logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21PT1653 - rozmyty obraz i podskakiwanie, przyczyny?

mtek9 14 Lut 2020 19:16 2604 32
Najlepsze odpowiedzi

Co może powodować rozmyty obraz, błędy geometrii i okresowe podskakiwanie obrazu w telewizorze CRT Philips 21PT1653 oraz czy wymiana wszystkich kondensatorów ma sens?

Najpierw sprawdź podstawkę kineskopu i trafopowielacz, a jeśli regulacja FOCUS nie pozwala uzyskać pełnej ostrości, podejrzany jest też sam kineskop; podskakiwanie obrazu co kilka sekund wskazuje raczej na odchylanie pionowe lub jego zasilanie, zwłaszcza elektrolit 100 µF/160 V (czasem 47 µF) [#18472804][#18475622][#18472787] Rozmyte rogi mogą wynikać z kineskopu albo upływności/zużycia podstawki, szczególnie gdy w gnieździe jest nalot lub uszkodzony jest iskrownik FOCUS [#18471260][#18472787] Warto więc obejrzeć i ewentualnie wymienić podstawkę, bo to częsta przyczyna problemów z ostrością [#18475622][#18471260] W praktyce autor po wymianie wszystkich znalezionych kondensatorów uzyskał całkowite zniknięcie rozmycia rogów, błędów geometrii i przeskoków obrazu, więc profilaktyczna wymiana elektrolitów miała tu sens [#19123960]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 18471095
    mtek9
    Poziom 9  
    Witam wszystkich,

jestem marnym elektronikiem, ale lubię się bawić lutownicą to i wymyśliłem sobie kolejne zadanie:

jako, że lubię sprzęt do grania retro to potrzebuję telewizora kineskopowego i takowy posiadam od 1997 roku - model jak w temacie.

Od jakiegoś czasu zauważyłem rozmycia obrazu - na dolnych rogach szczególnie + drobne błędy w geometrii obrazu. Czasem było lepiej czasem gorzej, teraz doszła kolejna usterka - obraz po jakimś czasie lubi sobie zacząć podskakiwać średnio co 3 sek. Pomaga na to wyłącznie tv na guziku i włączenie ponownie. Podskakiwaniu towarzyszą ciche pyknięcia w środku obudowy

Parę lat temu koleżanka pozbywała się identycznego (z zewnątrz) modelu tv - okazało się, że różni się tym że jest STEREO. Z racji, że mój opisany powyżej ma wyłamany jeden guzik na przednim panelu wziąłem go jako dawce tego guzika. Telewizor nie posiadał kabla zasilającego. Z ciekawości dorobiłem ten kabel i tv ruszył. Obraz ładny jasny, geometria ok niestety w tym modelu cały obraz jest równomiernie lekko rozmazany... próbowałem wyregulować focus na trafopowielaczu ale przekręcenie na MAX nie wiele pomogło. Wydobyłem z niego całą płytę - chassis L6.2 .

Biorąc pod uwagę moją znajomość elektroniki i umiejętności pomyślałem, że mogę wymienić w jednym i drugim TV wszystkie kondensatory i sprawdzić czy aby coś to pomoże na ich dolegliwości. I teraz pytanie do Was: czy ma to jakikolwiek sens? Mogę też powymieniać inne elementy wskazane przez was i w zasadzie tyle.

Skoro TV i tak na razie nie spełniają swojego zadania dobrze to można chyba troche na nich poeksperymentować. Jeżeli się nie uda to trudno wykombinuje jakiś inny.

Z góry dzięki za odpowiedzi
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18471128
    bazi1962
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    mtek9 napisał:
    niestety w tym modelu cały obraz jest równomiernie lekko rozmazany... próbowałem wyregulować focus na trafopowielaczu ale przekręcenie na MAX nie wiele pomogło.

Niestety wina kineskopu, skoro ostrość na trafo-powielaczu nie pomaga. Widać jakiś efekt regulacji, czy nie?
  • #3 18471141
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1122
    Sprawdź podstawkę gniazda kineskopu.
  • #4 18471160
    mtek9
    Poziom 9  
    Tak widać zmiany na obrazie podczas regulacji. Niestety wyostrzyc calkiem sie nie da. Zobacze ta podstawke - profilaktycznie przelutuje całość.
  • #5 18471193
    bazi1962
    Poziom 21  
    mtek9 napisał:
    Tak widać zmiany na obrazie podczas regulacji. Niestety wyostrzyc calkiem sie nie da.

Na 100% kineskop.
  • #6 18471215
    mtek9
    Poziom 9  
    Jeżeli to kineskop to co jest powodem takiego uszkodzenia? Zużycie? Czy jakas usterka mechaniczna. Zawsze myślalem, ze zużyty kineskop daje slabszy i ciemniejszy obraz. Bo tutaj poza rozmyciem takich objawów nie ma. Dzięki za odpowiedź :)
  • #7 18471242
    bazi1962
    Poziom 21  
    mtek9 napisał:
    Zużycie? Czy jakas usterka mechaniczna.

Jedno i drugie, ale Ty na to wpływu nie masz. Zabrudzenie elektrod tlenkami metali , w twoim przypadku między elektrodą ogniskującą a którąś z siatek czy katod, ( zagadka). Wysyłało sie wtedy kineskop do tak zwanej regeneracji. Polegała ona na odcięciu starej szyjki, i zamontowaniu nowej z nowymi elektrodami. Robiły to zakłady produkcji kineskopów.

Dodano po 8 [minuty]:

mtek9 napisał:
    Zawsze myślalem, ze zużyty kineskop daje slabszy i ciemniejszy obraz

Nieprawda, może być ostry i bardzo wyraźny, ale na przykład ze słabą emisją koloru niebieskiego.
  • #8 18471260
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Jak są "zimne luty" to trzeba przelutować. Sprawdzenie podstawki czy nie ma upływności w iskrowniku od ostrości dokonaj na dwa sposoby:

1. Zdejmij podstawkę z kineskopu i Zobacz czy w środku nie ma zielonkawego nalotu ( jak jest zielonkawy nalot to
    podstawka do wymiany).
    2. Jak nie ma nalotu to odłącz od podstawki kabel od ostrości (jak jest przylutowany to Odlutuj , jak jest wciskany To
    Wyjmij z gniazda tak jakbyś Wykręcał śrubę) . Włącz TV ze zdjętą podstawką kineskopu i zbliżaj kabel od ostrości
    do końcówki od której go Odlutowałeś, a jak było gniazdo na wciskany kabel to Wciśnij w niego kawałek drucika tak
    żeby wystawał 1cm z gniazda i jak Zaobserwujesz iskrzenie miedzy kablem od ostrości do wspomnianych wcześniej
    końcówek (lutowanej lub drucika) to podstawka do wymiany.
    Uważaj, żeby zdjęta podstawka z niczym się nie zwarła, UWAŻAJ na kablu od ostrości jest ok. 6-7 kV napięcia !!!
  • REKLAMA
  • #9 18471267
    bazi1962
    Poziom 21  
    Wojtek M napisał:
    Sprawdzenie podstawki czy nie ma upływności w iskrowniku od ostrości dokonaj na dwa sposoby
    Nigdy nie było iskrowników ostrości, Tylko iskrowniki przyspieszającego.
    Napięcie przyspieszające około 900V i tu był iskiernik, ostrości około 5000V bez żadnych iskierników. To tak ogólnie, bo to zależało od rodzaju kineskopu.
  • REKLAMA
  • #10 18471479
    Wojtek M
    Poziom 39  
    bazi1962 napisał:
    Nigdy nie było iskrowników ostrości, Tylko iskrowniki przyspieszającego.
    Napięcie przyspieszające około 900V i tu był iskiernik, ostrości około 5000V bez żadnych iskierników. To tak ogólnie, bo to zależało od rodzaju kineskopu.

Wszystkie podstawki kineskopów lub płytki kineskopów mają iskrownik od
    napięcia ostrości jak nie wewnętrzny to zewnętrzny!
    Zdjęcie nr. 1 Podstawka kineskopu z wewnętrznym iskrownikiem i iskrownik zewnętrzny od TV Helios.
    Zdjęcie nr. 2 Ta sama podstawka rozłożona z widocznym wewnętrznym iskrownikiem
    i iskrownik od TV Helios rozłożony.
    Zdjęcie nr. 3 Zaznaczone elektrody iskrowników.
    Załączniki:
    • Philips 21PT1653 - rozmyty obraz i podskakiwanie, przyczyny? Img 2.jpg (1.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips 21PT1653 - rozmyty obraz i podskakiwanie, przyczyny? Img 3.jpg (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Philips 21PT1653 - rozmyty obraz i podskakiwanie, przyczyny? Img 1.jpg (1.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 18471545
    bazi1962
    Poziom 21  
    Wojtek M napisał:
    Wszystkie podstawki kineskopów lub płytki kineskopów mają iskrownik od
    napięcia ostrości jak nie wewnętrzny to zewnętrzny!

O ja.... masz rację. Ale to było tak dawno, że zapomniałem. Ale to nie zmienia faktu, że te iskierniki nigdy się nie psuły w ten sposób żeby nie można było wyregulować ostrości. Ale masz rację są.

Dodano po 2 [minuty]:

Ale fajne obrazki.... jak ja tego dawno nie widziałem, o naprawie nie wspomnę.
  • #12 18472489
    mtek9
    Poziom 9  
    Ok, to sprawa z 2 odbiornikiem jest w miarę ustalona. Co zatem z pierwszym opisywanym? Również kineskop?
  • #13 18472769
    bajdu
    Poziom 31  
    Ocena: 326
    Wojtek M napisał Ci co masz zrobić. Zdejm górę podstawki i zobacz czy w iskrowniku nie ma zielonego nalotu, jeśli jest to podstawka do wymiany.
  • #14 18472787
    bazi1962
    Poziom 21  
    mtek9 napisał:
    Również kineskop?

Tak. Jeśli chodzi o rozmyte rogi oczywiście.

Dodano po 3 [minuty]:

mtek9 napisał:
    teraz doszła kolejna usterka - obraz po jakimś czasie lubi sobie zacząć podskakiwać średnio co 3 sek

No chyba, że o to chodzi. A to to już błąd w odchylaniu, ramki. A właściwie w jej zasilaniu. Wymień elektrolit 100uf/160V. A może tam był 47uf, nie pamiętam już.
    To jest zasilanie linii, ale źle odfiltrowane wpływa na odchylanie V. No bo elektrolity w zasilaniu ramki to chyba wymieniłeś.
  • #15 18472804
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    Trochę telewizorów w życiu naprawiłem i przy braku ostrości najczęstszą przyczyną była podstawka lub trafopowielacz, kineskop chyba nie więcej niż 1% przypadków.
    Sprawdź metodami podanymi wcześniej.
  • #16 18472824
    bazi1962
    Poziom 21  
    kazikszach napisał:
    kineskop chyba nie więcej niż 1% przypadków

I nigdy nie miałeś przypadku, że regulując ostrość jest albo w środku albo po rogach? Bo ja miałem to bardzo często.
  • #17 18472874
    bajdu
    Poziom 31  
    Ciche pyknięcia i podskakiwanie obrazu jak to napisałeś to może być przeskok napięcia WN, lub na płytce kineskopu od ostrości.
  • #18 18472886
    bazi1962
    Poziom 21  
    bajdu napisał:
    Ciche pyknięcia i podskakiwanie obrazu jak to napisałeś to może być przeskok napięci wn lub na płytce kineskopu od ostrości.

Chyba sam nie wierzysz w to co piszesz, mam taką nadzieje.
  • #19 18472938
    bajdu
    Poziom 31  
    Nie wykluczam że jesteś mądrym człowiekim , ale w tym temacie nie popisałeś się. Wierzę w to co piszę bo tych telewizorów naprawiłem mnóstwo, błędów Twoich nie będę tu wytykał bo forum jest po to by komuś pomóc a nie po to by się nad kimś pastwić.
  • #20 18472999
    bazi1962
    Poziom 21  
    bajdu napisał:
    bo tych telewizorów naprawiłem mnóstwo,

Nie Ty jeden, ale to tylko tak na marginesie...
    bajdu napisał:
    pomóc a nie po to by się nad kimś pastwić.

Święte słowa.
  • REKLAMA
  • #21 18474990
    mtek9
    Poziom 9  
    Spokojnie panowie nie ma co się kłócić, takich antyków naprawia się teraz coraz mniej więc może w pamięci coś szwankować :) I tak bardzo Wam dziękuje za odpowiedzi.

Rozebrałem tą podstawkę - zielonego nalotu nie było, może lekko blaszki zaszły czymś bardziej jasnym/srebnym po przetarciu palcem znikło. I tak ta podstawka się rozleciała przy próbie otwarcia (strasznie kruchy plastik) - wylutowałem ją. Czy to jest jakiś standardowy model? Gdzie to dostać? Szukałem na internecie, trochę tego jest ale identycznej jak ta moja to nie było.

Czy po wymianie podstawki lub trafopowielacza trzeba dokonywać jakiś regulacji? Czy po prostu założyć i powinno działać?

Elektrolitów jeszcze żadnych nie ruszałem - nie byłem pewny czy trzeba. Poza tym takie zadanie to jest dla mnie cała operacja, nie idzie mi to tak jak Wam :) Powolutku i do celu
  • #22 18475034
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Zamieść zdjęcie podstawki, od góry i od dołu płytki kineskopu.
  • #23 18475355
    mtek9
    Poziom 9  
    Oto zdjęcia,
    jednego fragmentu z podstawki brakuje (zaznaczone X) gdzieś się zgubił gdy rozbierałem z ciekawości jak to jest zbudowane.

Philips 21PT1653 - rozmyty obraz i podskakiwanie, przyczyny? Philips 21PT1653 - rozmyty obraz i podskakiwanie, przyczyny? Philips 21PT1653 - rozmyty obraz i podskakiwanie, przyczyny? Philips 21PT1653 - rozmyty obraz i podskakiwanie, przyczyny? Philips 21PT1653 - rozmyty obraz i podskakiwanie, przyczyny?
  • #24 18475622
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Zajdź do pierwszego lepszego serwisu RTV i poproś o taką podstawkę. Powinieneś dostać w prezencie. Ja mam gdzieś jeszcze tego całe pudło, choć od wieków nie wymieniałem. Ale dawniej- i owszem, przy braku ostrości pomagało czasem, choć może też być wina trafopowielacza i kineskopu, szczególnie jeśli TV długo stał nie używany.
  • #25 18475693
    mtek9
    Poziom 9  
    Tak zrobię chyba. Z tego co rozumiem ona nie musi być identyczna prawda? Byle by pasowała na kineskop tak?
  • #26 18480379
    mtek9
    Poziom 9  
    Niestety nie udało się dostać takiej podstawki w 3 serwisach które odwiedziłem. W sklepie elektronicznym też nie mieli. Czy może któryś z szanownych kolegów nie chciałby może odsprzedać takiego cuda jeżeli jeszcze gdzieś posiada? Byłbym bardzo wdzięczny.
  • #27 18481223
    bazi1962
    Poziom 21  
    mtek9 napisał:
    Niestety nie udało się dostać takiej podstawki w 3 serwisach które odwiedziłem. W sklepie elektronicznym też nie mieli. Czy może któryś z szanownych kolegów nie chciałby może odsprzedać takiego cuda jeżeli jeszcze gdzieś posiada? Byłbym bardzo wdzięczny.

Przecież już na wstępie sugerowałeś, że masz dwa takie telewizory. Obie podstawki zepsułeś?
  • #28 18481445
    Wojtek M
    Poziom 39  
    bazi1962 napisał:
    Ale to nie zmienia faktu, że te iskierniki nigdy się nie psuły w ten sposób żeby nie można było wyregulować ostrości.
    Oj psuły się, psuły zwłaszcza jak telewizor był użytkowany w kuchni, gdzie jest dużo większa wilgotność
    powietrza. Niestety wszystkie zepsute podstawki już powyrzucałem, bo bym przesłał zdjęcia.
    Serdecznie pozdrawiam.
    Wojtek M.
  • #29 18481743
    mtek9
    Poziom 9  
    Tak mam 2 takie telewizory - lecz w egzemplarzu nr.1 który ma lekkie niedociągnięcia w rogach powymieniam tylko elektrolity by wyeliminować skoki obrazu.

Telewizor nr.2 z chęcią bym naprawił bo z tego co czytam być może się da. Jeżeli te rozmycie obrazu w tym tv zależy od podstawki czy trafopowielacza (który na szczęście można dostać bez problemu) to mogę to powymieniać - a nuż ruszy, więc można się pobawić. Dlatego potrzebuję podstawki dla jednego z tych tv.

Wpadłem na pewien pomysł... Jeżeli w tv1 elektronika jest w miarę ok i tam obraz jest ostry to czy mogę przepiąć do niego tylko kineskop z tv2 by sprawdzić czy to w kineskopie leży problem? Czy to jest tak, że każdy kineskop jest regulowany pod dany egzemplarz i taka zamiana nie da raczej dobrego rezultatu?
  • #30 18481763
    Wojtek M
    Poziom 39  
    mtek9 napisał:
    powymieniam tylko elektrolity by wyeliminować skoki obrazu.
    Elektrolity wymienić nie zaszkodzi, ale najpierw Przelutuj nóżki układu scalonego od odchylania pionowego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z telewizorem kineskopowym Philips 21PT1653, w tym rozmyty obraz, szczególnie w dolnych rogach, oraz podskakiwanie obrazu co kilka sekund, które ustępuje po wyłączeniu i ponownym włączeniu telewizora. Uczestnicy dyskusji sugerowali, że przyczyną problemów może być uszkodzenie kineskopu, podstawki kineskopu lub trafopowielacza. Wskazano na konieczność sprawdzenia podstawki pod kątem zanieczyszczeń oraz przelutowania połączeń. Użytkownik wymienił kondensatory w telewizorze, co znacząco poprawiło jakość obrazu, eliminując problemy z geometrią i ostrością.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA