 21  
    Temat zamykam. Problem był po stronie home. Nie wiem dokładnie co zrobili ale coś tam zmienili u siebie, zrestartowali usługę i zaczęło działać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z konfiguracją programu pocztowego Outlook 2007 dla konta na home.pl, gdzie program zgłaszał błędne dane logowania, mimo że logowanie przez stronę działało poprawnie. Po próbach z różnymi ustawieniami, portami (587, 25, 995, 993) oraz protokołami (POP3, IMAP) i konsultacjach z obsługą techniczną, problem został rozwiązany po interwencji ze strony home.pl, która zmieniła ustawienia na swoim serwerze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA