logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domowy router - segregacja sieci - jedna za openvpnem

Gregory* 17 Lut 2020 12:11 507 19
REKLAMA
  • #1 18476302
    Gregory*
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam!

Posiadam router tplinka tl-mr3420 v1, który z tego co sprawdzam ma opcje wrzucenia customowego firmware'u np openWRT. Chciałbym na domowym routerze odseparować ruch dla normalnych użytkowników oraz drugą już tylko za openvpnem, tak aby ruch był puszczony tylko przez vpna. To byłaby dedykowana sieć tylko dla kilku urządzeń.
    Prośba do Was jak to sensownie zrobić, najwygodniej byłoby mieć dwa SSID z różnymi nazwami aby użytkownik mógł wybrać.
    dzięki
  • REKLAMA
  • #2 18477087
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2504
    Można zrobić co chcesz. Miałem taki router z Gargulcem w domu. Działał idealnie, ale ... wydajność nie na te czasy, szczególnie przy VPN. Dostaniesz może kilka Mbps. Szkoda czasu na zabawę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18477095
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Ten router ma za mało pamięci aby coś z nim takiego zrobić. To już wiekowy router.
  • REKLAMA
  • #4 18477272
    Gregory*
    Poziom 10  
    ok, a kupując nowy router za założeniem, że nie będe mu wgrywał customowego firmware'u co byście polecali ?

Wymagania to właśnie elastyczność pod kątem segregacji ruchu, np osobne vlany ? support openvpna, kwestia generowania dwóch sieci ? średnio 5-6 urządzeń podpiętych jednocześnie,
    obsługa LAN do 1 Gbps, wifi min 100 Mbps, a najlepiej w sumie 1 Gbps bo tyle teoretycznie od ISP mogę dostać.
  • REKLAMA
  • #5 18477368
    IC_Current
    Raczej nie polecimy Ci kupować żadnego routera, bo już chyba jeden od dostawcy masz, a wiele routerów w sieci to problemy. Chyba, że to urządzenie dostawcy można przestawić w tryb bridge. Do WiFi kup dedykowane access pointy, a VPN zepnij na jakiejś bramce Linuxem. Jeśli operator pozwala przestawić swoje urządzenie w tryb bridge, wtedy możesz kupić Ubiquity ER4 Pro i na nim zrobić NAT i VPN.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18477378
    Gregory*
    Poziom 10  
    IC_Current napisał:
    Raczej nie polecimy Ci kupować żadnego routera, bo już chyba jeden od dostawcy masz, a wiele routerów w sieci to problemy. Chyba, że to urządzenie dostawcy można przestawić w tryb bridge. Do WiFi kup dedykowane access pointy, a VPN zepnij na jakiejś bramce Linuxem. Jeśli operator pozwala przestawić swoje urządzenie w tryb bridge, wtedy możesz kupić Ubiquity ER4 Pro i na nim zrobić NAT i VPN.

moim dostawcą jest moico, oni nie dają routerów, mam 100 Mbps symetrycznie, a max dają 1 Gbps stąd moje podejście "przyszłościowe"
  • REKLAMA
  • #7 18477461
    IC_Current
    Jak przyszłościowo to kup prawdziwy router przewodowy i do tego punkty dostępowe a nie szukaj mydelniczek - zabawek.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18477480
    Gregory*
    Poziom 10  
    IC_Current napisał:
    Jak przyszłościowo to kup prawdziwy router przewodowy i do tego punkty dostępowe a nie szukaj mydelniczek - zabawek.

Przyszlościowo domowo nie miałem na myśli routera jak Ubiquity ER4 Pro za 8 stów, którego pełni możliwości nie wykorzystam nigdy, ale ok dziękuje za sugestię :)
  • #9 18477855
    jimasek
    Pomyśl o jakimś Draytek-u. Przyjazny interfejs i duże możliwości.
  • #10 18478051
    Gregory*
    Poziom 10  
    jimasek napisał:
    Pomyśl o jakimś Draytek-u. Przyjazny interfejs i duże możliwości.

Rzeczywiście sprzęt niezły, bardzo dobra dokumentacja, w zasadzie mają to czego szukam i konfiguracja wszystkiego w GUI routera, no ale za jakośc trzeba zapłacić DRAYTEK VIGOR 2133 za 6 stówek :)
    https://www.draytek.com/support/knowledge-base/5320
  • #11 18479359
    jimasek
    Sprawdź jeszcze mikrotika ale interfejs nie jest tak przyjazny jak w tym drayteku. Niestety za jakość trzeba zapłacić no chyba że chcesz "mydelniczkę" tak jak pisał kolega wyżej.
  • #12 18479771
    Gregory*
    Poziom 10  
    jimasek napisał:
    Sprawdź jeszcze mikrotika ale interfejs nie jest tak przyjazny jak w tym drayteku. Niestety za jakość trzeba zapłacić no chyba że chcesz "mydelniczkę" tak jak pisał kolega wyżej.

Odnośnie tego wspomnianego DrayTeka 2133, zakładam, że wiesz jakie ma możliwości ;) z tego co rozumiem moge w GUI zrobić do 4 SSIDs i zrobić sobie 4 VLANy i odseparować ruch sieciowy, ten router wspiera też OpenVPNa.

Zakładając, że mam subskrypcje np NordVPNa czy mam z tym routerem możliwość konfiguracji w jego GUI, tak ażeby ruch w danym VLANie i konkretnym SSID szedł tylko przez OpenVPNa (NordVPN), czyli takie zaszyfrowane odizolowanie danego urządzenia w konkretnym VLANie podpiętego do konkretnego SSID od reszty urządzeń ?
  • #13 18479853
    IC_Current
    Można zrobić 4 SSID i cztery VLANy, ale nie jestem pewien, czy można tak ustawić routing, aby były dwie trasy domyślne, różne dla różnych VLANÒW, ale zagnieżdżone wzajemnie. Najlepiej by było, abyś zadzwonił do polskiego importera - Inter-Comp. Mają dobry support i pewnie odpowiedzą Ci w szczegółach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 18480351
    m.jastrzebski
    Ocena: 864
    Gregory* napisał:
    Witam!

Posiadam router tplinka tl-mr3420 v1, który z tego co sprawdzam ma opcje wrzucenia customowego firmware'u np openWRT. Chciałbym na domowym routerze odseparować ruch dla normalnych użytkowników oraz drugą już tylko za openvpnem, tak aby ruch był puszczony tylko przez vpna. To byłaby dedykowana sieć tylko dla kilku urządzeń.
    Prośba do Was jak to sensownie zrobić, najwygodniej byłoby mieć dwa SSID z różnymi nazwami aby użytkownik mógł wybrać.
    dzięki

Poleciłbym jakiegoś mikrotika, bo tam ogarniesz dowolne kombinacje, choć wymaga pewnej wiedzy.
    Tylko nie wiem czy poprawili w końcu WiFi, bo to u nich zawsze kulało i to jeden z powodów dla których zakupiłem UniFi do WiFi. Będę w weekend u kogoś konfigurował ich urządzenie CAP AC, (2 porty gbit, 2.4 iu 5Ghz AC jednoczesnie). Mogę sprawdzić ile wyciąga na AC, na ile się spina itd.
  • #15 18480356
    Gregory*
    Poziom 10  
    m.jastrzebski napisał:
    Gregory* napisał:
    Witam!

dzięki

Poleciłbym jakiegoś mikrotika, bo tam ogarniesz dowolne kombinacje, choć wymaga pewnej wiedzy.
    Tylko nie wiem czy poprawili w końcu WiFi, bo to u nich zawsze kulało i to jeden z powodów dla których zakupiłem UniFi do WiFi. Będę w weekend u kogoś konfigurował ich urządzenie CAP AC, (2 porty gbit, 2.4 iu 5Ghz AC jednoczesnie). Mogę sprawdzić ile wyciąga na AC, na ile się spina itd.

Swoją drogą ten router DrayTeka 2133 jest w wersji n jak i ma opcję ac, aktualnie posiadam 100 Mbit symetrycznie od Moico, ale za jedyne 3 dyszki więcej można już dostać 1 Gbita https://www.moico.pl/oferta.html, czy wersja n-kowa tego routera bez problemu osiągnie 100 Mbit po wifi, a ile pi razy drzwi wyciągnęła by na wifi z 1 Gbit w praktyce ? ;)
  • #16 18480381
    m.jastrzebski
    Gregory* napisał:

Swoją drogą ten router DrayTeka 2133 jest w wersji n jak i ma opcję ac, aktualnie posiadam 100 Mbit symetrycznie od Moico, ale za jedyne 3 dyszki więcej można już dostać 1 Gbita https://www.moico.pl/oferta.html, czy wersja n-kowa tego routera bez problemu osiągnie 100 Mbit po wifi, a ile pi razy drzwi wyciągnęła by na wifi z 1 Gbit w praktyce ? ;)

Dobre urządzenie w N pojdzie pod 100mbit/s, ale pewnych załozeniach, że nie ma syfu w eterze, że klient (telefon, kopmuter) potrafi gadać w MIMO czyli karta ma 2 anteny, oraż że potrafi gadać na 40Mhz kanale. Ja mam w komputerze jakąś budżetową karte, dumnie przez producenta nazwaną WiFi N, ale ma jedną antene i nie chce gadać na 40Mhz, wiec z 300mbit robi się .... 72mbit, nie wiele lepiej od WiFi G, czyli 54mbit.

Podobnie jest z AC. Musisz mieć wypasione nowe urządzenie, żeby gadająć w AC robiło z niego pełny użytek, miało 2-3 anteny. Naprawde topowe sprzęty wyciągają maks z AC. Przy dobrych wiatrach może być ze 300 - 400mbit pewnie, ale w tym samym pokoju! Każda ściana to zjazd prędkości. Na gbit wifi raczej nie masz co liczyć ;-)

Dlatego jest też zwolennikiem rodzielenia routera kablowego i WiFi. WiFi zawsze mozna wymienić bez ruszania routera kablowego. A taki spokojnie podziała wiele lat, Wifo mozna wymienic na szybsze, AC, czy co tam teraz jest na tapecie.
  • #17 18480481
    Gregory*
    Poziom 10  
    m.jastrzebski napisał:
    (...)
    Dlatego jest też zwolennikiem rodzielenia routera kablowego i WiFi. WiFi zawsze mozna wymienić bez ruszania routera kablowego. A taki spokojnie podziała wiele lat, Wifo mozna wymienic na szybsze, AC, czy co tam teraz jest na tapecie.

Co masz dokładnie na myśli przez wymienienie WiFi ?
  • #18 18480486
    m.jastrzebski
    Gregory* napisał:
    m.jastrzebski napisał:
    (...)

Mam na mysli osobny router kablowy (bez WiFi) który posłuży długo i osobny AP point WiFi, który jakby co mozna będzie wymienić na nowszy jeśli będzie taka potrzeba.
  • #19 18480519
    IC_Current
    Na Twoim miejscu nie przepłacałbym za szybsze łącze. W praktyce nie będzie żadnej różnicy. Prawie nie istnieją przecież serwery umożliwiające wysyłanie w jednej sesji danych z przepustowością ponad kilkadziesiąt Mbps. Nie zdarza się też często, że jednocześnie pięć osób pobiera kilku gigabajtowy plik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 18480532
    Gregory*
    Poziom 10  
    m.jastrzebski napisał:
    Gregory* napisał:

Mam na mysli osobny router kablowy (bez WiFi) który posłuży długo i osobny AP point WiFi, który jakby co mozna będzie wymienić na nowszy jeśli będzie taka potrzeba.

W przypadku wspomnianego Drayteka 2133n a Drayteka 2133ac, różnica w cenie w ich sklepie to 274 zł (861 zł vs 587 zł), zakładam, że gdybym kiedyś chciał użyć WiFi standardzie ac to musiałbym podpiąć do tego pierwszego modelu APeka np tego z oferty Drayteca
    https://www.routery.sklep.pl/DrayTek-Vigor-AP802-103613.html , ten aż za 400 zł ;)

IC_Current napisał:
    Na Twoim miejscu nie przepłacałbym za szybsze łącze. W praktyce nie będzie żadnej różnicy. Prawie nie istnieją przecież serwery umożliwiające wysyłanie w jednej sesji danych z przepustowością ponad kilkadziesiąt Mbps. Nie zdarza się też często, że jednocześnie pięć osób pobiera kilku gigabajtowy plik.

To prawda, 100 Mbit to aż nadto, z torrentów nie korzystam ;) zastanawiam się tylko nad ewentualną aktualizacją usługi

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router TP-Link TL-MR3420 v1 i chce skonfigurować segregację ruchu sieciowego, tworząc dwa SSID: jeden dla normalnych użytkowników, a drugi tylko przez OpenVPN. Odpowiedzi sugerują, że router ma zbyt mało pamięci i wydajności do obsługi VPN. Rekomendowane są nowe urządzenia, takie jak DrayTek Vigor 2133, które oferują możliwość konfiguracji VLAN i obsługę OpenVPN. Użytkownik rozważa również zakup routera Mikrotik, który pozwala na elastyczne zarządzanie ruchem, ale wymaga większej wiedzy technicznej. Wskazano na możliwość użycia dedykowanych punktów dostępowych do WiFi oraz routerów kablowych, co może poprawić wydajność sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA