logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 78 Plus – jak zwiększyć moc nadawania i jaki mikrofon wybrać (dynamiczny 600Ω?)

coby19 26 Wrz 2005 20:45 7899 7
REKLAMA
  • #1 1851612
    coby19
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Koledzy mam Alana 78 plus, był on przywieziony z Niemiec i miał 80 kanałów w FM i AM tylko na kanałach 4-15, przerobiłem je na 400 kanałów AM/FM (10 bandów), i oczywiście z "piątek" na "zera". Ale mam pytanie, jaką moc ma to radio na wyjściu??? Da się jakoś zwiekszyć moc nadawania w tym radiu??? Jaki mikrofon powinien być w gruszce??? pchełka czy dynamiczny???, bo ja mam dynamiczny 600Ω (tak na nim pisze). Prosze o pomoc. pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1852153
    jochny
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Witam kolego zacznę od mikrofonu więc wkładka musi być mała pojemnościowa tebo typu radyjko z niemiec ma moc 1 wat w AMach i 4waty w FMach i jeśli podniesiesz moc w AM do 4 wat to stracisz modulacje żeby ją zachować musiał byś zastosować transformator modulacyjnypomiędzy wyjściem modulacij a końcówką mocy z jednym watem w am terz się da pracować . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1852934
    oki188
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Z tego co sie orentuje jeśli jest to model Alan 78+MULTI to po zmianie konfiguracji zworek radio same ma zacząć pracować w 0-rach i ma moc podskoczyć z 1W do 4rech wat w AM ,FM zostaje taki sam zawsze (4W). Mikrofon nalezy zastosowac pojemnościowy gdyż dynamicny niebardzo będzie chciał pracowac (wymaga przedwzmacniacza).
    radia te śą tak skontruowane że mają głośną wyraźną modulacje dla jej podciągnięcia możan podkręcić poetncjometr "MOD" do oporu radio przy 4rech watach nie starci modulacji. Stosując "sztuczne" podwyższenie mocy
    nawet nawet do 8W radio traci trzy czwarte modulacji i następuje bardzo silen gżanie się tranzystora końcowego W.CZ doprowadzając do njego uszkodzenia a podrubki tych układów sprzedawane w sklepach nie chodzą tak stabilnie jak oryginalne stosowane w tych radiach dlatego nie polecam kombinowania w tym radiu. Radio jest zrobione na mikroprocesoze i jak on padnie (praez próbe kombinowania) to nowego nie dostaniesz. mam w tej chwili na stanie 3 radia alan 48+multi (to samo co 78+ tylko dodane pare funkcji) w których padły procesory na skutek nieznanych mi kombinacji i radia nadają się tylko na śmietnik.
    Pozdrawiam.
  • #4 1853928
    coby19
    Poziom 17  
    Ok.
    dzięki koledzy,
    więc wymienie wkładke w gruszce z dynamicznej, na pojemnościową typu "pchełka", dzieki dzięki
  • REKLAMA
  • #5 1859616
    waaaa
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    alan 78 multi ma kombinacje w klawiszach wiec nie trzeba zwoerek a co do mocy to ma 4W tu i tu jesli bedzie przerobione na nasze :)
  • REKLAMA
  • #6 1867406
    coby19
    Poziom 17  
    waaaa

to nie jest 78multi, tylko to jest 78plus, i on niema kombinacji klawiszy, zrobiłem to na zworkach. Wymieniłem wkładke, jest OK. pozdro. dzięki
  • #7 1867793
    oki188
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    waaaa napisał:
    alan 78 multi ma kombinacje w klawiszach wiec nie trzeba zwoerek a co do mocy to ma 4W tu i tu jesli bedzie przerobione na nasze :)

Zworki też sa w tym radiu jeśli naprzykład chcesz włączyć "PX" albo inną to musisz się zworkami pobawić z tą rużnicą że alan 78+ma 4-ry zworki a multi ma 3-y zworki.
    Pozdrawiam.
  • #8 1984592
    coby19
    Poziom 17  
    Dziekuje koledzy za pomoc, wymiana wkładki w gruszce z dynamicznej na pchełke o wiele poprawiło jakość nadawania.

Podsumowanie tematu

✨ Alan 78 Plus to radio CB przywiezione z Niemiec, fabrycznie z 80 kanałami FM i AM na kanałach 4-15, które zostało przerobione na 400 kanałów AM/FM (10 pasm) z przesunięciem z "piątek" na "zera". Moc nadawania w tym modelu wynosi około 1 W w AM i 4 W w FM. Po przeróbce i zmianie konfiguracji zworkami moc w AM może wzrosnąć do 4 W, natomiast FM pozostaje na poziomie 4 W. Próby zwiększenia mocy powyżej 4 W skutkują utratą modulacji i przegrzewaniem tranzystora końcowego, co grozi uszkodzeniem radia. Radio posiada mikroprocesor, którego uszkodzenie jest trudne do naprawy z powodu braku dostępności części. Zalecany mikrofon do tego modelu to mała wkładka pojemnościowa typu "pchełka", gdyż mikrofon dynamiczny 600 Ω wymaga przedwzmacniacza i nie pracuje optymalnie. Wymiana wkładki mikrofonowej z dynamicznej na pojemnościową znacząco poprawia jakość nadawania. Alan 78 Plus różni się od modelu Alan 78+ Multi, który ma kombinacje klawiszy zamiast zworków i inne ustawienia mocy. W Alan 78 Plus stosuje się 4 zworki do konfiguracji, a w Alan 78+ Multi – 3 zworki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA