logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie zaprogramować Baofeng GT-3TP Mark III online?

whiskyyy 01 Lut 2020 13:28 2307 10
REKLAMA
  • #1 18441853
    whiskyyy
    Poziom 9  
    Ocena: 54
    Kupiłem od znajomego całkowicie nowy nieużywany Baofeng GT-3TP Mark III. Jestem absolutnym amatorem, który zainteresował się radiotelefonami.
    Nie dostałem w komplecie instrukcji i musiałem ratować się wiadomościami z Internetu. Jak do tej pory zrozumiałem, że na samym początku należy:
    - 3-krotnie naładować do pełna baterię 7,4 V 3800 mAh Li-ion (formowanie baterii),
    - zaprogramować radiotelefon za pomocą:
    - płytki CD z oprogramowaniem (nie dostałem).
    - programu "Chirp" pobranego z internetu w wersji odpowiedniej do działającego systemu operacyjnego (dla mnie Linux - Ubuntu).
    Obecnie zapoznaję się z wszystkimi elementami interfejsu urządzenia, żeby wiedzieć, co do czego służy. Natomiast jak optymalnie zaprogramować radio on-line, jeżeli ktoś by był uprzejmy, to chciałbym to zrobić razem i z pomocą jakiegoś doświadczonego praktyka z forum. Może być link do sprawdzonej metody czy samouczka.

Pozdrawiam serdecznie.

PS. Proszę nie pisać o regulacjach prawnych, bo nie piszę z Polski.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18442072
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 755
    Załączniki:
    • GT-3TP User Manual.pdf (69.88 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Series UV-5 (UV-5R_UV-5RA_UV-5RE_UV-5R ) & GT-3 Series (GT-3_GT-3TP) Programming Software (update).rar (2.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 18442225
    whiskyyy
    Poziom 9  
    Jezeli Kolega pozwoli to mam jeszcze jedno pytanie:
    Czy jest jakis sposob, zeby sprawdzic rzeczywista ilosc energii zmagazynowanej w baterii ?
    Aktualnie naladowalem po raz pierwszy do maximum, chcialbym wiedziec ile to jest i jak sie bedzie zmienialo z czasem.
  • REKLAMA
  • #4 18442235
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2489
    whiskyyy napisał:
    Jak do tej pory zrozumialem, ze na samym poczatku nalezy:
    - 3 x krotnie naladowac do pelna 7.4V 3800mAh Li-ion Battery (formowanie baterii).
    Gdzie takie bzdury piszą?
  • REKLAMA
  • #5 18442272
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 755
    whiskyyy napisał:
    ...Czy jest jakis sposob, zeby sprawdzic rzeczywista ilosc energii zmagazynowanej w baterii ?

Realną pojemność baterii można określić tylko w tak zwanych rozładowywarkach.
    Są to procesorowe urządzenia które rozładowują baterię do bezpiecznego poziomu i mierzą ilość zgromadzonej w baterii energii.
    Ładowarki z pomiarem tak zwanych mili amperogodzin nie odzwierciedlają rzeczywistej pojemności baterii (dokładniej w tym wypadku pojedynczego ogniwa).
    Jeżeli ogniwo zapewnia czas pracy zgodny ze specyfikacją radiotelefonu to możemy uznać je za sprawne.
    Ogniwa Li-ion nie posiadają tak zwanego efektu pamięciowego i są gotowe do użycia bez żadnego formowania.
    W instrukcjach różnych sprzętów spotyka się informację o trzykrotnym naładowanu i rozładowaniu. Nie jest to proces wymagany, jednak po kilku ładowaniach ogniwo osiąga swoje optymalne parametry. Dotyczy to tylko nowych ogniw.
    Podsumowując: Ogniwo jest gotowe do pracy po pierwszym naładowaniu a pojemność możemy określić rozładowując ogniwo w specjalistycznej rozładowywarce.
  • #6 18442289
    whiskyyy
    Poziom 9  
    gumisie napisał:
    whiskyyy napisał:
    Jak do tej pory zrozumialem, ze na samym poczatku nalezy:
    - 3 x krotnie naladowac do pelna 7.4V 3800mAh Li-ion Battery (formowanie baterii).
    Gdzie takie bzdury piszą?

Siedze dzis od rana i czytam wszystko co sie da na temat, jak znajde to wkleje.
    Krotko mowiac, z mojego punktu widzenia nie mam zadnej innej mozliwosci analizy stanu naladowania baterii i jej rzeczywistej pojemnosci jak to co widze na wyswietlaczu LCD.
  • #7 18442314
    gumisie
    Poziom 43  
    whiskyyy napisał:
    - jak sprawdzic ilosc zgromadzonej enegii w baterii ?
    c2h5oh napisał:
    Realną pojemność baterii można określić tylko w tak zwanych rozładowywarkach.
    Są to procesorowe urządzenia które rozładowują baterię do bezpiecznego poziomu i mierzą ilość zgromadzonej w baterii energii.
    Ładowarki z pomiarem tak zwanych mili amperogodzin nie odzwierciedlają rzeczywistej pojemności baterii (dokładniej w tym wypadku pojedynczego ogniwa).
    whiskyyy napisał:
    - majac baterie naladowana na max, jak ja rozladowac ( w celu powtornego ladowania)
    Używać jej do czasu wyłączenia danego urządzenia a następnie podłączyć ładowarkę, baterię należy naładować do "pełna".

Ogniwa Li_Ion to nie NiCd, tak jak:
    c2h5oh napisał:
    Ogniwa Li-ion nie posiadają tak zwanego efektu pamięciowego i są gotowe do użycia bez żadnego formowania.
    Potwierdzam.
  • REKLAMA
  • #8 18442529
    whiskyyy
    Poziom 9  
    Rozumiem, ze "efekt pamieciowy" dla ogniw lit-jon mamy wyjasniony, natomiast analiza ladunku w baterii - nie, poniewaz majac w scenariuszu brak mozliwosci doladowania ogniwa np, przez 2 tygodnie jedyna opcja bezpieczenstwa pozostaje zabranie ze soba zapasowego ogniwa lub dwoch bo tak na dobra spraw nie wiadomo ile energii mamy w ogniwie podstawowym ?
  • #9 18442545
    gumisie
    Poziom 43  
    whiskyyy napisał:
    majac w scenariuszu brak mozliwosci doladowania ogniwa np, przez 2 tygodnie
    whiskyyy napisał:
    jedyna opcja bezpieczenstwa pozostaje zabranie ze soba zapasowego ogniwa lub dwoch
    Tak.
    Nie dla bezpieczeństwa TRX_a, lecz aby móc korzystać z niego.
  • #10 18443652
    whiskyyy
    Poziom 9  
    Drazac temat dalej, w jakim stanie naladowania/rozladowania, jest najlepiej dlugoterminowo miesiace/lata przechowywac ogniwo Lit-ion ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił nowy radiotelefon Baofeng GT-3TP Mark III i poszukuje pomocy w jego programowaniu. Zrozumiał, że na początku należy naładować baterię 7,4 V 3800 mAh Li-ion oraz użyć oprogramowania "Chirp" do programowania urządzenia na systemie Linux (Ubuntu). Uczestnicy dyskusji podkreślają, że ogniwa Li-ion nie wymagają formowania, a ich rzeczywistą pojemność można zmierzyć jedynie za pomocą specjalistycznych rozładowywarek. Wskazano również, że dla długoterminowego przechowywania ogniwa najlepiej utrzymywać je na poziomie 40% naładowania w chłodnym i suchym miejscu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA