logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduł do sterowania oświetleniem zewnętrznym na pilota - jaki wybrać?

jihn 11 Lut 2020 10:39 588 3
REKLAMA
  • #1 18463982
    jihn
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam.
    Mam pytanie, czy ktoś spotkał się z jakimś modułem/kostką wpinaną w przewód fazowy, umożliwiającą sterowanie przepływem prądu za pomocą pilota? Sterowanie na zasadzie 1/0 jest prąd lub go nie ma :D.
    Pytam dlatego, że zrobiłem sobie oświetlenie zewnętrzne domu, niestety nie mam wyłącznika wewnątrz domu, dlatego, każde włączenie/wyłączenie wiąże się z wyjściem na zewnątrz i manualnym wciśnięciem klawisza od wyłącznika.
    Wiem, że można zastosować czujkę zmierzchu, ale nie do końca ona mi odpowiada, gdyż wolałbym samoczynnie sterować tym załączeniem i wyłączeniem oświetlenia.
    Dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 18464130
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    np. Zamel ROP-01, Sonoff WiFi + RF 433 (oba mają piloty na 433 MHz, a Sonoff dodatkowo może działać z wifi).

Jeszcze można kupić przełącznik montowany w puszce ze zdalnym sterowaniem WIFI/433. Tylko, że zarówno przełącznik ze zdalnym sterowaniem jak i te zwykłe sterowniki wymagają zasilania, a więc przewodu neutralnego. Stąd jak nie masz go w puszcze pod wyłącznik światła, to będzie trzeba te sterowniki zastosować w kolejnej puszcze, tam gdzie jest przewód N.

Dodam, że te dwa wymienione modele to są raczej do wewnątrz, jakbyś chciał je zamontować na zewnątrz, to trzeba poszukać odpowiednie. A te wymienione wyżej można zamontować np. w rozdzielnicy, jeżeli całe oświetlenie zewnętrzne to jest jeden obwód.
  • REKLAMA
  • #3 18464199
    jihn
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Dziękuję za odpowiedź. O takie coś chodziło :).
  • #4 18464209
    ak44
    Poziom 27  
    Ocena: 207
    Jeśli masz jakąś bramę na pilota to możesz to powiązać.

Jeden pilot otwiera bramy i włącza oświetlenie. Ja tak mam i podoba mi się to.
REKLAMA