logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wzmacniacz 500W nie gra po podłączeniu kolumn Manta i głośników 1000W

BossLS 17 Lut 2020 08:54 681 7
REKLAMA
  • #1 18475939
    BossLS
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Mam dwie kolumny manta spk95008 seraphin i chciałbym jeszcze dołączyć kilka głośników które razem dają 1000watt i posiadam wzmacniacz 500watt i podłoczylem tak jak na yt dawali {linku nie mg dac} tylko zamiast zasilacz podłączyłem ładowarkę 12v i i podepnołęm tak jak on ze plusa jeszcze tam obok i jak poogłasniam to wzmacniacz swieci na czerwono i głośniki nie grają któś wyjasni o co chodzi bo taki troche zielony w tym jestem
    Dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18475950
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 363
    BossLS napisał:
    12v i i podepnołęm

Jak masz w domu spawarkę to ją "podepnoł" pod głośnik i będzie brzęczeć jak 2000 WATT !!!

Jak chcesz zepsuć te kolorowe głośniki to baw się dalej, ale jak chcesz jakiejkolwiek pomocy popraw post, na czytelny, bo nic z niego nie wynika, znaczy się wynika, że pod głośnik podłączyłeś ładowarkę 12V, ale jak , gdzie i po co to już szklana kula !
  • REKLAMA
  • #3 18475951
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 407
    Prawdopodobnie wzmacniacz przeciążony. Jaką masz impedancję wypadkową podłączonych głośników? Zrób dokładny szkic i podaj jakie głośniki w jaki sposób podłączyłeś.
  • REKLAMA
  • #4 18476173
    BossLS
    Poziom 3  
    Wzmacniacz 500W nie gra po podłączeniu kolumn Manta i głośników 1000W

Dodano po 3 [minuty]:

1 złączyłem kabel z kablem bo tam nie bylo na jack
    2 jack
    3 100 watt 4ohm
    4 300 watt 4ohm
    5 wzbudzenie jest podpięte pod 12+ nie wiem czy tak ma być
    6 kabel podwójny
  • REKLAMA
  • #5 18476249
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2003
    Witam,
    nadal jest to niezrozumialy (przepraszam) belkot.
    Jak mamy rozumiec "tylko zamiast zasilacz podłączyłem ładowarkę 12v" czy zamiast zasilacza podpiales jakas ladowarke?
    Jezeli tak to prawdopodobnie wzmacniacz wogole sie nie uruchamia ze wzgledu na bledne zasilanie, a wogole to co to za wzmacniacz ?
    Co to jest wzbudzenie ?
    Zauwaz ze byc moze polaczenie rownolegle kolumn zapewnia impedancje jakiej twoj wzmacniacz nie akceptuje = czerwony LED.
    To niebisekie cos to kolumna aktywna ze wzmacniaczem, to gdzie to podlaczyles ?
    Pozdrawiam
  • #6 18476303
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ocena: 686
    Zrób zdjęcia tych cudów, które podłączasz, Zasilacz - tabliczka znamionowa, z podanym napięciem i prądem. Zdjęcie wzmacniacza też najlepiej z symbolem/ modelem jeśli posiada. Połączeń głośników, wraz z tabliczkami znamionowymi tych głośników jeśli posiadają.
  • Pomocny post
    #7 18476489
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 363
    Teraz już rozumiem, kolega ma dwie aktywne manty, z których idzie sygnał do wejścia wzmacniacza, a wzmacniacz to jest samochodowy, dlatego wzbudzenie, dalej ze wzmacniacza chce dać już na kolumny pasywne.

Po pierwsze, ten wzmacniacz potrzebuje trochę ponad 12V, najlepiej 14.4V, oraz MOC, 10A, 20A ?? Ładowarką tego nie uruchomisz...

Reszta prawie by się zgadzała, ale z manty musisz mieć albo wyjście sygnału które łączysz wejściem wzmacniacza, albo łączysz równolegle wejście manty i wzmacniacza.
  • #8 18512457
    BossLS
    Poziom 3  
    Kolega mnie zrozumiał i wyjaśnił ze potrzebuje więcej A a z ładowarki tego nie mogłem uciągnąć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma wzmacniacz o mocy 500W, do którego podłączył kolumny Manta SPK95008 Seraphin oraz dodatkowe głośniki o łącznej mocy 1000W. Po podłączeniu wzmacniacz świeci na czerwono, a głośniki nie grają. Problemy mogą wynikać z niewłaściwego zasilania (ładowarka 12V zamiast odpowiedniego zasilacza) oraz z przeciążenia wzmacniacza. Użytkownik został poinformowany, że wzmacniacz wymaga wyższego napięcia (najlepiej 14.4V) oraz odpowiedniego prądu, co ładowarka nie jest w stanie zapewnić. Dodatkowo, konieczne jest prawidłowe podłączenie sygnału z kolumn aktywnych do wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA